06 Şubat 2023.. Deprem Öncesinde Deprem Söylentileri Ne Anlama Geliyor

06 Şubat 2023.. Deprem Öncesinde Deprem Söylentileri Ne Anlama Geliyor

5 Şubat 2023 Pazartesi günü 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Hem uzun sürdü hem de artçıları 6.6 civarındaydı. Sadece Türkiye'de değil; Mısır, Lübnan, Suriye ve Lübnan'da da yaşandı. 10 il depremi doğrudan yaladı ve yıkımlar meydana geldi. Saat


Teorilerini güçlendirenler, ABD savaş gemisinin 1999 yılında da Türkiye'ye geldikten hemen sonra Marmara depreminin yaşandığına vurgu yapıyorlar. Neyin ne olduğunu şu an bilmek ve karar vermek zor. 

Belki bizim net olarak bilemediğimiz yapay tetiklemeler yapılıyordur. Ancak bunlar kesin açıklanmadığı sürece, komplo söylentileri olarak kalacak. Yapılacak en sağlıklı davranış, bilim insanlarımızı takip ederek depremin özünü ve gelişmeleri anlayabiliriz.

Depremin olduğu anın 2,5 saat sonrasında NTV televizyon kanalında ilk bilgiler.

06 Şubat 2023.. 
Deprem Öncesinde Deprem Söylentileri Ne Anlama Geliyor

Güncelleme: (22 Nisan 2023 Cumartesi) 
(Türkiye Resmi rakamlarına göre)
Can kaybı: 50.783
Yaralı: 114.834  
Yıkık, Hasarlı ya da Yıkılacak Bina: 105.000..

En son 23 Kasım 2022'de meydana gelen depremi Ankara'da çok etkili hissettiğimi yazmıştım. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremi de PC başında çalışırken  yaşadım. Saat 04.17'deki bu deprem, 27 Aralık 1939, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi, 12 Kasım 1999 Düzce depremi, 23 Ekim 2011 Van depremi, 09 Kasım 2011 Van depremi ve 23 Kasım 2022 Düzce depremlerinden (ve tabi daha eski yıllardakilerden) daha etkiliydi.


17 binden fazla artçı..

Bu deprem dünya tarihine geçecek büyük depremlerden biri olacak. Uzmanlar da "Dünyada örneği yok!" yorumun u yaptılar. Hem uzun sürdü hem de artçıları 6.6 civarındaydı. 
İlk gün içinde Balıkesir'de 4.1 ve Elbistan'da 7.6, Malatya'da 4.3, Göksun'da 6.6 ve 5.0  büyüklüklerinde başka depremler de oldu. Bu depremlerde 10 ilde 13,5 milyon kişi etkilendi.

Evler, resmi daireler, hastaneler, Tarihi yapılar, kaleler yıkıldı, yangınlar çıktı.. Ülkede 7 günlük ulusal yas ilan edildi. Tüm Türkiye'de okullar 2 hafta tatil edildi. İkinci bir açıklamaya kadar bütün spor müsabakaları, tiyatro gösterileri iptal edildi. 22 Üniversitede öğretime ara verildi. 10 ilde 3 ay süreyle OHAL (Olağanüstü Hal) ilan edildi. Afet bölgesi ilan edilen 10 ilin ardından, bir kaç gün sonra Elazığ da bu bölgeye dahil edildi ve afete uğrayan il sayısı 11 oldu.

Sadece Türkiye'nin büyük bölümünde değil; Mısır, Lübnan, ve Suriye'de de yaşandı. 10 il depremi doğrudan yaşadı ve yıkımlar meydana geldi. Türkiye'de 11 ilde can kaybı sayısı 50 bin 783, Bu kayıpların 6 bin 807'si yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. Suriye'de ise 6.000+. Türkiye uluslararası yardım çağrısında bulundu. 1999 depreminde bulunulmamıştı. 

Bu afetin 15 gününde, 20 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 20:04'de Hatay Defne'de 6.4 ve üç dakika sonrasında Samandağ'da 5.8 büyüklüğünde iki deprem oldu. Bu sarsıntılarda da 6 kişi öldü 294 kişi yaralandı. 

18. gün saat 18:53'te 5.0 büyüklüğünde bir artçı deprem daha kaydedildi.


Deprem anı..

Deprem olduğu anda, oturduğum üçlü koltuk beni o kadar ustaca ve sinsice iki yana salladı ki, ilk anda uykusuzluğumdan kaynaklı zannettim. Sarsıntı devam edince, sakince durup anlamaya çalıştım. Tam olarak emin olamasam da, olmuş  olma olasılığı baskın geldi hep. "Olmamıştır" umudu taşımaya çalışsam da, stor perdenin ipine gözüm gitti. 


Öyle belirgin sallanıyordu ki, daha önceki günlerde hiç dikkatimi çekmemişti. Tam da kalorifer peteğinin üzerinde olduğundan, "acaba yükselen ısı nedeniyle mi bu sallantı?" dedim. "Neden daha önceleri bunu deneyimlememişim!" diye hayıflandım. Belki o zaman daha emin olabilirdim. 

Depremde stor perdenin ipi sallandı.
Petek ısısından kaynaklı sandım. Yanıldım.

Sanal ortam - Sosyal medya - ilk bilgiler..

İlk şoku atlatınca hemen Twitter'dan takibe başladım. Ancak olayın henüz sıcak olması nedeniyle bir kaç deprem Tweet'i gördüm. Tam net olmadıkları ve ve teyit amaçlı araştırmaktan yana olduğum için, daha ayrıntılı bilgi edinmeye çalıştım. 

Çünkü bir gün önce İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili de olabilirdi o yazılanlar. Yaklaşık 5-6 dakika sonra Twitter bu konuda bir çok yerden gönderilen deprem haberleriyle çoğalmaya başlamıştı. Tv'lerde de haber kanalları canlı bağlantılara başlamıştı.


Afetin fotoğrafı netleşmeye başladığında dakika dakika tüm gelişmeleri takip ettim. Depremden önce bazı söylenti ve komplo teorilerini anımsadım. Böyle bir felaket olacağına dair ipuçlarını, daha önce attıkları Tweetlerin görüntülerini yayınlayarak haklılıklarını göstermeye çalışan kullanıcı hesapları gördüm. 


Komplo teorileri..

İddialarını dayandırdıkları şüpheler, daha birkaç gün içinde yaşananlarla ilgiliydi. Ve şu konular üzerinde yoğunlaşıyordu. Bazı Avrupa ülkelerinin Konsolosluklarını kapatmaları, ABD savaş gemisinin (USS NITZE) İstanbul Boğazı'na kurallara aykırı demirlemesi, ertesi günü İstanbul Kağıthane'de duyulan tuhaf ses ve depremin yaşanması ve HAARP olasılığı.. 

Ardından 6 Şubat 2023 Pazartesi Büyük Türkiye Depremi..  


Teorilerini güçlendirenler, ABD savaş gemisinin 1999 yılında da Türkiye'ye geldikten hemen sonra Marmara depreminin yaşandığına vurgu yapıyorlar. 

Neyin ne olduğunu şu an bilmek ve karar vermek zor. Belki bizim net olarak bilemediğimiz yapay tetiklemeler, sismik sinyal göndermeler yapılıyordur. 
Ancak bunlar kesin açıklanmadığı sürece, komplo söylentileri olarak kalacak. 

Gelişmeleri ve depremin özünü en iyi şekilde bilim insanlarımızı takip ederek anlayabiliriz. Yapılacak en sağlıklı davranış budur.

İlgili Yazılar:


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski