ATATÜRK'e ait yapay zeka ile üretilmiş yüzlerce fotoğrafı sanal medya hesaplarında geçmişin normal fotoğrafıymış gibi paylaşıp, ATATÜRK'ü ciddiyetle, saygıyla ananlar, anımsayanlar var.
Gelecek için bu tehlikeli bir durum. Çünkü o fotoğraflar gerçekmiş gibi algılanıp, iş kendi özünden koparılmaya, yerine farklı bir ATATÜRK imajı ve anlayışı yerleş(tiril)meye başlıyor. Zamanla bu yanlışlar gelecek kuşaklar için doğru olarak algılanabilecek duruma geliyor.
Yapay zeka yaşamımıza öylesine giriş yaptı ki; tıpkı bir mağazanın ucuzluk yapacağı bir gün birbirini ezerek içeri dalıp neredeyse yağmalama boyutuna varacak şekilde saldırması gibi sanki binlerce yıldır bu anı bekliyordu kimi kişiler.
Baştan söyleyeyim, ATATÜRK'ün yapay zeka teknolojisi ile herkesin kafasına göre fotoğraf üretmesini tehlikeli buluyorum. Benzerlik konusunu tartışmıyorum bile. Ailenizi, arkadaşlarınızı bu teknoloji içinde istediğiniz gibi yoğurup, harmanlayabilirsiniz. Ancak bir ulusun kurucusunu, çekirdek muhabbeti seviyesine düşüren yapay üretimler, söz konusu lidere zarar verir. Bu tip üretimler, kişinin kendi özelinde kendi sınırları içinde kaldığı sürece sorun yoktur. Ancak kamuya açık internette paylaşılması demek, daha da çok paylaşılması demektir.
Üstelik ATATÜRK'e ait bu tip yapay zeka ile üretilmiş yüzlerce fotoğrafı sanal medya hesaplarında geçmişin normal fotoğrafıymış gibi paylaşıp, ATATÜRK'ü ciddiyetle, saygıyla ananlar, anımsayanlar var. İşte asıl tehlike de bu noktada yatıyor. Çünkü o fotoğraflar gerçekmiş gibi algılanıp, iş kendi özünden koparılmaya, yerine farklı bir ATATÜRK imajı ve anlayışı yerleş(tiril)meye başlıyor. Zamanla bu yanlışlar gelecek kuşaklar için doğru olarak algılanabilecek duruma geliyor.
Bunun iyi örneği Arjantin'de Maradona ile ilgili. Arjantin’de bir süre önce efsanevi futbolcu Diego Armando MARADONA’ya tapan bir grup ortaya çıktı. Rosario şehrinde ilk “Maradona Kilisesi”ni hayata geçiren bu grup kendilerine “Diegorian” adını verdi.
Diegorianlar, Christmas’ı Maradona’nın doğum günü olarak kabul ediyorlar. Arjantin’in Rosario şehrinde kurulan Maradona Kilisesi’ne göre içinde bulunduğumuz yıl Hazreti İsa’dan sonra 2023 değil, Diego’dan sonra 42.
Christmas’ı Maradona’nın doğum günü 30 Ekim olarak kabul eden Diegorianlar, hayatlarını, efsanevi futbolcuya adadıklarını söylüyorlar. Ayinlerini “Tanrı’nın eli” adını verdikleri tapınaklarında gerçekleştiren “Diegorian Klisesi” nin yaklaşık 150 üyesi bulunuyor.
Şimdi onların bunu yeni din olarak görerek yaptıkları ritüeller, yeni kuşaklar için sürdürülmesi gereken bir inanç biçimine dönmeye doğru evrildikçe, kalıcı olması kaçınılmazdır. Maradona tapıcısı olanlar için bu durumun iyi ya da kötü olduğunu savunmuyorum. İnsanlar istedikleri adına mabet kurup tapabilirler. Bu ayrı bir şey. Fakat ATATÜRK'ün yaşamı ve kişisel gerçekliğini bozup değiştirerek, yapay zeka fotoğraflarla yeni senaryolar yerleştirmek tarihin gerçekliğini de yok etmektir.
Yapay zeka ile üretilmiş ATATÜRK fotoğrafları paylaşmamaya özen gösterilmelidir.
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.