Sanat ve Karikatür Eleştirisi Önemli Mi?

Sanat ve Karikatür Eleştirisi Önemli Mi?


Sanat disiplinleri arasında üzerine en az yazı yazılan sanat dalı karikatür olsa gerek. Karikatür bu anlamda biraz 'üvey evlat' pozisyonunda kalıyor gibi. Sanatın huysuz ve ele-avuca sığmayan çocuğu olması, hakkında yazılar yazılmaması anlamına gelmez. 

Herhangi bir sanat dalı üzerine yazı yazmaktan kasıt, başta o sanatın içinde emek verenler olmak üzere sanatsal aktivitelerin her aşaması takip edilerek hakkında yapıcı eleştiri yazıları yazmak demektir.


Biraz daha netleştirecek olursak; çağına tanıklık eden sanatçı (ve sanatçı adayları) yaşadıkları dönemin sanat/yapıt üretimi yolculuğunda eleştirmenler tarafından takipte olabilmeliler. Karikatür ve hatta daha geniş yelpazede yer alan yazılı-sözlü mizah üzerine tüm gelişmeler, aynı ölçüde eleştirmen bakış açısıyla değerlendirilebilmelidir. 

Karikatürle ilgili yazı eksikliğinin nereden kaynaklandığı konusunda çok çeşitli sonuçlar ve varsayımlar dile getirilebilir. 

Nedeni ne olursa olsun, karikatürle ilgili yazılacak her yazı bu sanatın ve çizerinin gelişimine katkı sağlayacağı kesindir.  

Bir yandan nedenlerini araştırıp sorgularken, bir yandan da karikatüre dair yazı yazabilecek kişilerin bunu anımsayıp üzerinde durmaları sağlıklı bir gelişme olacaktır.  

Sanat eleştirmeni neyi eleştirir?.. 

Bir meslek grubu olarak sanat eleştirmenleri, sanat eserlerini inceleyip, yorumlar. Böylece temel görevi tanımlanacak olursa, sanat eserlerinin kalitesini ve anlamını değerlendirmektir. Sanat eleştirmenleri, sanat eserlerinin estetik, kültürel ve tarihsel önemini analiz ederek, sanat dünyasına katkıda bulunurlar. 


Eleştiri geleneği sanatın çok eski yıllarından süregelse de, özellikle resim ve sinema sanatında daha uzun soluklu eleştiri kültürüne rastlıyoruz. 

Resim sanatında geçmişten gelen ve sadece sanat eleştirmenliği yapan yetkin kişilere de rastlıyoruz. 

Türkiye’de karikatür sanatına, geçmiş ve yakın tarihi açısından katkı koyan, belgelerle bellek oluşturan ustalar oldu. Devamının gelmesi gerekiyor.  

Yıllarını karikatür sanatına vermiş, günümüzde aktif olarak çizen karikatürcüler, başta kendi deneyimleri olmak üzere karikatürle ilgili çok şey yazabileceklerini tahmin ediyorum. 

Bu konuda çekinmeden rahat ve objektif olmaları en önemli kuraldır. Amaç sanata katkı olacağından bu kuralların uygulanmasında bir problem olacağını da düşünmüyorum. 



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski