İlk Sergimin Afişi 1983


İlk tanıtacağım afiş, 1983 yılında açtığım ilk karikatür sergimin afişi. 41 yıl öncesinin koşullarında en pratik şekilde böyle hazırlıyorduk sergi afişlerini. Siyah-beyaz fotokopi makinesi vardı ya, yetiyordu bize. 


Çünkü o yıllardan biraz daha geriye gittiğimizde, teknolojinin geldiği son aşama televizyondu. O da siyah-beyaz olarak vardı hayatımızda.. Ve hepsi de hayatımızda yer aldıkça, "ne kadar ilerledik, geliştik!.." diyorduk.

Afiş Bilgileri 

Afiş Adı: "Muammer KOTBAŞ 1. Karikatür Sergisi"
Sergi Adı: "Hızlı ve Çarpık Kentleşmenin Yarattığı Sorunlar" 
Yıl: 1983
Sergi Tarihi: 5 - 9 Eylül
Sergi Yeri: Trabzon İş-Sanat galerisi / TRABZON

Trabzon İş-Sanat Galerisi'nde 5-9 Eylül 1983 tarihlerinde
açtığım ilk kişisel sergimin siyah-beyaz el ürünü afişi.


Hazırlık süreci...

Bu afiş, benim ilk karikatür sergim için elde hazırladığım bir afiş. İlk karikatürüm 1981'de 22 yaşımda iken yayımlanmış ve iki yıl sonra ilk sergimi Trabzon İş-Sanat Galerisi'nde açmıştım.

Samsun'da 19 Mayıs Üniversitesi'nde öğrencilik yıllarımdı. Dersler dışında karikatürle iç içe zamanım geçiyordu. Okul yaz tatiline girince, sergi düşüncesi de o dönemde filizlendi. Konu kafamda hep hazırdı: "Hızlı ve Çarpık Kentleşmenin Yarattığı Sorunlar".. Konuyu belirledikten sonra çizimlere başladım. Kısa sürede eserleri hazırladım. Hatta sergiyi hangi galeride açacağıma da karar vermiştim. 

Ancak bir sorun vardı. Trabzon'da değildim. Galerinin sergi programında yer alabilmek için dilekçe ile başvuru gerekmekteydi. Uzaktan ilgilenmek zaman kaybettirecekti. Hemen durumu haberleştiğim karikatürcü Hikmet AKSOY'a (1939 - 21.03.2020) ilettim. 

Sergim için bana yardımcı olmasını ve galeriden sergi tarihi için gün almasını rica ettim. Hikmet Abi, benim böyle bir hazırlığım olduğunu öğrenince heyecanlandı. Bu kadar erken dönemde kişisel bir sergiye hazır olabileceğimi tahmin etmemişti. "Henüz erken değil mi?" diyerek, bir anlamda acele etmememi vurguladı. 


O'nunla görüşmemizin sonraki günlerinde, herhangi bir karar veya sonuç üzerine bir gelişme olmadan, kısa bir süre sonra ben karikatürlerimi alıp Ağustos 1983'de Trabzon'a gittim. Hem tatilime orada devam edecektim hem de sergi tarihi için bağlantı kuracaktım. 

Kalacak yerim vardı. İlgili Bankaya uğradım. Sergimin açılacağı galeri "Trabzon İş-Sanat Galerisi"ydi. Gerekli görüşmeleri yaptım. Dilekçem verdim ve 5-9 Eylül 1983 tarihine sergi günü aldım. Böylece okulun yeni dönemi başlamadan önce sergimi Trabzon'da gerçekleştirmiş oldum.

Dilekçeme gelen yanıtın 10 Ağustos 1983 tarihli örneği.. 

Sayın Muammer KOTBAŞ,

10.8.1983 tarihli İş-Sanat Galerisi için başvuru dilekçeniz yanıtıdır. 
5.9.1983/9.9.1983 tarihleri arasında Trabzon İş-Sanat Galerisinde karikatür çalışmalarınızı sergilemeniz uygun görülmüştür.
Anılan tarihten önce Müdürlüğümüze müracaatınızı rica ederiz.
Saygılarımızla

Sergi açma dilekçeme bankanın gönderdiği yanıt.
(10 Ağustos 1983) 

Afiş Özellikleri:

Afiş A4 (21cmx29,7cm) boyutunda. Tamamen el çizimi hazırladığım bu afiş, doğal olarak siyah-beyaz. Tam 41 yıl öncesinden söz ediyoruz. Fotokopi makinelerinin yaşamımızın içinde yer alıyor olmasının bile ne kadar önemli olduğunu düşündüğümüz yıllar. "Şu an teknoloji bu kadarını halledebilmiş" diye düşünerek, fotokopinin renkli olabileceği konusunda dahi düşünmek aklımızdan pek geçmiyor.

Dolayısıyla ortaya çıkaracağımız ürünün siyah-beyaz çoğaltıma uygun olması tek kriterimizdi.



Trabzon İş-Sanat Galerisi'nde ilk sergimden fotoğraflar..
Banka Müdürleri ve görevlilerle sergi açılışında bir aradayız.
(5 Eylül 1983)

Afiş üzerindeki siyah bant olarak gözüken ve galeri adını belirten bölüm, bankanın düzenlediği sergi davetiyesinin ön yüzünde yer alan bölümdü. Elde hazırlanan bir afiş için o bölümü davetiyeden keserek montaj yapmak oldukça pratik bir çözümdü. Böylece dizgi yapılmış görüntüsü vermiş oluyorduk.

Afişin eğri gibi durmasının nedeni zaten A4 üzerine hafif yan çizildiğinden.. Kağıt üzerinde bir afiş imajı veren iki köşeden katlanmış görüntüsü de hafif yan duran kağıt izlenimi vermek içindi.

Bu şekilde derdimizi sanatsevere anlatabiliyorduk. Ana caddeler üzerinde bulunan bazı dükkanlara rica ederek afişi cama yapıştırmasını rica ediyorduk. "As" derse elimizde hazır bulundurduğumuz bantla afişi yapıştırıp, teşekkür ederek ayrılıyorduk oradan. Biraz mesafe koyarak bir başka dükkana aynı ricada bulunurken, bazıları ya "cam da uygun yer yok!" diyor ya da "Şuraya bırak. Biz yapıştırırız!" diyerek bizi gönderiyordu. 


Böylelerini bazen inadına sonradan gizlice kontrol ederek afişi cama asıp asmadıklarına bakıyorduk. sözünde durmayanlar oluyordu. Olan masraf yaptığımız bir afişe oluyor, çöpe gidiyordu. Elimde kalan 1 örnek afişteki bant izleri de o günlerden kalmadır.

Galeri hakkında..

O günlerde Trabzon İş-Sanat Galerisi, sergilerin çok sık aralıklarla açıldığı bir galeriydi. Alışverişin yoğun olduğu dar bir cadde üzerindeydi.. İçeri girilip gezilmesi oldukça kolaydı. Çarlıya çıkmış olan ve galeri ve sergiyle hiçbir planı, ilgisi olmayan insanlar merak ederek gelip sergi gezdikleri bir galeriydi.

- 1983.1219- samsun sergi mk 1. kişisel

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde
19-30 Aralık 1983 tarihlerinde açtığım serginin afişi.

Aynı sergiyi Samsun'da açtım...

Trabzon sergimin ardından Samsun'a dönünce, öğrencisi olduğum Eğitim Fakültesi'nin Dekanına, okulda sergi açma düşüncemi ilettim. Kabul edildi. 19-30 Aralık 1983 tarihlerinde Eğitim Fakültesi Ana Bina Salonu'nda aynı sergimi gerçekleştirmiş oldum. Öğrenciler ilgi gösterdi.

O günlerde Samsun'da henüz hiçbir çizerle de tanışmıyordum. İlerleyen süreçte Murat İLHAN, Sönmez YANARDAĞ (1969 - 21.07.2024), Erhan Yaşar BABALIK ile tanışıp dost olma şansı yakaladım.

Yeni afişlerle devam edecek...

İş-Sanat'ın sergi davetiye kapağı

Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
 Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.
Daha yeni Daha eski