Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 03

Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 03


Hüseyin ÇAKMAK

Anısal Ödüllerde Tasarruf...
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Ödülü 2009 

Ekonomik Kriz nedeni ile, döviz ve altın - gümüş fiyatları yükselince, Girne Belediyesi yetkilileri, Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nın parasal veya anısal ödüllerinde tasarruf yapmamızı istediler. Çaresiz kaldık ve anısal ödüllerde tasarruf yapmayı uygun gördük. 2009 Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nda, orijinal altın, gümüş, bronz figürlü ve ahşap kaideli ödülleri sadece ilk üç ödülü kazanan kişilere vermeyi kararlaştırdık. Geriye kalan özel ödülleri farklı bir yöntem ile halledecek idik. Ödül yapımında tecrübeli bir Türk karikatürcü arkadaşımızın önerisi ve garantisi ile, özel ödülleri daha maliyetli yapmak için, İstanbul'daki bir reklamcı ile temasa geçtik. Küçük boy, kadife kutu içerisinde olacak şekilde, bronz döküm, kabartma madalya örnekleri gönderildi. Fiyat da uygun idi! Madalyaların üzerinde yer alacak görselleri ve yazıları İstanbul'daki reklamcıya ilettik. Parayı havale ettik, siparişi verdik. Ancak, madalyalar elimize ulaşınca, gönderilen örnek madalyalar gibi "bronz döküm, kabartma madalya" olmadıklarını fark ettik. Gönderilen madalyalar, sporculara verilen kurdeleli madalya idi. Kurdele yoktu ancak, madalyaların arkalarında, kalın metal halkalar bulunuyor idi! Ayrıca, madalyaların üzerindeki Zeytin karikatür logosu zor seçiliyor, yazılar zor okunuyor idi. Sürpriz bir durum ile karşı karşıya kaldık!


(Foto 12)
Küçük boy kadife kutu içerisinde, sözde bronz döküm ve sözde kabartma madalya...

 

(Foto 13 - 14)
İstanbul'daki reklamcıdan gönderilen madalya örnekleri, Gabrovo Mizah Bienali'nin döküm ve kabartma bronz madalyası gibi idi. Ancak, verilen sözler yerine getirilmedi.

Demirci Ustasında Ödül Revize Ettik!.. 

Olan olmuştu. İtiraz edip, madalyaları yeniden yaptıracak zamanımız yoktu. Ancak, madalyaların arkasındaki kalın metal halkaları iptal ettirmek zorunda idik. Süratle, bir demirci ustasına gittim. Sorunu anlattım. Emeği ne ise ödeyeceğimi söyledim. Demirci ustası, madalyaları tek tek mengeneye tutturdu ve metal kesici alet ile kalın metal halkaları iptal etti! İçimize sinmeyen bir ödül olmuştu.

Dört Eksik Yıl: 2010 - 2013
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Düzenlenmiyor...

2009 yılında düzenlenen ödül töreninden birkaç ay sonra, herhangi bir gerekçe gösterilmeden - söylenmeden, Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması dört yıl düzenlenmedi. (2010 - 2013) Gerekçesini birkaç kez sorduğumuz zaman herhangi bir açıklama yapılmadı. Telefonumuza muhatap olan bir sekreter, "Girne Belediyesi yarışmayı düzenlemeyecek" dedi. Darbe yapılmıştı ancak söylemeye çekiniyorlar idi! Sonraki yıllarda, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği'ni ne arayan, ne soran oldu. 2009 Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması albümü de basılmadı. Bana göre bu olayın nedeni, dönemin Girne Belediyesi Başkanı Sümer AYGIN ile Girne Belediyesi Genel Müdürü Nidai GÜNGÖRDÜ arasında, belediye yönetiminde ve belediye icraatlarında yaşanan sorunlar, suistimaller, şaibeler ve gereksiz harcamalar nedeni ile başlayan tartışmalar sonucunda gelişmiştir.


Nidai GÜNGÖRDÜ, Girne Belediyesi'ndeki sorunları, suistimalleri, şaibeleri ve gereksiz harcamaları, Belediye Başkanı Sümer AYGIN'a ve partisindeki yetkililere aktarıp - ikaz etmesine rağmen herhangi bir düzelme olmuyor idi. Girne şehri sakinleri, belediye hizmetlerinden memnun değiller idi. Nidai GÜNGÖRDÜ, bu durum üzerine, yakın zamanda yapılacak yerel seçimlerde Girne Belediye Başkanı Adayı olacağını açıklayınca, Sümer AYGIN tarafından görevden alınmış; dört yıl süre ile belediye binası dışındaki atölyelerde, yetkisiz bir şekilde, mesaisini tamamlamış; onun önerisi ve destekleri ile gerçekleştirilen birçok etkinliğe son verilmiş; yakın çalışma arkadaşları da görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması da bu durumdan nasibini almış idi! Çünkü, karikatür yarışmasının destekleyicisi ve koruyucusu Nidai GÜNGÖRDÜ idi. 2010 yılında yapılan yerel seçimlerde bağımsız aday olarak seçime giren Nidai GÜNGÖRDÜ, çok az oy alarak, belediye başkanlığını kazanamamıştır.

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde yeniden bağımsız aday olan, ancak bu kez Girne halkının, Muhafazakar - Liberal Sağ partiler ile Sol grupların desteğini alan Nidai GÜNGÖRDÜ, önemli bir oy farkı ile, Girne Belediye Başkanı seçilmiştir. Göreve gelir gelmez, birçok kültür - sanat etkinliğini yeniden düzenlemeye karar veren Nidai GÜNGÖRDÜ, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ile temasa geçerek, Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nı kaldığı yerden düzenlemeyi önerdi.


(Foto 15)
2014 yılında yapılan yerel seçimleri kazanarak Girne Belediye Başkanı seçilen ve
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nı yeniden başlatan Nidai GÜNGÖRDÜ'nün portre karikatürü... Portre Karikatür: Ali MIRAEE (İran)

Dört yıl aradan sonra, 2014 yılında, 2008 - 2009 yıllarında verdiğimiz orijinal altın, gümüş, bronz figürlü ahşap Zeytin ödüllerini vermeye devam ettik. Tabii, 2014 Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması, yerel seçimin hemen ardından, çok kısa zamanda, bütçe oluşturulmadan düzenlendiği için, biraz ekonomik davrandık ve Nidai GÜNGÖRDÜ'nün harcama yetkisini aşmayacak şekilde, maddi ödüllerden biraz kesinti yaparak anısal ödülleri yaptırdık.

Esas Macera Başlıyor!...
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Ödülü 2014 - 2016

2014 yılı sonunda, 2008 yılında kullanmaya başladığımız, Zeytin Karikatürleri Yarışması logosunu değiştirmek için çalışmalar başlattık. Kullandığımız logo, Girne Belediyesi Zeytin Festivali'nin resmi logosu idi. Bu logoyu biraz deforme ederek, sempatik unsurlar ekleyerek, uzun yıllar karikatür yarışmasının logosu olarak da kullandık. İçimize sinmeyen bir logo idi ama Kıbrıs'ta birçok karikatür etkinliği aceleye getirilerek son dakika düzenlendiği için çaresiz idik. Bu neden ile, 2015 yılında, Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'na eski logo ile başlamamıza rağmen, birkaç ay içerisinde, verilecek anısal ödülleri de düşünerek, yeni bir Zeytin karikatür logosu tasarladık. Tabii, logoyu tasarlarken, mevcut ahşap ödül kaidesine uygun olup - olamayacağını da göz önünde bulundurduk. Sonuçta, Zeytin karikatür logosunun, tek el ile tutulabilecek ahşap bir kaidenin zirvesinde olmasını uygun gördük. Daha farklı ve özgün tasarımlar düşünüyorduk ancak, ülkedeki mevcut imkanlar buna izin vermiyor idi. Nihayet, Zeytin karikatür ödülünü onayladık. O tarihlerde altın, gümüş fiyatlarında yükselişler devam etmekte idi. Ne zaman düşüşe geçti ki?


(Foto 16)
2015 yılında belirleyip kullanmaya başladığımız Uluslararası Zeytin Karikatürleri
Yarışması'nın yeni logosu. (Logo Düzenleme: Hüseyin ÇAKMAK)

Sorunlu Bir Ödül...

Hazırladığımız özgün ve farklı ödülleri görüp - beğenen, sanatçı bir arkadaşımızdan bir teklif almıştık. Kıbrıs Temsilcisi olduğu, İstanbul'daki bir reklam şirketi ile çalışmamız için öneriler sunmuştu bizlere. Bu şirket, Türkiye'de profesyonel bir reklam şirketi idi ve birçok ünlü ödülü üretiyor idi. Üstelik, maliyetler çok cazip idi. Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ'den onayı aldık. Zeytin karikatür ödülü taslağını, ölçüleri, teknik bilgileri, sanatçı arkadaşımız vasıtası ile, İstanbul'daki reklam şirketine ilettik. Örnek bir ödül üretmelerini istedik. Örnek ödülün masraflarını da ödedik. Tüm bağlantıları sanatçı arkadaşımız aracılığı ile ile yapıyorduk. Neyse, örnek Zeytin karikatür ödülü üretilip gönderildi. Reklam şirketine ilettiğimiz tasarım, ölçüler ve teknik bilgiler aynen uygulanmış idi. Uzun ve yarım silindir şeklinde, sert plastik döküm bir kaide üzerindeki Zeytin karikatür logosu ihtişamlı bir görüntü sergiliyor idi. Zeytin karikatür ödülü örneğini tek elimde tutup, havaya kaldırdım ve Oskar kazanmış gibi gururlandım! İsimlik de harika idi. Çok profesyonel bir çalışma olmuştu. Zeytin karikatür ödülünü korumak için, ahşap bir kutu da üretilmiş idi. Kapağı sürgülü, dikdörtgen bir kutu idi. Zeytin karikatür ödüllerinin hasar görmemesi için, ahşap kutunun dört yanı kalın süngerler ile kaplanmış idi. (Devamı Haftaya...)


(Foto 17)
Hazırladığımız ödül tasarımını, ölçüleri, teknik bilgileri İstanbul'a gönderdikten sonra üretilen örnek Zeytin karikatür ödülü. Tasarım, ölçüler ve teknik bilgiler aynen uygulanmış idi.


(Foto 18)
Zeytin karikatür ödülünü korumak için üretilen, içi süngerli, kapağı sürgülü, koruyucu ahşap kutu.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski