İptal Edilen Ödül Kararı Sonrası Karikatürcülerin Yorumları

İptal Edilen Ödül Kararı Sonrası Karikatürcülerin Yorumları

"14. Uluslararası Turhan SELÇUK Karikatür Yarışması"nda birincilik ödülüne değer görülen ve hakkında yapay zeka ile oluşturulduğu iddiaları gündeme gelen çizimle ilgili karikatürcülerin başlattığı protesto ve tartışmalar ses getirdi. Ve yarışma jürisi sonunda beklenen kararı açıkladı. İptal sonrası kim ne dedi, hangi yorumu yaptı? Yorumlardan bir derleme yaptık...

Yayın Tarihi: 24.05.2024, Pazar

On gündür süren tartışmaların ardından gereken yapıldı ve şimdi bir başka boyutta benzer tartışmalar sürecek. 

"14. Uluslararası Turhan SELÇUK Karikatür Yarışması"nda birincilik ödülüne değer görülen ve hakkında yapay zeka ile oluşturulduğu iddiaları gündeme gelen çizimle ilgili karikatürcülerin başlattığı protesto ve tartışmalar ses getirdi. 

Ve yarışma jürisi sonunda beklenen kararı açıkladı. Söz konusu çizimin sahibinin başka karikatürcülere ait çok sayıda karikatürü  de kopyaladığını tespit eden jüri heyeti, 2024 birincilik ödülünü iptal ettiğini açıkladı. 


İptal kararı karikatür çevrelerince olumlu karşılandı. Konu ile ilgili karikatür çizerleri ve karikatür sanatının takipçileri, sosyal medya ortamlarında benzer yorumlarda bulundular. Bu yorumları derleyerek tarihe not düşelim dedik. Jürinin gereken kararı alması yönünde mücadele eden, emeği geçen emekçi karikatürcüleri kutluyoruz. 

Yorumlar:

Atay SÖZER:
- "İptal gerekçesi YZ değil de önceden yaptığı alenen görünen hırsızlıklar gene de Jüriyi kutlarım."

Birol ÇÜN:
- "Yarışmanın prestijini kurtardılar!"

Cenk ALPARSLAN:
- "Kararlarından dolayı tebrik ediyorum. Jüriye yakışır bir hareket oldu. Diğer yarışmalara örnek olması dileğiyle."

(Çizgi: Murat SAYIN)

Faziylet SÖNMEZ:
- "Konusunda uzman insanların itibarı her alanda artık ayak altında."

Ali Fuat SÜER:
- "Sanırım, karikatür sanatının giderek düşüşte olan durumu böylesi bir tespit ile bir kırılma noktası yaşanmıştır. Karikatür ve O'nun yaratıcıları olumlu bir ivme içine gireceğini umut etmek istiyorum. Sana kendi adıma teşekkür ediyorum."

Hüseyin Erhan ACAR:
- "Jüri yediği haltın utancındadır. Biz teşekkür ederiz sana. #SANATAEVET İntihale sanat hırsızlığına hayır..."

Erdinc UTKU:
- "Hicabi DEMİRCİ ve seni kutlarım Erdoğan (KARAYEL) hocam. Bir konuya odaklanıp sonuç almak güzel!"


Uğur DURAK:
- "Yapay zeka hırsızın elinde maymuncuk olur."

Hicabi DEMİRCİ:
- "TURHAN SELÇUK ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASIYLA İLGİLİ ZORUNLU AÇIKLAMA..

Birincilik ödülü alan kişinin intihal (sanatta hırsızlık) yaptığını, çizginin izini sürerek ortaya çıkardım.Bunu yaparken kişisel hırslarla değil, KARİKATÜR SANATININ İTİBARINI korumak, gerçeklerin ortaya çıkması ve karikatür sanatının güvenirliğini tesis etmek tek amacımdı.


Kendi meslek kariyerimi de ortaya koyarken yanılma risklerinide göze aldığımı bilmenizi isterim. Turhan SELÇUK gibi büyük bir karikatür ustasının ismi bu gibi vurgun amacına yönelik işlerde kullanılmasına vicdanım asla izin vermez.
Bütün bunları neden yazıyorum...
Jüri üyeleri  bu emeklerim karşısında, gerek iptal gerekçesi yazısında, gerekse özel olarak beni arayıp bir teşekkürü çok gördüler. Oysa hepsinde iletişim bilgilerim var.

Bir yandan şartnamelere, bu gibi hırsızlık ve benzer çalışmaların önüne geçen yöntemleri ısrarla uygulamayacaksınız. Ama yeniliklerden bahsedeceksiniz. Bir yandan, konusunda uzman jüri üyelerini seçici kurullara almayarak bu gibi intihallerin önünü açacaksınız.
Yarışmayı düzenleyen kurumu ve jüri üyelerini KORUYAN, buna rağmen emeklerimi görmezden gelen bir anlayış karikatür sanatının içinde yoktur, olmamalıdır.
Tercih edilen bu üslupla; Karikatür sanatında birlik, dayanışma ruhu asla gelişmez, karikatür sanatı sürekli itibar kaybeder. Kurumdan ve jüri üyelerinden  böyle bir incelik beklediğim için özür dilerim.
jüri üyeleri şu isimlerden oluşmaktadır.
Jüri Başkanı: Kamil MASARACI, 
Üyeler: Ruhan SELÇUK, İzel ROZENTAL, Fahriye ÇITAKLI, 
İpek ÖZSÜSLÜ, Eda UZUNOĞLU, Julie BESOMBES, Simon BAERT, Prof.Dr. Süleyman Saim TEKCAN" (Facebook)

Aslı SELÇUK:
- "Turhan SELÇUK’a saygı duymayan ve adını böyle bir skandala karıştıran jüriden uygar davranmalarını beklemeyin Hicabi (DEMİRCİ) bey. Değerli babam Turhan SELÇUK’un saygın adını artık kirletmeyin. Tüm jüriyi istifaya davet ediyorum." 


Anil İNAN:
- "Sen hizmetini yaptın ben kendi adıma teşekkür ederim Hicabim (DEMİRCİ). Ama işimiz hizmet zaten alkış beklemeyiz. Gerçi sende öylesin. Herkes Nezaket ve letafet ehli olmaz.
Jürileri de hoş görmek lazım . En azından zararın kıyısından döndüler. Turhan Selçuk adının kirlenmesine de engel oldular.
Bunun için geç de olsa onlara da teşekkür ederim.
Karikatürcüler derneğinde belki bir etik kurulu olmalı .
ICF Uluslararası koçluk Federasyonunda Yk üyeliği yapmış biri olarak etik kurul en önemli kurullardan biriydi. Benzeri kurulabilir. Ya da senin yaptığın gibi iz sürerek duyurulur.
Aksiyon alan almayan kendisi sorumlu olur."

Cartoon Sanat:
- "Yerinde bir karar!.."

Erdoğan KARAYEL:
- "Bir diziyi, bir filmi veya bir romanı eleştireceksem onu izlemeli veya okumalıyım.. ki sağlıklı bir değerlendirme yapabileyim.. yapay zeka konusunda da aynı şeyi yapmalıyım diye düşündüm. son üç gündür tartışma konusu olan paylaşımları daha objektif değerlendirebilmek için "Leonardo AI" programına üye oldum..

Çizgi yeteneğimi hiç kullanmadan hayatımda ilk kez, sadece komutlarla bu çalışmaları elde ettim.. bir bakın bakalım, bu örneklerin yaklaşık elli yılımı verdiğim çizgilerimle bir benzeşliği var mı? komut veren herkesin elde edebileceği bir teknikle ticari amaçlı kazanç elde etmek etik olmadığı gibi bir suç da teşkil ediyor. hırslı genç kardeşimiz işin bu yönünü hiç düşünmemiş.. 


Yetmediği gibi başkalarının çalışmalarını da manipule ederek yarışmalara kendisi çizmiş gibi katılmış. "cahil cesareti" desek olmaz, çünkü kendisi görsel sanatlar öğrencisi.. 

"Z" kuşağı ile "Alfa" kuşağı arasında kalan bu kuşağın sınır tanımazlığı ve etik kuralları saymazlığı ciddi bir sorun olabilir gelecek için.. elbette genelleme yapamayız. umarım bu ibretlik örnek bir ders olur o kuşağa.." (Facebook)

Umit KARTOĞLU:
- "Mehmet Akif Özdal, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Öğretmenliği Lisans 3.Sınıf öğrencisi. Bence bu skandal olayla ilgili Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması Jürisi ve Milas Belediyesi tarafından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektorlüğü'ne olayı kınayan ayrı bir yazı gönderilmelidir. "Plagiarism" üniversiteler ve akademi tarafından ayrıca cezalandırılmalıdır."

Mehmet BEŞİR:
- "Doğru bir karar olmuş fakat bir şey dikkatimi çekti. Gerekçe olarak “intihal” yazılmış. Yani yapay zekayla yapılmış olması sorun değil mi?"

Dogan ARSLAN:
- "Doğru karar...yapay zeka ile yapıldığı için ödülü iptal edilseydi, mahkemede bu kişi kazanırdı.. nihayetinde şartnamede yapay zeka ile yapılmasının yasak olduğu ile ilgili bir bilgi yoktu....ama bu kişi başkalarının çalışmalarını kopyalaması sonucu, güvenirliliği olmaması sonucu, jürinin böyle bir karar almış görünüyor.."

Serpil KAR:
- "Doğru olan.. Biz gönlümüzden ruhumuzdan yaptığımız çizgiler heba olmasın diye.."


Dilber GARZANLI:
- "Mücadele kazandırır.. Kutluyorum sizi ,umarım hak eden kazanır."

J.J. TAKJOO:
- "Karikatüristlerin empatisi sonunda karşılığını verdi, Çabalarınız için teşekkürler!" 

Zehra KAYHAN:
- "Sessiz kalmamanız işe yaramış. Sessiz kalmayan sizleri de kutlarım."

Darko DRLJEVIC:
- "Bravo!.. Festival düzenleyicilerinden acil olarak tüm katılımcılardan özür dilemelerini, sonra hırsızı kamuoyunda kınayıp ödülünü elinden almalarını isteyin! Ayrıca adının tüm karikatür sitelerinde yayınlanması ve tüm yarışmalara katılması sonsuza kadar yasaklanması için!"

Hüseyin Erhan ACAR:
- "Nihayet!.."

Cival EINSTEIN:
- "Sonunda karikatüristler tepki gösterdi, birincilik İPTAL edildi, Türkiye'de ve hakemler robot ödülünü kaldırdılar.
Burada Brezilya'da böyle olması gerekiyordu"

Ray COSTA:
- "Bugün dağ tepesinden gelen bazı çığlıklar duyuluyor gibi görünüyor... Organizasyon komitesinin adil tutumu... Örnek güzel bir değerlendirme örneği olarak kalsın. Zaman değişti ve bugün bu yeni zamana uygun yürümeliyiz."

Murat SAYIN:
- "Yapay zekayla "karikatür" iliştirilebilir gönderilere ancak bu karikatür çizilen değil, binlerce emekten çalınan bir veridir. Herkesin "bir şey" olacağını vaad eden yapay zekanın aslında herkesin "hiçbir şey" olmasını sağladığını fark etmek gerekir kanımca. Yapay zekayla sanatın karıştırılmaması dileğiyle..."


Sueda ERGÜESEL:
- "Sizi kutlarım. Daha 24 yaşında ve uzun deneyimlerinden bahsetmesi ayrı fecaat. Saygısızlığa bakar mısınız! Gereken cevabı almış."

Engül Bardakçı DEREEVLİ:
- "Karikatür bir sanat dalı yapay zeka adı üstünde yapay!"

Benzer Yayınlar                              :

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

2 Yorumlar

İlginize teşekkür ederiz!

  1. Herkesin yapay zekaya niye bu kadar kızdığını anlamadım. Yarışma koşullarında yapay zeka kullanımı yasaktır demedikten sonra herkes yapay zeka kullanabilir. Ayrıca yapay zeka kısıtlaması yoksa da yarışmada ölçü çizim değil fikir demektir. İstediğin kadar yapay zeka kullan, güzel bir konu bulamadıysan o yaptırdığın çizim bir işe yaramaz. Ayrıca başkalarının eserlerini kopyaladığı söylenen kişi çok genç bir kardeşimiz. Eğer ki başkanlarının eserlerinden alıntı yaptıysa bunu kanıtıyla sunmanız gerekirdi. İsmini falan vermişsiniz yaptığı hırsızlıkları da vermeliydiniz, çünkü bir sürü yarışmaya çalıntı eserle girdiği belirtilmiş. Ve bence sonrasında da dava falan açılmalıydı çünkü eser hırsızlığına girer. Ancak konu sadece yapay zeka kullanımı ise ve kanıtlı bir eser hırsızlığı yoksa bu kadar kişi çocuğa iftira atmış oluyor!

    YanıtlaSil
  2. Yarışma kurallarında yapay zeka kullanımı yasaklanmamışsa, ödülün iptali hukuka aykırıdır. Yarışmacı bu durumu yasal yollardan itiraz ederek hakkını aramalıdır. yarışmacıya yönelik hakaret ve suçlamalar, kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Bu tür ağır ithamlar yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır. İnternet üzerinden yapılan hakaret ve iftiralar da yasal olarak suç teşkil eder.
    Ayrıca, eserin çalıntı olduğunu iddia edenler, bu iddialarını kanıtlamak zorundadır. Bu tür ithamlar altında kimse bırakılmamalıdır.Genç bir kişi, hatası veya doğrusu ile bu kadar ağır ithamlara maruz bırakılmamalıdır. Yarışma organizatörleri de bu durumun düzeltilmesi için sorumluluk almalı ve yarışmanın şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesini sağlamalıdır.
    Sonuç olarak, yarışmacının hukuki haklarını korumak ve haksız ithamlar karşısında yasal yollara başvurmak en doğal hakkıdır. Bu süreçte hukuki destek alarak haklarını savunmaları, mağduriyetin giderilmesi adına önemli bir adımdır. Şahsın bu konu hakkındaki tüm hukuksal savunmasını üstlenmek istediğimizi bildiririz.
    THEIA BASALT MARBLE LTD ŞTİ
    Erciyes VD

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski