İstanbul'da düzenlenen "38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması 2022"nin sonuçları 17 Eylül 2022'de açıklanmıştı. Yarışmanın büyük ödülünü bu yıl Türkiye'den Engin SELÇUK kazandı. Aynı günün akşamı Facebook'ta, ödüllü bu karikatürlerin benzerleri iddiasıyla bir takım karikatürler yayınlandı.
Örnekleri incelediğimizde, 'benzer' adına tartışılacak birçok ayrıntı var. Öncelikle bu ayrıntılarda zaman kaybetmek yerine, "tartışma kültürüne açık mıyız?" diye sorgulama yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Daha da açık söylemek gerekirse, özeleştiri yapabilme olgunluğunda olmamız gerekir diyorum.
"Benzer" adı altında bizlerin eleştiri dünyamıza servis edilen örnekleri bulup toparlayan kişilerin de ne kadar iyi niyetli ve tartışmaya açık kişiler olduğu da ayrıca tartışma konusudur.
Muammer KOTBAŞ
İstanbul'da düzenlenen "38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması 2022"nin sonuçları 17 Eylül 2022'de açıklanmıştı. Yarışmanın büyük ödülünü bu yıl Türkiye'den Engin SELÇUK kazandı.
Aynı günün akşamı Facebook'ta, bu ödüllü karikatürlerin benzerleri olduğu iddiasıyla bir takım örnek karikatürler yayınlandı.
--> İranlı bir çizerin çizimi (2019).. --> Mamood NAZARI (İran), (2.lik Ödülü, 2022) |
Muammer KOTBAŞ
Bu eserleri örnekleriyle 'benzer' olarak yorumlayıp bu amaçla "HumorPLANET" Facebook sayfasında yayımlayan kişi M. S.. adlı bir kişi.. Söz konusu örnekleri, sonuçların açıklandığı günün akşamı yayımladığı için de oldukça hızlı diyebileceğimiz bir "similar" tarayıcısı..
Örnekleri incelediğimizde, 'benzer' adına tartışılacak birçok ayrıntı var. Öncelikle bu ayrıntılarda zaman kaybetmek yerine, "tartışma kültürüne açık mıyız?" diye sorgulama yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Daha da açık söylemek gerekirse, özeleştiri yapabilme olgunluğunda olmamız gerekir diyorum. "Benzer" adı altında bizlerin eleştiri dünyamıza servis edilen örnekleri bulup toparlayan kişilerin de ne kadar iyi niyetli ve tartışmaya açık kişiler olduğu da ayrıca tartışma konusudur.
Her sonuçlanan yarışmanın ardından; 'benzerleri' diye örneklerini yayan kişi ve/veya kişiler, daha çok baştan suçlar gibi önyargıyla hareket ediyor izlenimi veriyor. Oysa karikatür sanatçıları böyle bir durumda konuyu rahatça tartışabilmeliler. Bu tartışma herhangi birinin kesin haklılığını belgelemek amaçlı yapılmamalı.
Tartışmanın varacağı yerin, söz konusu sanata yapacağı olumlu katkı noktasıdır. Bilimsel / pozitif gerçeklik de budur. Bir de, başta çizgi dünyasında yeni yerini almış olan genç çizerler olmak üzere, bütün çizerlere sağlayacağı katkıdır.
Birbirinin benzeri ya da çok yakın, hatta kalıplaşmış espri örneklerini bir arada görmek demek; bulacağınız esprinin, kolaya kaçmayacağınız bir espri olması demektir. Yani "henüz bulunmamışa doğru bir espri yolculuğu" demektir. Hepsi bu!..
--> Louis POL, (2021) |
--> Fethi Gürcan MERMERTAŞ, ("Güçlü Kızlar Güçlü yarınlar" Ödülü 2022) |
Günümüzde dijital dünyada karikatür örneklerine çok kolay ulaşılabildiği için, 'benzer', (similar) diye nitelendirilen örneklerle sık sık karşılaşmaya devam edeceğimizi biliyoruz. Aynı şekilde; kopya, etkilenme, çalma.. vb. gibi örneklere de rastlama olasılığımız var.
Karikatür sanatçısının yapacağı en doğru hareket, işini yaparken, üretirken sanata daha da katkıda bulunarak bir adım ileri taşımasıdır.
Esenlikler dostlar!.. 💖
HumorPLANET / Facebook
HumorPLANET / Similar
Benzer Konudaki Yazılarım:
--> Çin'den bir çizerin karikatürü (2021) --> Nikola LISTES, (Hırvatistan), (Başarı Ödülü, 2022) |