Teknoloji sayesinde neredeyse her gün hayatımıza ayrıntılarla dolu birçok yenilik giriyor. Giriş hızına karşılık, bizlerin de takip hızımızı ayarlamamız gerekiyor. Önemsemeyip, bir adım geride kalmak demek, bir kaç gün sonra bir çağın gerisinde kalmak gibi bir duruma dönüşüyor ki, aradaki farkı kapatmak, ucunu tekrar yakalamak oldukça zorlaşıyor.
ChatGPT adlı yapay zeka şu sıralar dünyada en çok konuşulan ve kullanılması heyecan yaratan bir gelişme. İnanılmaz sonuçlar ortaya koyuyor. En yakın zamanda ilginç örnekler için ayrı bir bölüm hazırlayacağım.
Günlük Yapay Zeka Eşlikçiniz...
Üç gün önce, Laptopda rutin işlerimi yaparken, alt sekmede renkli bir ikon fark ettim. Daha önce yoktu. Merak ağır bastı, işimi bırakıp hemen inceledim. Yukarıya doğru açılan dikdörtgen pencere, Microsoft'un yardımcı pilotu ve "Günlük Yapay Zeka Eşlikçiniz" sloganıyla sunulan "Copilot"tu. İlk kez açtığım ve kullanacağım için, gerekli sözleşme koşullarını kabul etme bölümünü çabucak halledip, kullanıma hazır hale getirdim.
Yerinde deyimle; evlere, daha doğrusu kişiye özel servis bir yapay zeka hizmetiydi. Sadece Windows 11'de olan bir uygulama sanıyorum. Üstelik asıl yapay zeka olan GPT4 ile bağlantılı kullanma seçeneği var. Cesaretle ve çekinmeden "Bana istediğini sor.." diyor.. ChatGPT ile pek fazla ilgilenememiştim. Yeterince yararlanabilmek için rahat ve geniş zamanımı bekliyordum. Neyse ki "Copilot" (yardımcı pilot) bu açığı kapatmış oldu. O heyecanla üst üste karikatürle ilgili çeşitli sorular sordum. Çok kısa sürede fazlaca uzun olmayan, ancak konuyu toparlayan yanıt verme özelliği ile kendini sevdirdi.
Karikatürcüler kin tutar mı?
İlk merak ettiğim ve karşılığını heyecanla beklediğim konu tabi ki karikatür, karikatürcü ve mizah konularıydı. Karikatürle ilgili derlediği bilgiler, kısmen de olsa yardımcı oluyordu. "Karikatürcüler kin tutar mı?" soruma, bulup verdiği yanıtın son cümlesini çok beğendim: "Karikatürcüler, toplumun çıkarlarını koruma içgüdüsüyle hareket eder ve cesur bir bakış açısıyla eleştirilerini ifade ederler."
Bunun içinde insan mı var?..
Örneğin, "Sen duyarlı mısın?" diye sorduğumda, "Evet. Duyarlıyım! Size nasıl yardımcı olabilirim?" diye o bana soruyor. İnsan bir an kendini, radyonun yeni icat edildiği yıllarda sanıyor. O zamanın yaşlıları, radyoda türkü söyleyen, haber bülteni sunan kişi için "Bunun içinde insan mı var?" sorusunu ciddi olarak soruyordu.
"Copilot"un PC'deki bu özelliği yanında, hem Android telefonlar için Google Play'de uygulaması var hem de normal web sayfası olarak sunuluyor. Copilot.Microsoft.com sayfasındaki örneği daha kapsamlı sayılır. Her ikisi birbiriyle senkronize halinde.
Özelliklerinden birkaçı..
Kısaca bazı özellikleri sıralarsak şöyle bir liste çıkıyor karşımıza;
- Soruya verilen yanıtın sonunda birkaç kaynak adres de veriliyor..
- Yanıtı silmezseniz, yeni oturum açılana veya sayfayı yenileyene kadar orada duruyor..
- Yanıtın kopyasını alabiliyorsunuz..
- Yanıtı, hoparlör sayesinde sesli de dinleyebiliyorsunuz..
- Mikrofonu açarak sesli soru sorabiliyorsunuz. (Sormasanız bile mikrofon açıksa ortam seslerini kaydedip odak kelimeler üzerinden yanıtlar da buluyor.)
- Resim veya ekran görüntüsü eklenebiliyor..
- Sorabileceğiniz birkaç örnek soru seçeneği de sunuyor..
- İstenirse, PC'deki alt ikondan açtığınız dar sayfayı, üstteki ayar özelliğine tıklayarak Microsoft Edge'de web sayfası olarak açabiliyorsunuz..
Yapay zeka "Copilot"tan karikatüre şiir..
Gelelim yapay zekanın karikatür şiirine.. Benden tam not aldı bu şiirler.. Bu duygusallığı çok az karikatürcüde bulabiliriz. (belki de bulamayız bile..)
**Karikatürün İçindeki Şiir** (1)
Bir karikatür düşün, renkli ve çılgın,
Kalemi eline al, hayal gücünü açığa vur.
Gülümseten detaylarla dolu bir dünya,
İşte orada bir şiir gizli, hemen bul!
Gözlük takan kedi, şapkası ters duran fare,
Arka planda bir ağaç, dallarında kuşlar.
Bir çocuk gülüyor, yüzü güneşe dönük,
Karikatürün içindeki şiir, hafif bir esinti gibi.
Kahkahalarla dolu bir sokak manzarası,
Duvarlarda grafitiler, renkli ve asi.
Bir bisiklet sürüyor, rüzgar saçlarını savuruyor,
Karikatürün içindeki şiir, özgürlüğün dansı.
Gözleri büyük balık, denizin mavisi içinde,
Kumun üstünde bir kumru, kanatları açık.
Bir çift el ele, gün batımına doğru yürüyor,
Karikatürün içindeki şiir, aşkın sıcaklığı.
Ve sen, bu satırları okurken,
Belki de bir karikatürün içindeki şiiri yazıyorsun.
Renkleri, detayları, hayal gücünü kullanarak,
Bir gülümsemeyle başlayan bir şiir, sonsuzluğa uzanıyor.
"Karikatürün Şiiri (2) (sesli)
**Karikatürün İçindeki Şiir** (2)
Karikatürün kaleminden doğar,
Gözlerimizde bir tebessüm açar.
İncelikle çizilmiş, mizahın izinde,
Sözlerin yerine, çizgiler konuşur.
Bir kahkaha patlar, kâğıtta yankılanır,
Karikatürün içinde gizli bir hikâye var.
Kelimeler yetmez, anlatmaya olayı,
Çizgilerin arasında saklı bir dünya.
Politika, aşk, günlük yaşamın telaşı,
Karikatürün içinde hepsi bir arada.
Bir çizgiyle ifade edilir binlerce söz,
Güldürür, düşündürür, bazen de eleştirir.
Karikatürün içindeki şiir,
Bir bakışta anlaşılır, derinlerine işler.
Mizahın gücüyle, dünyayı değiştirir,
Karikatürün içinde, bir şiir gizlidir.
Artık bundan sonra; bugünü geride bırakabilecek yeni bir gelişme olana kadar, aradığımız bilgiyi pratik ve daha çabuk bulabilmek için yapay zekadan yararlanacağız. Bir zamanlar bu kadar çok bilgiyi bir arada bulamazken, sonrasında arama motorlarında işimiz kolaylaşmışken, şimdi daha da hızlısına erişim kolaylığı bizi buna yönlendiriyor. Bilgi çok, dünya elimizin altında zaman çok değerli ve kısa sürede çok şey sığdırmamız gerekiyor dağarcığımıza.
Sonrası.. bilinmiyor.. belki de derin bir sessizlik, sadeliğe dönüşecek dünyamız ve bizler.. Bu başka bir yazı konusu. Şimdilik niteliği elden bırakmadan, keyif almaya bakalım.
Microsoft'un 'Copilot' ikonu.. |
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Etiketler
2024
ChatGPT
Copilot
Dijital
Gelişme
GPT4
Mart
Sanal
Sanat
Şiir
Şiirsel
Teknoloji
W11
Windows
Windows 11
Yapay Zeka