Karikatürcüler Özgür ÖZEL'i Özgürce Çizebilecek Mi?

Karikatürcüler Özgür ÖZEL'i Özgürce Çizebilecek Mi?


Özgür ÖZEL, yapılan seçimde CHP'nin 8. Genel Başkanı oldu. Basında çizen karikatürcüler için de yeni bir dönemin başlangıcı sayılır. 

Artık Eski Başkan Kemal KILIÇDAROĞLU'nu neredeyse gözü kapalı çizen çizerler, şimdi biraz gözlerini açarak yeni medya ve gündem profili Özgür ÖZEL'in, portre ve diğer karikatürlerde kullanılacağı çizgi abartısı ile basitliğini yakalamak aşamasında olacaklar. Çizerler Özgür ÖZEL'i çizerken ne kadar özgür olacaklar?


Bilindiği üzere; demokrasinin işlediği ülkelerde karikatürü çizilmeyen siyasetçilere iyi gözle bakmazlar. Çünkü çizilmeye değer bulunmadığı için etkisiz görev kişisi olarak görüldüğünden, saygınlığı sarsılır hafiften.. 

O nedenle dünyada örneklerine rastladığımız gibi, bizlerin cesaret edemeyeceğimiz tarzda birçok siyasetçinin karikatürleri çizilebilmektedir.

Bizde de iyi kötü (kısmen de olsa) siyasilerin rahatça çizimlerinin yapıldığı ve basında yer aldığı dönemler oldu. Gelişerek sürmesini hayal ederken, başka bir kara fırtınada(!) derbeder olduk.. Karikatürcülerimiz bu aşamada can sıkıcı bir moda girdiler haliyle..


Çizip çizememek ya da ne kadar özgürce çizebilmek? kaygısına biraz ara verelim.. 

Politika gibi sürekli gündemde olunan bir yerde, makamda bulunan kişi, (doğal olarak) çizimlere de konu olması kaçınılmaz olan kişidir. Çizerler açısından ilk üzerinde durulacak ayrıntı, karikatürü çizilecek kişinin özellikle yüz hatları abartıya uygun mu? 

Özgür ÖZEL'in karikatür çizgilerini yakalama ön çizimi.
Photoshop'ta fotoğraf üzerinden yapılan bir çalışma..
Abartıya hazırlık aşaması..

Önce yüz çizgileri üzerinde alıştırma çalışmaları yapılarak, portrenin basit çizimi yakalanır. Bazı kişiler çok iyi yüz çizgilerine sahipken bazıları hiç iyi sonuç vermez. Uğraştırır. Karikatürcü tabi ki yüzü çizilmeye uygun olan siyasetçileri yeğler. O zaman kaygı duymadan espri ve mizah daha rahat yakalanıp çizilebiliyor ve daha samimi karikatürler ortaya çıkıyor.

Özgür ÖZEL, yapılan seçimde CHP'nin 8. Genel Başkanı oldu. Özellikle basında çizen karikatürcüler için de yeni bir dönemin başlangıcı sayılır. Artık Eski Başkan Kemal KILIÇDAROĞLU'nu neredeyse gözü kapalı çizen çizerler, şimdi biraz gözlerini açarak yeni medya ve gündem profili Özgür ÖZEL'in, portre ve diğer karikatürlerde kullanılacağı çizgi abartısı ile basitliğinin kodlarını yakalama aşamasında olacaklar.


Google'da, daha önce çizilmiş çok az Özgür ÖZEL karikatürleri var.. Bugünden itibaren çokça çizileceğini tahmin etmek zor değil. Kemal KILIÇDAROĞLU, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 9 Mayıs 2023'te Sakarya'da yaptığı konuşmada, basın özgürlüğü çerçevesinde gençlere seslenmiş ve "Karikatürlerinizi Çizeceksiniz. Benim De Çizebilirsiniz." demişti. Kazanabilseydi nasıl gelişmeler olacaktı bilemiyoruz.

Şimdi Özgür ÖZEL'in bu konudaki tavrı merak konusu. Hem basın özgürlüğü hem de karikatürlerinin özgürce çizilmesine yaklaşımı nasıl olacak? Karikatürcüler boş durmayıp elbette çizmeye başlamışlardır. Ancak espri ve özgürlük dozu, Bay ÖZEL'in yansıtacağı esnekliğe bağlı olacak. Temennimiz, KILIÇDAROĞLU'nun verdiği sözü yaşama geçirerek ÖZAL gibi DEMİREL gibi tarihe geçmesidir. Ne kadar aşama kaydedeceğini görev süresince göreceğiz. 

Özgür ÖZEL'e ve çizerlerimize başarılar!..

Benzer Haber:
-----------------------------


(Muhammet ŞENGÖZ)

(Muammer OLCAY)

(İ. Bülent ÇELİK)

(Emre ULAŞ)

(Fethi)

Raşit YAKALI

(Misvak)

(Oğuz GÜREL, 5 Kasım 2023)

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski