Musa GÜMÜŞ'ün Kopya Edilen Karikatürü


Karikatürde benzerlik konularında çok şey yazılıp çizildiğini biliyor, görüp okuyoruz. Fakat benzerlik konusu, hırsızlık konusu yanında daha masum kalmaya başladı son dönemde. Çünkü, karikatürde benzerlik çoğunlukla ya istemeden olabilen ya da daha önceden bir etkilenme sonrası farkında olmadan ortaya çıkan, bazen de esinlenme diyebileceğimiz bir durumdur. 

Son yıllarda bir karikatürcü için; internetin avantajlarını kullanarak, dünyanın herhangi bir yerinde kötü niyetli kimse tarafından eserinin çalınması, kopya edilmesi riski ve tehlikesi söz konusu. 

Musa GÜMÜŞ'ün karikatürü ve kopya edilmiş hali

Muammer KOTBAŞ

Son yıllarda üzerinde yazmak zorunda kaldığımız en önemli konulardan biri de "karikatür hırsızlığı" konusu olmaya başladı. 


"Karikatürde benzerlik" konularında çok şey yazılıp çizildiğini biliyor, görüp okuyoruz. Fakat 'benzerlik' konusu, hırsızlık konusu yanında daha masum kalmaya başladı son dönemde. Çünkü, karikatürde benzerlik çoğunlukla ya istemeden olabilen ya da daha önceden bir etkilenme sonrası farkında olmadan ortaya çıkan, bazen de esinlenme diyebileceğimiz bir durumla ortaya çıkabilen bir sonuçtur. 

Musa GÜMÜŞ (Türkiye)

Son yıllarda bir karikatürcü için en büyük kabus; internetin avantajlarını kullanarak, dünyanın herhangi bir yerinde kötü niyetli kimse tarafından eserinin çalınması, kopya edilmesi riski ve tehlikesinin olmasıdır.. 


Her çizerin başına gelebilir..

Daha önceki yazılarımda değinmiştim, bu tür hırsızlığı veya kopyalamayı yapmaya cesaret edebilen kişi ya her şeyi göze alıyor ancak umursamıyor olabilir. Ya da göze alınması gereken ve karşısına çıkabilecek yasal her şeyi, farkında olamadığı bir şey halinde algılıyor. Böyle olunca da karşımıza karikatürcü Musa GÜMÜŞ'ün karikatürünün başına gelenler gibi olaylar yaşanıyor.

Musa GÜMÜŞ'ün kopya edilerek kullanılmış karikatür esprisi..

Çizer Musa GÜMÜŞ'ün çok iyi bilinen ve ödüllü bir karikatürünün başına gelenler, sanıyorum bundan böyle her çizerin başına gelebilecek bir örneği oluşturuyor. Söz konusu bu karikatürde zincirli iki dev yıkım güllesi birbirine çarpmadan biraz öncesi olarak resmedilmiş. Güllenin birinde bir yurttaş, diğer gülle üzerindeki parayı alabilmek için uzanmış. Ancak az sonra güllelerin birbirine çarpacak olması karşısında, başına gelecek olumsuz duruma aldırış etmediği görülüyor. 


Yukarıdaki espriyi içeren bu karikatürün kopya edilerek çalınmış bir örneğini bulmuş Musa GÜMÜŞ. Bu kopya örneğini incelediğimizde ortaya şu sonuçlar çıkıyor. 

Yaptığının bilincinde olmayan ya da..

Musa'nın karikatürünü kopya eden kişi, yaptığının bilincinde olmayan çok genç biri olabilir. Bunun doğal sonucu olarak, birebir karikatürün üzerinden kopya etmesine rağmen çizgi acemiliği belirgin durmakta. Eğer yaptığının suç olduğunu bilerek yapabilen bir gelişmişlikte ise, buna cesaret edebilmesine karşın çizgisini acemice gösterme yoluna giderek dikkat dağıtmak istemiş olabilir. 

Örneğin üzerinde para olan soldaki gülle çiziminde yamukluk var . Bir de adamın zincire tutunduğu elinin olduğu yerde kayma var. 

Kopya edilerek çalınmış karikatürde çizim hataları göze çarpıyor..

Renkleri Musa'nın kullandığı gibi kullanamayacağı için, kendince değiştirerek kendine mal etmeye çalışmış. Dolayısıyla renk tonlamalarını da kolaya kaçarak koyu leke olarak halletmiş.

Ve hırsızlığın finali..

Ve tabi böylesi kötü bir davranışın finalini de, asıl çizerin imzasını silerek ve kendi adını yazarak yapması olmuş. Musa'nın paylaştığı bu çizimde kişinin imzası tam olarak gözükmüyor olsa da belli ki kendi yaptığını vurgulamak için ismini yazmaktan da kaçınmamış.

Benim bu yazıma konu olan bu çalma olayını, 15 Eylül 2022 tarihinde Musa GÜMÜŞ'ün paylaşımında görmüştüm. O paylaşımda Musa olay karşısında  şaşkınlığını şu satırlarla yansıtmıştı;
"Oh! Adam karikatürümü almış kopya etmiş boyamış sonra da  imzasını atıp İnstagram'a koymuş. Çalmak meşrulaştı da benim haberim mi yok."


Bugün bu satırları yazarken, paylaşımın olduğu bağlantı adresini ziyaret ettiğimde, yayının silindiğini gördüm. Nedenini bilemiyorum. Musa'nın Facebook sayfasında da göremedim. Keşke kopya edenin Instagram adresi de belirtilmiş olsaydı.

Bu tür konular gündemde kalmalı..

Ancak her ne olursa olsun, karikatürcülerin iyi niyetlerine, emeklerine, sanatlarına karşı yapılan bu tür olumsuz örnekleri gündeme getirmeye, gündemde tutmaya devam etmeliyiz ki; kamuoyu oluşturarak, çalmaya ve kopya etmeye cesaret edebilecek olanlar karşısında daha güçlü olduğumuzu ortaya koymuş olalım.

Musa GÜMÜŞ dostumuza geçmiş olsun!

Bir de çizerlerin eserlerinin ticari amaçla izinsiz kullanımı konusu var. Bu konuda da çizer Oğuz DEMİR dostumuzun başına gelenler var. Bir sonraki yazıda bundan söz edeceğim.💖

FacebookMusa GÜMÜŞ 

Benzer Konulardaki Yazılarım:

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.
Daha yeni Daha eski