Oğuz DEMİR'in Mahsa AMINI'ye Destek Karikatürünü Ticari Amaçla Kullandılar

Oğuz DEMİR'in Mahsa AMINI'ye Destek Karikatürünü Ticari Amaçla Kullandılar


Son dönemde karikatürde benzerlikler yanında, karikatür eseri kopyacılığı ve hırsızlığına dair örnekler karşımıza daha sık çıkmaya başladı. 

İnternet teknolojisinin sağladığı kolaylık, konuyu global ölçekte ve olumsuz anlamda yaşanır hale getirmekte. Çizdiğiniz bir karikatürün başına hangi ülkeden kim tarafından nasıl bir saldırı olabileceğini tahmin etseniz de, bazen umarsız kalabiliyorsunuz. 

Oğuz DEMİR - 2022
(Türkiye)

Muammer KOTBAŞ

Son dönemde karikatürde benzerlikler yanında, karikatür eseri kopyacılığı ve hırsızlığına dair örnekler karşımıza daha sık çıkmaya başladı. 

İnternet teknolojisinin sağladığı kolaylık, konuyu global ölçekte ve olumsuz anlamda yaşanır hale getirmekte. Çizdiğiniz bir karikatürün başına hangi ülkeden kim tarafından nasıl bir saldırı olabileceğini tahmin etseniz de, bazen umarsız kalabiliyorsunuz. 


Eserinizin; tanımadığınız bilmediğiniz kötü amaçlı başka birileri tarafından kullanılması, emeğinizin çalınması, yok sayılması huzursuz edici bir durum. 

Karikatürcü Oğuz DEMİR de, çizdiği bir karikatürüyle yaşamış bu sorunu. DEMİR, İran'da yaşanan protestolara destek amaçlı çizdiği bir karikatürünün, sosyal medya hesabında paylaşmasının üzerinden çok kısa bir süre sonra, kötü amaçlı kullanımına tanık olmuş.


İran'da Protestolar..

İran'da 13 Eylül 2022'de örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve 16 Eylül'de şüpheli şekilde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa AMINI için, ülkede başlayan protestolar bir çok şehre yayılmış, olay dünya genelinde büyük tepki toplamıştı. Bir çok karikatürcü, İranlı kadınlara destek amaçlı karikatürler çizerek duyarlık göstermişti. Olayın sıcaklığı ve protestolar halen sürüyor. Ölü sayısı 75'i geçti.


Yurtdışı kaynaklı sitenin haksız ve hukuksuz kazancı..

Yurtdışı kaynaklı bir tekstil satış sitesi tarafından, Oğuz DEMİR'in söz konusu karikatürü T-shirt'lere basılarak hemen satışa sunulmuş. Üstelik imza da silinerek. Kötü niyetli olup, ticari açlıkta bu kadar hızlı hareket edebilen başka bir örneğe rastlanmamıştır herhalde. Genellikle eserin yayımlanmasının üzerinden belirli bir zaman geçmesi sonrası yapılan haksızlık ve hukuksuzluklara rastlardık. Ancak böylesi ilk oldu.


Olayın fark edilmesinin ardından, adı geçen web sayfasına, Oğuz DEMİR'in çevresinden bu haksızlığa karşı çıkan kişiler yazılı itirazlarda bulundular. Gönderdikleri e-Mailler ile eser sahibinin adını belirterek, ürünün satıştan bir an önce kaldırılması gerektiğine vurgu yaptılar. 

Oğuz DEMİR Facebook sayfasından konu ile ilgili "Para kazanmanın ahlaksız yolu." başlıklı kısa bir yazı yazmıştı. Karikatürünü İran'daki özgürlük mücadelesi veren insanlarla dayanışma için çizdiğini belirterek şunlara değindi;


"Bugün İran'da özgürlük mücadelesi veren insanlara destek olmak için çizdiğim karikatürün, bazı firmalar tarafından, benden izinsiz ve imzamın da silinerek tişörtlere basıldığını öğrendim.
Bu çizim dayanışma içindir, para kazanmak için değil.
Eğer siz de aynı fikirdeyseniz lütfen bu sitelere görüşünüzü bildirin."

Fakat ne yazık ki, olayın üzerinden yaklaşık 1 hafta geçmesine rağmen site bu ürünün yasal olmayan satışını sonlandırmadı ve hala sürdürüyor. 


 Web sitesi gurur duyuyor ama..

İzinsin T-shirt'lere basarak satış yaptığı belgelenen web sayfasının, "hakkında" bölümünde "Sürdürülebilirlik Misyonu" başlıklı notunda şöyle diyor;


"Ana sorumluluğumuzun, müşterilerimizin yıllardır değer verdiği ve keyif aldığı, arzu edilen ancak gerekli ürünleri yaratmak olduğuna inanıyoruz. Sonuç olarak, sürdürülebilirlik taahhüdümüzün çıkış noktası, ürettiğimiz ürünlerle son derece gurur duymamızdır. Nasıl göründükleri, kaliteleri ve nasıl üretilip tüketildikleri Enchantgo'da yaptığımız her şeyin başında gelir. Bu misyon, tesislerimizde üç temel alanda uygulanmaktadır: Boyahane, Atölye ve Operasyonlar."


Yazının sonundaki 'operasyonlar' kelimesi çok dikkatimi çekti. Çünkü sayfada daha birçok 'Mahsa AMINI' konulu çizimin kullanıldığı ve satışta olan T-shirt var. Üstelik bunlardan birinin de imzası silinmiş olarak kullanılmış. Diğer çizimlerin kimlere ait olduğu konusunda bilgimiz yok. Ancak görünene göre, çok hızlı hareket eden bu site ekibi, resmen yaptıkları operasyonlarda sınır tanımıyorlar.


Oğuz DEMİR, yasal yollarla hakkını arayacağını açıkladı. Umarız haklı olduğu bu davada yüklü bir tazminat da alarak, böylesi kanunsuzluklara teşebbüs edecek olanlar için de caydırıcı olur.

İzinsiz ve yasal olmayan bir şekilde karikatürü kullanan firmaya aşağıdaki uyarı/şikayet notunu İngilizce olarak, ürünü sattığı sayfadaki not bölümüne yazabilirsiniz;

"Bu karikatür Türk karikatürcü Oğuz Demir'e aittir. Yaptığınız hırsızlıktır."
This cartoon belongs to Turkish cartoonist Oğuz Demir. You are doing is stealing.


Oğuz DEMİR / Facebook

Benzer Yazılar:




Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski