Çiçeği Burnunda Karikatürcüler'den Depremzedelere, Adana Fuar Merkezi

Çiçeği Burnunda Karikatürcüler'den Depremzedelere, Adana Fuar Merkezi


(Fotoğraf: Muammer KOTBAŞ)

Çiçeği Burnunda Karikatürcüler'den Depremzedelere Adana Fuar Merkezi

11 ili olumsuz etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde iki ay geride kaldı. Bu sürede o kadar farklı yoğun duygular yaşandı ki, günlük koşuşturma trafiğinde şimdilik unutuluyor gibi dursa da, hafızamız bir süre sonra o anıları ve bilgileri bize anımsatacaktır. Ay dönümü, yıl dönümü.. derken, yapılan yayınlar ve belgeler bütünlüğü olayın tarihsel anlamda yerini almasını sağlayacaktır.  

Depremlerin üzerinden henüz 1 hafta geçmişti. Depremzedelerin barınma sorunu büyük problemdi. Çadır yetersizliği ve diğer bazı konulardaki aksaklıklar ve tartışmaların arasında uygun olan mekanlara depremzedeler yerleştirilmeye başlanmıştı. 


Bu mekanlardan biri de TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ydi. Bir bölümü de olsa depremzedelerin barınmak için orada olmaları, soğuk Şubat akşamları için sıcak bir yuva olmuştu. 

Oraya ait fotoğrafları görünce duygulanmamak elde değil. Hem depremzedeler için hem de bir zamanlara dair anılarımızı çağrıştırdığı için. Önce depremzedelerin fuar merkezindeki fotoğraflarına bir bakalım.. Ardından anılara yolculuk yapalım..

Video:
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde depremzedeler 

Depremzedelerin Barınma Alanı Fuar ve Kongre Merkezi 2023

 


 


 
----

"Çiçeği Burnunda Karikatürcüler" Mizah Festivali
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi - 2009, 2010, 2011

"Çiçeği Burnunda karikatürcüler" Mizah festivali - 16 Ocak 2010, Adana
(Fotoğraf: Muammer KOTBAŞ)

Türkiye'nin mizah tarihine; el değiştirdiği yılar da dahil olmak üzere 44 yıl adını yazdırmış olan GIRGIR mizah dergisi, Oğuz ARAL döneminde  dergi binasının kapıları ve dergi sayfaları genç çizerlere açıktı. Merkezde ve Anadolu'da o okuldan onlarca çizer yetişti. Çizerliğe ilk adımı atmış ve acemiliği üzerinde olan gençlere Oğuz ARAL dergide açtığı "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler" başlıklı köşede yer vermeye başlamıştı. Burada acemi karikatürlere yaptığı eleştiri ve yorumlar diğer bütün çizerlere yol gösterici olmuş ve bu sayfada ustalaşanlar derginin en arka sayfasında yer almaya terfi etmiş oluyordu. Bazıları iç sayfalarda ve dergi kadrosuna da girebiliyordu.

İşte bu  "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler" 25- 30 hatta 40 yıl aradan sonra Adana'da karikatürcü Mustafa ÖNCÜL ile Sefa SOFUOĞLU harika bir fikir ve proje ile yıllar öncesinin genç çizerlerini bir araya getirmeyi başardılar. 2009, 2010 ve 2011'de Türkiye'nin farklı şehirlerinden birçok "Çiçeği Burnunda" orta yaş çizerleri Adana'da misafir edildiler. 

O mizah festivali yıllarında bir kaç günlük misafirlikte bir dizi etkinlik yapıldı. İşte bu etkinliklerin yapıldığı alan, bugün depremzedelere geçici yuva olan Fuar ve Kongre Merkezi'ydi. Çizerlerin ve fuar ziyaretçilerinin hoş sedaları, yankıları, gülüşleri; günümüzde depremden kurtulabilmiş depremzedelerin sessiz hüzünlerini, acılarını, yalnızlıklarını, parçalanmışlıklarını, eksik kalmış duygularını sarmalayan bir mekan oldu. 

Depremin getirdiği hüzünler geçici olarak bu alanı sarmalasa da, közlenen acılar sonrası yine yeniden yaşama sevinciyle yeni seslere ev sahipliği yapmaya devam edecek. 

Fuar Etkinliklerinden Görüntüler
(Fotoğraflar: Muammer KOTBAŞ)







Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski