Sanattan Tasarruf Yapılmaz, Belediye Kapatılır Tiyatro Kapatılmaz

Sanattan Tasarruf Yapılmaz, Belediye Kapatılır Tiyatro Kapatılmaz

Her Yönlü gelişmeyi hedefleyen ve bu yolda ilerleyen ülkeler, sanata öncelik vererek, gelecek kuşaklarına da nitelikli bir yaşam sunabilmenin kapılarını açmakta.. 

Bunu yaparken sanatı bir bütün olarak ele almaktalar. Ödüllü kütüphaneleri, büyüleyici kitap kentleri, dünyanın en büyük yazarları, ödüllü müzeleri, mimari şaheser yapıları, film ve müzik festivalleri ile edebiyatın, müziğin mimarinin kısacası kesintiye uğramaksızın sanatın içinde yer alıyorlar.


Muammer KOTBAŞ

Birçok şeyden tasarruf yapılabilir, sanattan tasarruf yapılmaz, yapılamaz, yapılmamalı. 

Her Yönlü gelişmeyi hedefleyen ve bu yolda ilerleyen ülkeler, sanata öncelik vererek, gelecek kuşaklarına da nitelikli bir yaşam sunabilmenin kapılarını açmaktalar.. 

Bunu yaparken sanatı bir bütün olarak ele almaları söz konusu. Ödüllü kütüphaneleriyle, büyüleyici kitap kentleriyle, dünyanın en büyük yazarları, ödüllü müzeleri, mimari şaheser yapılarıyla, film ve müzik festivalleriyle kesintiye uğramaksızın sanatın içinde oldukları bir gerçek. Bu gerçeklik onları okuyan ve kendini geliştirebilen bir ulus yapmaktadır.



Sanatın özüne uymuyor..

Sanatın özü ve mantığı, tasarruf kelimesiyle asla bir araya gelmeyecek kelimelerdir. Getirilmemelidir. İkisinin bir arada anılıyor olması, bu düşünceye sahip olanların ayıbıdır. Bu ayıp öyle sıradan değil, geleceğin aydınlık düşüncelerini, genç parlak beyinli gençlerin yaşamlarını karanlığa mahkum edecek bir ayıptır.

Karikatür: Muammer KOTBAŞ

İnsanın vitaminle beslenmesi kadar önemli yaşamsal besindir sanat. Kötü niyetli kişiler sanata karşı, devre dışı bırakma yöntemini her fırsatta denemişlerdir. Bu nedenle duyarlı insanlara, kişiliklere gereksinimimiz var.

Sanata darbe..

İki gün önce basında yer alan haberlerde, Tarsus Belediyesi'nin Şehir Tiyatrosunu kapatmaya hazırlandığı yazıyordu. Haberlerde, belediyenin, yerel seçim öncesi ve sonrasında hangi partili olduğuna da dikkati çekiliyordu. Oysa konunun bu noktaya gelmesinde hangi parti olduğunun hiç bir anlamı yoktu. Partiler üstü bu gelişmede sanata darbe vurulmuş muydu? Gerçek buydu!.


Gelinen noktada; tiyatronun değerli emekçilerinin köpek bakımevinde, çay ocağında ya da sığınma evi gibi yerlerde etkisizleştirmek adına sürgün ediliyor olmaları, daha ne kadar  acıtabilir ki yüreğimizi!

Anadolu'da amatör tiyatro..

Amatör tiyatroya az da olsa bir kaç yılımı vermiş bir kişi olarak şunu söyleyebilirim. Bana ve çevreme ışık olmuştur tiyatro. Karikatürle, çevremle, insanlarla olan ilişkilerimde, farklı bakış açısı geliştirmemi sağlamıştır en başta. Anadolu'nun bir kentinde insanları sanatla buluşturabilmek, oradaki olanaklarla bunu yapabilmek; birlikte sanatla gelişecek olmanın bilinciyle güç kazanmış olmasındandır. 

Ve o tiyatrolar her zorluğa rağmen kapanmaya direniyorsa, bir belediyenin 'tasarruf' gerekçesiyle tiyatroyu sonlandırması kabul edilemez,

Belediye kapatılsa da, tiyatro kapatılmaz!..

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski