İranlı Mahsa AMINI İçin Yazılanlar Çizilenler

İranlı Mahsa AMINI İçin Yazılanlar Çizilenler

İran'da; saçı gözüktü diye gözaltına alındıktan sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Mahsa AMINI (Mehsa EMINI) için başlayan protesto gösterileri sürüyor. 13 Eylül 2022'de; kardeşi Kiyareş AMINI ile Tahran'a seyahat halinde iken, rejimin sözde "Ahlak Polisi"(!) tarafından örtüsünün hükümet standardlarına uygun olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp


13 Eylül 2022'de; kardeşi Kiyareş AMINI ile Tahran'a seyahat halinde iken, rejimin sözde "Ahlak Polisi"(!) tarafından örtüsünün hükümet standardlarına uygun olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan Mahsa AMINI 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetti.

İnsanların nasıl giyinip nasıl yaşayacağına karışmak mantık dışıdır. Bu konuda en çok kadınlar problem yaşamaktadır. Bu da, baskıcı erkeklerin problemli olduğunu, bilinçaltlarının hasarlı olduğunu gösterir. Dünyayı kadınlar güzelleştirir. Geleceği kadınlarla kurabiliriz ancak..

Mahsa AMINI (Mehsa EMINI)
(22 Temmuz 2000 - 16 Eylül 2022)
(İran)

İranlı Mahsa AMINI İçin Yazılanlar Çizilenler

İran'da; örtünme kurallarına uymadı diye gözaltına alındıktan sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Mahsa AMINI (Mehsa EMINI) için başlayan protesto gösterileri sürüyor.


13 Eylül 2022'de; kardeşi Kiyareş AMINI ile Tahran'a seyahat halinde iken, rejimin sözde "Ahlak Polisi"(!) tarafından örtüsünün hükümet standardlarına uygun olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan Mahsa AMINI 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetti.

 

Hükümetin baskıcı tutum, uygulama ve dayatmaları uzun süredir İran halkının tepkisini çekmekte. Köklü değişim getirecek bir sonuca varmasa da, zaman zaman geniş çaplı bu tür protestolar İran'ın alışılagelmiş bir davranışı. Halkının tamamının bu protestolar içinde yer almıyor gibi gözükmesi, rejime karşı değişim talebini değiştirmiyor. 


Bilimin insanlık adına yaptığı keşiflerle karanlıkları bir bir aydınlatarak geldiği bu çağda; fırlattığı uzay aracını bir Asteroid'le çarpıştırarak, olası bir Astreoid'in dünyaya çarpma tehlikesinin nasıl bertaraf edileceği denemeleri yapılırken; "Ahlak Polisliği"(!) yapmak.. çağ dışı, ilkelden daha geri bir uygulama ve düzen anlayışıdır.

 
- Jawad MORAD
- Andrea PECCHIA (İtalya)

İran'da yaşananlar gelişim adına büyük sancıların göstergesi. Neredeyse ülkenin tamamına yayılan protesto gösterileri, internete getirilen yasaklama nedeniyle yeterince dünya gündemini sarsamıyor.

Londra caddelerinde Mahsa AMINI için sanat çalışması..

Yine de oradaki insanların direnci ve mücadelesiyle bizlere ulaşan seslenişlerini, videolarını görebiliyoruz. Kadınlar cesurca yaşananları protesto ediyor, sokaklarda dans ediyor, saçlarını kesiyor, başörtülerini yakıyor ve saçlarıyla yaptıkları sancakları mücadele ve dayanışmanın simgesi olarak bayrak gibi taşıyorlar ellerinde. Onlara dünyanın farklı ülkelerinden de benzer destekler geliyor. 

Üzücü yanı ise, alınan bilgilere göre bugün itibariyle ölü sayısı 75'i geçti.

43 yıl sonra başörtüsü olmadan dans..
İranlı kadınlardan, etkileyici müzik eşliğinde
 özgürlüğün vazgeçilemez olduğunu hissettiren dansları..
(Müziğin tamamı: Youtube / Ebi & Shadmehr Aghili - Royaye Ma)

Hadis NAJAFI
Mahsa AMINI ile ilgili gerçeği ortaya çıkaran ilk gazeteci olan Niloufar HAMEDI, bu haberi yayınladığı için tutuklandı. Protestolar devam ederken simge haline gelen bir başka İranlı genç kadın Hadis NAJAFI (20) de polis kurşunuyla hayatını kaybetti.




Olayın gündeme gelmesiyle birçok farklı ülkenin çizerleri, söz konusu baskıları protesto eden çizimler ve karikatürler çizmeye devam ediyorlar. Bulabildiğim bazı örnekleri burada küçük bir galeri oluşturarak sunuyorum. 

 

İnsanların nasıl giyinip nasıl yaşayacağına karışmak mantık dışıdır. Bu konuda en çok kadınlar problem yaşamaktadır. Bu da, baskıcı erkeklerin problemli olduğunu, bilinçaltlarının hasarlı olduğunu gösterir. 


Dünyayı kadınlar güzelleştirir. Geleceği kadınlarla kurabiliriz ancak..

 

Ve diyorum ki, geleceği durduramazsınız!..
İran'da direnen kadınların sloganı; "İnsanları zorla kendi cennetinize götüremezsiniz!.."

Twitter hashtag: #MahsaAmini


 

 

 

 

 
- (...)
- Marco De ANGELIS (İtalya)

 

 
- Nuhsal IŞIN (Türkiye)
- (...)

 
- Akdağ SAYDUT (Türkiye)
- (...)        

 

 

 

 

 

 

 

- Imad SANOUNI
- Ekrem KILIÇ (Türkiye)

- Ercan AKYOL (Türkiye)

Marco MELGRATI

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski