Televizyon ekranından seyircisine ulaşan "Güldür Güldür Show" mizah programı, dün 10. yılında yeni sezonuna başladı. Son yıllarda eksikliğini hissettiğimiz, var olanın yanında daha çok örneğinin olmasını dilediğimiz siyasi hiciv, programın dün akşamki yeni sezon ilk bölümünde
Televizyon ekranından seyircisine ulaşan "Güldür Güldür Show" mizah programı, dün 10. yılında yeni sezonuna başladı. Son yıllarda eksikliğini hissettiğimiz, var olanın yanında daha çok örneğinin olmasını dilediğimiz siyasi hiciv, programın dün akşamki yeni sezon ilk bölümünde yerini almış oldu.
İnternetin daha çok zamanımızı aldığı bir dönemde, Televizyon az izleniyor olsa da, halâ eski bir alışkanlık olarak çoğu ev ortamında yine açık tutulmakta. Eğer aile içinde farklı yaş grupları bir arada ise, televizyonun kapalı olması zaten olası değil. Aile bireyleriyle aynı ortamda olup, internet dünyasında gezinen çocuklar ve gençler, aynı anda hem internet hem televizyonu bir arada sindirebiliyorlar.
"Güldür Güldür Show"; adındaki "Show"un hakkını verirken çok sıradan gözüküyor gibi zannedilebilir. Fakat skeçlerin aralarındaki gündeme dair siyasi ve ekonomik dokunmalar (az da olsa) mizahın hakkını veriyor diyebiliriz. Çünkü; Levent KIRCA'lı yıllardan sonra aradığımız mizah biçiminden küçük bir parça bile içimizi ısıtıyor.
Pazar Notları (26)..
"Güldür Güldür Show"un Siyasi Hicivleri
Televizyon ekranından seyircisine ulaşan "Güldür Güldür Show" mizah programı, dün 10. yılında yeni sezonuna başladı.
Son yıllarda eksikliğini hissettiğimiz, var olanın yanında daha çok örneğinin olmasını dilediğimiz siyasi hiciv, programın dün akşamki yeni sezon ilk bölümünde yerini almış oldu.
İnternetin daha çok zamanımızı aldığı bir dönemde, Televizyon az izleniyor olsa da, halâ eski bir alışkanlık olarak çoğu ev ortamında yine açık tutulmakta. Eğer aile içinde farklı yaş grupları bir arada ise, televizyonun kapalı olması zaten olası değil. Aile bireyleriyle aynı ortamda olup, internet dünyasında gezinen çocuklar ve gençler, aynı anda hem internet hem televizyonu bir arada sindirebiliyorlar.
"Ekonomi Bakanı" skecinden kesit
TV programları arasında, kalıplaşmış konulu dizilerden biraz olsun uzaklaşanlar ya da tercihini mizahtan yana yapanlar için "Güldür Güldür Show" günümüz koşullarında ideal seçim denilebilir.
Bu tür mizahi programları seyrederken, seyirciyi eğlendirmeyi amaçlamak, seyircinin de eğlenmek istemesi gayet doğaldır. Fakat mizahın salt güldürmek-eğlendirmek amaçlı yapılması, "incir çekirdeğini doldurmayan", "sabun köpüğü" kıvamında oluşu demektir. Seyir sonrası kişinin o gösteriden hiçbir şey alamaması, yaşamına yeni bir şey katamaması anlamına gelir.
"Güldür Güldür Show"; adındaki "Show"un hakkını verirken çok sıradan gözüküyor gibi zannedilebilir. Fakat skeçlerin aralarındaki gündeme dair siyasi ve ekonomik dokunmalar (az da olsa) mizahın hakkını veriyor diyebiliriz. Çünkü; Levent KIRCA'lı, "Plastip Show"lu (1990) yıllardan sonra aradığımız mizah biçiminden küçük bir parça bile içimizi ısıtıyor. Bize demokrasiyi, özgürlüğü, eleştiriyi, insana değer verilen nitelikli bir yaşanası dünyayı anımsattığı için bu böyle.
Programın dün akşam izlediğim yeni bölümünde; tıpkı üstteki beklentilerimizi hisseder gibi oldum. Skeçlerin içindeki mizahın ve siyasi hicvin örgüsü çok ustaca yerleştirilmiş olduğundan sanatsal estetik kaygı kendini rahatça gösteriyordu.
Karikatür için söylediğimiz "Güldürürken düşündürmek" eyleminin sahne üzerindeki örneği oldu.
Bu yeni sezon ilk bölümünde "Ekonomi Bakanı" skeci ile "Parti Başkanı" skeci, gecenin iki favorisi oldu.
"Parti Başkanı" skeci tanıtımı
'Parti Başkanı' skecinde; seçimden, ittifaklardan, adaylardan söz edilen sahnede; isimlerin geçtiği yerler tıpkı 'bip'lenmiş gibi, parti başkanı ile seçmen taraftarı olan kişinin fısıltıyla birbirlerinin kulaklarına söylemeleriyle anlamlı olmuş. Bu espri bana 'sansür yasası' olarak da adlandırılan ve yasalaşan 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'nı anımsattı nedense!..
Hem güldürdü hem düşündürdü. Dahası, bu iki skeçte de ülke seçmen kitlesi ve genel anlamda siyasilere harika mizah vurgu yapılmış. Yaşadığımız gerçeklerin içindeki aksayan problemlerden bazıları tek tek ele alınarak yapılan iğnelemeler; gülerken düşünmenin dışında, bizi trajikomik bir seviyeye taşıyarak, önemli yaralarımıza temas ediyor.
Daha nitelikli seviyelere ulaşmamızı engelleyen basit problemlerin ortadan kalktığı ve mizah programlarında daha hafif sorunlarımızın sahnelendiği günlere daha çabuk ulaşmamız en büyük özlemimiz.
Program ekibinden birçok kaliteli oyuncu gelip geçti. Şimdi de başarılı oyuncu Hasibe EREN ekibe katılmış. Ekip bu sezonda da iyi oyunlar ortaya koyduğunda adından söz ettireceği kesindir.
Yine "Güldür Güldür Show" gibi televizyon ekranında uzun süredir bizlere ulaşmayı sürdüren "Çok Güzel Hareketler-2" üzerine de bir başka yazıda değinmeyi düşünüyorum. 💖
Benzer Yazılarım:
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.