Komikli Medya - (07).. Dergi Medya, Doğum Günü, Işık, Erik Dalı, Dikkat

Komikli Medya - (07).. Dergi Medya, Doğum Günü, Işık, Erik Dalı, Dikkat

Birçok gelişmiş ya da gelişmemiş; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de dahil, ülkemizde gündem süper hızlı değişimler gösteriyor. Halkın çoğunluğunun ana gündem maddesi çoğu kez manipüle edilerek, bu yöntemi kullananların yararına olabilecek daha önemsiz konular..



Birçok gelişmiş ya da gelişmemiş; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de dahil, ülkemizde gündem süper hızlı değişimler gösteriyor. Halkın çoğunluğunun ana gündem maddesi çoğu kez manipüle edilerek, bu yöntemi kullananların yararına olabilecek daha önemsiz konular genel gündem haline getirilebiliyor.

Gündemimizin aynı gün içinde birçok kez değiştiğini düşünürsek, yaşanan güncel olaylarla ilgili sanal platformlarda da yazılıp çizilenler o derece yoğun ve zengin oluyor. Özellikle Twitter bu konuda en önde. Pek çok konuda birçok şeyi herkes anında yazarak kitlelerle buluşturabildiği için her düşünceden insanın yazdıklarını da bir arada görebilmek mümkün. 

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 06.11.2002)

Komikli Medya - (07)..


Birçok gelişmiş ya da gelişmemiş; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de dahil, ülkemizde gündem süper hızlı değişimler gösteriyor. Halkın çoğunluğunun ana gündem maddesi çoğu kez manipüle edilerek, bu yöntemi kullananların yararına olabilecek daha önemsiz konular genel gündem haline getirilebiliyor. Sistemli ve organize yapıldığı sürece psikolojik manipülasyon olarak adlandırılabiliyor. Bu yapılıyor evet ama önemli olan böylesi algıya maruz kalan yığınların kendi gerçeğinden kopmaması bir parça olsun karşı tarafı etkisizleştirebilir.


Gündemimizin aynı gün içinde birçok kez değiştiğini düşünürsek, yaşanan güncel olaylarla ilgili sanal platformlarda da yazılıp çizilenler o derece yoğun ve zengin oluyor. Özellikle Twitter bu konuda en önde. Pek çok konuda birçok şeyi herkes anında yazarak kitlelerle buluşturabildiği için her düşünceden insanın yazdıklarını da bir arada görebilmek mümkün. 

Yazılanlardan ve görsel paylaşımlardan bazıları komik, bazıları esprili bazıları ironik ve bazıları da farkında olmadan komik duruma düşülmüş olduğu için ortaya çeşnili bir mizah potansiyeli çıkıyor. 

Çıkış noktasını, ülkede yaşananlar oluşturduğu için. mizah halk-toplum tarafından üretilebiliyor. Bu anlamda "mizahçılara da pek fazla iş düşmemiş oluyor" diyebiliriz.
Bu potansiyel öylesine etkiliyor ve sarıyor ki bizleri, mizah dergileri ve mizahçılar bu işin biraz gerisinde kalıyorlar gibi.. 💖
----


Eskiden mizah dergileri, şimdi sosyal medya hesapları... 

Bu hafta dikkatimi çeken birkaç konuyu taşıdım buraya. İlki Twitter'da yeni açılmış bir kullanıcı hesabı. Açılış tarihi Eylül 2022.. Hesabın adı; "Zam Geldi".. Son dönemde enflasyonun yüksek olması nedeniyle her şeye sürekli zam gelmesi üzerine yoğunlaşan bir sayfa. Kısacası sık gelen zam haberlerine yer vermek.

"Zam Geldi" - (Twitter)

Bu hesabı incelerken gördüm ki, daha önceden başka benzer hesaplar da açılmış. "Zam Geldi Mi?" "Zam Geldi 2022", "Nelere Zam Geldi?", "Yine Neye Zam Geldi?", "Bugün Neye Zam Geldi?", "Zam Geldi Kardeş", "Ne Kadar Zam Geldi?", "Gene Mi Zam Geldi?", "Benzine Zam Geldi Mi?"..

Bazıları artık yayın yapmıyor. Eskiden; internet de henüz yokken, birbiri peşi sıra çıkartılan haftalık mizah dergileri gibi, şimdi bu tür sayfalar oluşturuluyor sosyal medya platformlarında.
Hesap oluşturanlar da haklı çünkü ürün fiyatları günden güne o kadar sık değişiyor ki, hepsini takip etmek ve haberdar olmak zorlaşıyor.
-----


Farklı bir doğum günü kutlaması..



Geçtiğimiz günlerde Instagram'daki bir paylaşımımı beğenen bir yabancı isimli hesabı merak edip baktım. Paylaşımlarıma beğeni yapan tanımadığım kişilerin hesaplarını genelde incelemem. Çok merak ettiğim ya da bende şüphe oluşturabilecek bazı hesapları incelediğim oluyor. Bu hesabı merak edip baktığımda bir fotoğrafa yazılmış not ilgimi çekti. Çevirisini yaptığımda bana komik gelen şu cümleye rastladım; "İyi ki doğdun Michael DAVID, seni büyük güneş topu!"

Sevimli bir 'arkadaşa takılma' cümlesi. Rahatsız etmeyen ve harika bir benzetme (teşbih) söylemi.. Sıradanlıktan kurtarılmış.. Biraz da bilime dönük, bilimsele dikkatimizi yöneltebileceğimiz bir söylev.. Günlük kullanım dilinde şakalaşmayı bu düzeyde nitelikli kullanabilmek, belirli bir kültürel katmanı gerektiriyor. 
Gecikmeli olarak ben de Michael'in doğum gününü kutluyorum ve ona benzer bir sesleniyorum: "Seni tombik göktaşı!" ☺
----


Birisi ışık tutsun..

Twitter'dan bir hesap sahibinin Temmuz 2022'deki paylaşımı..

----

Erik Dalı..

Video: "Erik Dalı"
Yine eskiden "Plastip Show" adıyla üç boyutlu
siyasetçilerin tiplemeleriyle mizahi programlar
yayınlanırdı TV'lerde. Bir demokrasi geleneği
olan eleştiri, hoşgörü vb. özelliklerin yok olduğu 
şu yıllarda bize o günleri anımsatan bir video yapım.

Euro Usd gevrektir
Amanın almaya değmez 
Yatırım yapmaya değmez 
Elin parası gevşektir
Güvenip almaya değmez 
Eller ev alsın eller 
Eller ülkeyi yesinler 
Sürünsün bizim fakirler
Sonrada dış güçler desinler 
----


Dikkat kırılır..

Video: Dikkatli Kutup Ayısı..
Bu da sosyal medyada beğendiğim videolardan biri oldu.
Her şeyi ile sevimli bir kompozisyon..
Çevre bilinci açısından da başat bir yapıt olarak
kullanılmalıdır diye düşünüyorum.
----

Medyada ayrıca çok daha komik gelebilecek yazı, fotoğraf ve video paylaşımı söz konusu.. Mutlaka karşınıza çıkıyordur. Ben onlardan seçtiklerime burada her hafta yer vereceğim. 

Son olarak rastladığım Giresun'daki bir yayanın, durmak üzere olan yavaşlamış otomobilin önünde ağır çekim gibi kaza geçirme yönteminin videosu. Oldukça ilginç ve komik.


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski