Girne'den Ödül Plaketim geldi. Bu Seferki Bir Başka

Girne'den Ödül Plaketim geldi. Bu Seferki Bir Başka


12. Zeytin Yarışmasında kazandığım 'Özel Ödül' heykelciği bana ulaştı. Diğer klasik plaketler dışında bir forma sahip. Tüm yarışmalarda bu tarz ödüller hazırlanmasını öneriyorum.


Girne'de (Kıbrıs) bu yıl düzenlenen ve 'Özel Ödül' kazandığım "22. Zeytin Festivali Uluslararası Zeytin Mizah Şenliği 12. Uluslararası Karikatür Yarışması 2023"ün ödül plaketi (Heykelcik) adresime ulaştı.


Bu heykelciğin en önemli özelliği ahşaptan dizayn edilmiş olmasıydı. İlk plaketi aldığım 1985 yılından bu yana genelde klasik bir plaket anlayışı hakim oldu. Karikatür yarışmaları da dahil, genelde faklı alanlardaki yarışmalar zaman zaman bu geleneksel ödül ve plaket anlayışı dışına çıkarak özgün formlarda ödüller hazırladılar. 


Girne'den gelen özel ödülün yapısı benim için sürpriz oldu. Bütünüyle ahşaptan oluşturulan form üzerine gerekli doneler eklenmişti. Sadece ön ve arka yüzü çerçeve oluşturacak biçimde yapıştırma ile bütünlük sağlanmıştı. Ölçüleri ise (30cm x 8cm x 6,3cm).


En üst bölümde yer alan yarışma logosu, bütün olan ahşap gövdeye oyularak kabartma halinde halledilmişti. Logonun orijinal rengi olan yeşille üzeri boyanmıştı.  Ölçüsü. (12,5cm x 5cm).


Bu yüzeyin yani logonun alt bölümünde ise açık gri bir metal üzerine yarışma ve ödüle dair gerekli bilgi / açıklamayı içeren yazı bulunuyor. Ölçüsü: (11,3cm x 5,7cm).


Ağırlığı konusunu merak edenlere şunu söyleyebilirim, tartma şansım olmadı ancak o kadar hafif ki, ilk anda bu hafifliğin, arkasındaki boşluk nedeniyle oluştuğu izlenimi veriyor. Ancak ahşabın kendi özelliğinden kaynaklı. 

Ağacın cinsine gelince.. 

Hüseyin ÇAKMAK konuya duyarlık gösterip, alttaki bilgi notunu gönderdi. Kendisine teşekkür ediyorum.
"Söz konusu ahşaplar, 
Orman Dairesi'nin budadığı veya hastalanıp, 
çürüyen ağaç gövdelerinden, dallarından oluşur" 


Ahşap nefes alır..

Eski bir eve kiracı olarak taşındığımızda, pencere ve çerçeveler kırık döküktü. Bir süre öyle yaşadık. Ardından ev sahibi gerekli adımı attı ve tüm pencereleri yenilemeye karar verdi. Tanıdığı camcıya, ne tür çerçeve yaptırması konusunu sorduğunda, "ahşap" yanıtı almış, pahalı olsa da ahşaptan yaptırmıştı. "Ahşap insan gibidir, nefes alır, nefes verir.." demişti usta. 
Yani insanla sağlıklı yaşar. Yapılması gereken yılda bir vernik sürmek.


Bir küçük öneri..

Yarışma organizasyonlarına önerim, ahşap ödüller üzerine yeni formlar geliştirmeleri konusunda çalışmalar yapmalarıdır. Üstelik ağaç popülasyonuna fazla zarar vermeden, atık ve küçük parçalardan her boyda elde edilebilecek bir uygulama.

Teşekkür..

Yarışmanın gerçekleştirilmesi ve sonrasındaki iletişim konusunda duyarlık gösteren Girne Belediye Başkanı Murat ŞENKUL'a, çalışmalarda yoğun emek veren Karikatürcü Hüseyin ÇAKMAK'a, plaketin geliştirilmesi ve dizaynı için emeği geçen herkese teşekkür ederim.


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski