Karikatürcü Sürekli Başarılı Olmalı Mıdır? Özeleştiri Yapmalı Mıdır?


Belçika'da düzenlenen bir yarışmadan e-Posta aldım beş gün önce. Karikatürümün sergiye seçilmediğini ve etkinlikle ilgili programa dair bilgileri içeriyordu. Beni bilgilendiren bir e-Posta olduğu için saygıyla karşıladım.

İlk anda, "Bir haber değeri yok. Blog'da yer vermeye de gerek yok!" düşüncesi hakim olduğu için bunu haber yapmadım. Fakat o andan itibaren de "Neden?" sorusunu sordum ve bu yazı çıktı ortaya. Bakalım ne yazmışım.


Son katılım tarihi 16 Ağustos ve konusu "Renk Işık Harikasıdır"  (Color is the Wonder of Light) olan "Uluslararası Culturesmakers Karikatür Yarışması"na (International Cartoon Contest Cultuursmakers 2023 Belgium) 1 adet karikatür göndermiştim.

Gelen e-Posta, yarışmaya kaç ülkeden kaç çizerin ne kadar karikatür gönderdiğini belirttikten sonra, seçilen karikatürlerin sergi tarihi hakkında kısa bilgilendirme yapmıştı. Bu bilginin hemen devamında da şu not baskın siyahla eklenmişti: 

"Maalesef jüri, gönderdiğiniz karikatürlerden hiçbirini sergimiz için seçmedi ve bu nedenle herhangi bir ödül alamayacak."

Büyük yanılgı..

İnsan hep başarılı olma arzusuyla kendisini göstermek istediği için, gelen böylesi haberlerden söz etmek istemez. Oysa bu büyük bir yanılgıdır. Başta evrenin işleyişi, dünya-doğa kendi içinde barındırdığı zıtlıklarla var olmaktadır. Gece-gündüz, soğuk-sıcak,  iyi-kötü vb.. Yin-Yang yani..


İnsanlar da iyi ve kötü yanlarıyla kişiliklerini, karakterlerini bünyelerinde barındırırlar. O zaman bir yanını yok sayması anlamsızdır. Biri olmadığında, diğerinin de olmayacağını bilse de, pek de işine gelmediği için söz etmek istenmez.

Sürekli başarı olmadığı gibi sürekli başarısızlık da yoktur madem, o halde her iki yanımızla kendimizi anlatmamızın da kötü bir yanı yoktur. Her başarılı durumda "Karikatürüm şu ödülü kazandı!", "Eserim şöyle finalist oldu!" gibi başarı öyküleri sıralıyoruz gururla. Peki o zaman "Karikatürüm bu yarışmada avucunu yaladı!", "Eserim havasını aldı!", "Bu yarışmada berbat bir performans sergiledim!" "Bu kez benim çizimimden iyileri çıktı.." gibi benzeri mizahi özeleştiriler de yapabilmeliyiz. 😀

Bu boyutta olmasa da, zaman zaman çizer arkadaşlar, sergileme almadığında ya da elendiğinde, ilgili yarışmaya gönderdiği karikatürünü paylaşarak yapılması gerekeni yapıyorlar. Bu aynı zamanda özeleştiri yapmak demektir. 

Başarı gelmediğinde geçerli nedenlerin ne olduğunu biliyoruz. Çeşitli kriterler, yapıtımızın geride kalmasına neden olmuştur. Örneğin; daha iyi espri, yaratıcılık, sanatsal çizim, vurucu anlatım, buluş vb. gibi. 


Başarı elde etsek te etmesek te, karikatür çalışmalarımızla ilgili sonuçları eşit ve dengeli paylaşmamız, genel durumundan söz etmemiz, sanatsal yaşamımıza ve kendimize olan saygımızın işareti olacaktır.

Belçika'daki yarışma iletisine yeniden dönelim. 

Yarışmaya 65 ülkeden 328 karikatürcü 1.004 karikatürle katıldı.
Jüri en iyi 30 karikatür seçti. Üç ana ödül ve en iyi Flaman katılımı için bir ödül var.
Seçilen 30 karikatür, 10 Şubat - 31 Aralık 2024 tarihleri ​​arasında Flanders'ı ve Brüksel'i dolaşacak.
Ödül töreni, 9 Şubat 2024 Cuma günü saat 20.00'de Sint-Truiden'de ilk karikatür sergisinin açılışı sırasında gerçekleştirilecek.


 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.
Daha yeni Daha eski