Yapay Zekalı Ortalık Toz Duman.. At İzi İt İzine Karışmaya Başladı

Yapay Zekalı Ortalık Toz Duman.. At İzi İt İzine Karışmaya Başladı

Teknolojiyi kullanan herkes yapay zekayı da kullanarak, merak ettiği sonuçları görmeye çalışacaktır. Fakat ben, bir karikatürcünün yapay zeka üzerinden ÇİZİM / İLLÜSTRASYON / GRAFİK (karikatür değil) oluşturup karikatür yarışmasına gönderebileceğini hiç düşünmemiştim.



Son günlerde yapay zekanın konuşulma sıklığı artarak sürüyor. Bu gayet doğal. 2023 yılında sosyal medyada yapay zekalı fotoğraflar karşımıza çıkmaya başlamıştı. Özellikle Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'le ilgili olanları.. O kadar çok ve farklı çizimlerdi ki, "ATATÜRK yaşasaydı o kadar fotoğrafı olmazdı!.." dedirtebilecek seviyede. Bir de yeterince benzememe durumu söz konusu. Bununla ilgili yazımda şöyle başlamıştım satırlarıma;

"Yapay zeka yaşamımıza öylesine giriş yaptı ki; tıpkı bir mağazanın ucuzluk yapacağı bir gün birbirini ezerek içeri dalıp neredeyse yağmalama boyutuna varacak şekilde saldırması gibi  sanki binlerce yıldır bu anı bekliyordu kimi kişiler. (...)"



Teknolojiyi kullanan herkes yapay zekayı da kullanarak, merak ettiği sonuçları görmeye çalışacaktır. Fakat ben, bir karikatürcünün yapay zeka üzerinden ÇİZİM / İLLÜSTRASYON / GRAFİK (karikatür değil) oluşturup karikatür yarışmasına gönderebileceğini hiç düşünmemiştim. Böyle bir şeyi akla dahi getirmenin anormal bir durum olduğunu hem mantığım hem bilinçaltım söyler bana. Çünkü o çizimlerde emek yok, kısa yoldan sahip olma var.

  
Google'ın yapay zekası "GoPilot"tan çizmesini istediğim "1984"ün yazarı George ORWELL fotoğrafı. Aynı ortamda üç farklı mimikle hazırladığı portreler mükemmel gözükse de; aslında donuk, mekanik, ruhsuz ve sıradan.

George ORWELL
Bu da bir başkasının yapay zeka ile oluşturduğu portre.

Kahve örneği..

Sıcak kumda cezvede hazırlanan Türk kahvesi ile kahve makinesinde hazırlanan kahvenin aromatik tadı bir yana, verilen emek/zaman farkı var her şeyden önce. Hazır kahveye sonradan süt eklemenin, emekle pek ilgisi yok. Yapay zeka işi oluşumlara başvuran kişi bütünsel bir emek harcamadığı için, geçerli olan "kolaycılık", emekçi karikatür çizerleri üzerinde haksız rekabet baskısı oluşturacaktır. PhotoShopta bile çizip renklendirmek bir düşünce ve emek ürünüdür. 


Karikatür yarışmalarının davetsiz misafirleri..

Son dönemde bazı ulusal ve uluslararası karikatür yarışmaları konu olarak "Yapay Zeka"yı belirlediler. Böylece, konunun içeriğine uygun zengin espri üretimine tanık oluyoruz. Yaşamımızda ve gündemimizde yerini almış böylesi geniş yelpazeli bir konunun üzerine espri üretimi de çok olacaktır. Bizi şaşırtan, yapay zekaya çizdirilmiş bir işin yarışmaya gönderilmesi, bunun sonucunda da sergileme ya da ödül alması (verilmesi).

Yarışma şartnamesinde "teknik serbesttir.." yazması gerekçe olamaz. Çünkü karikatürle hiç ilgisi olmayan kişiler, bir komutla yapay zekanın vereceği çizimleri bu yarışmalara rahatlıkla gönderebilir. Buna izin verilir, yolu açılırsa önü alınamaz ve ilk önce karikatür sanatı ile emekçi çizerleri zarar görür. 

 
Bedirhan AKAGÜNDÜZ'ün  iki ayrı yarışmada sergileme ve ödül alan çizimleri.

Diğer sanat dallarında yapmak olası mı?..

Her sanat dalının üreten emekçisinin (sanatçı), yapıtını yapay zeka üzerinden siparişle oluşturması demek, düşünsel olarak sıfırlanması, yaratıcılığının sonu demektir. O zaman da sanatçı sıfatı taşıyamaz.

Resim sanatının geçmişi 30 bin yıl öncesine dayanıyor. Bugün mağara duvarlarına değil tuval üzerine yapılıyor resim. Hem malzemesinde hem kavramsal içeriğinde değişiklik ve yenilik yaşanmasına karşın, her ressam yapıtını emeğiyle yoğurup harmanlayarak var ediyor. Tanınmış bir ressamın yapay zeka ile oluşturduğu bir resim için; "bunu ben yaptım!"  demesi ne kadar tuhaf ise, sıradan bir kişinin de aynı yöntemle elde ettiği resim karşısında "ben ressamım!" demesi de o oranda tuhaftır. Ve çok anlamsızdır. 


Fotoğraf sanatında, yapay zeka üretimi bir fotoğrafa ödül verileceğini hiç sanmıyorum. Müzikte de öyle.

Karikatür sanatı açısından sakıncalı..

Belli ki; karikatür yarışmalarında organizasyonlar ve jüriler yapay zekaya hazırlıksız yakalanmışlar. Bir an önce yapay zeka sorunsalı üzerine eğilip, durumu netleştirmek gerekir. Bu karışıklıkta at izi it izine karışmaya başladı bile. Sonrası karikatür sanatında sadece toz ve duman örüntüsü demektir.

Yapay zeka ile oluşturulmuş çizimler karikatür yarışmalarına kabul edilmemeli. Ayrı bir kategori açılarak değerlendirilmesi de karikatür sanatı açısından sakıncalı bir durum. Şu olabilir en fazla; karikatür sanatından bağımsız olarak çeşitli yarışmalar düzenlenebilir. Tıpkı "Aforizmalar" yarışmalarında olduğu gibi. Bu yapılmadığı sürece toz bulutu dağılmayacaktır. 

Benzer Sayfalar                            :





Çizim: Mehmet Akif ÖZDAL
14. Turhan SELÇUK Karikatür Yarışması (1.lik ödülü)
 
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski