Mehmet KAHRAMAN Karikatür Notları (7)

Mehmet KAHRAMAN Karikatür Notları (7)

Avrupa'da bir kaç ülke, Balkan ülkeleri, İran, Çin ve elbette ülkemiz yarışma düzenleyen ülkelerin başında geliyor.  Çok ünlü, çok başarılı karikatürcülerin bulunduğu Rusya ise hiç ortalarda görünmüyor. Bazı ülkeler çok milliyetçidir, ağzınızla kuş tutsanız size ödül vermeleri



Oysa biz Türk'ler çok daha hakkaniyetli davranıyoruz, hatta biraz yabancı çizer budalasıyız. Hele ülkemizde yeni ortaya çıkan, iyi organize olmuş, hükumet yanlısı görünümü veren yarışmalar, Türk karikatürünü Türk karikatürcüsünü görmezden gelmektedir. Hatta onları ekarte etmek için çaba sarf ediyorlar gibi bir izlenim bırakıyorlar.

Seçici kurulunda ağırlıklı olarak karikatürcülerin bulunması gerekiyor. Jürilerde yer alacak karikatürcüler dünyadaki yarışmalardan bihaber olmamalı. Mümkünse yarışmaları takip eden, yarışmalara katılan veya katılmış olan karikatürcüler jüri üyesi yapılsın.

Ancak yarışmaya sponsor olan, maddi ve manevi destek sağlayanların temsilcileri de seçiciler arasında yer alabilir, hatta yer almalıdır.


Mehmet KAHRAMAN

"Karikatür Yarışmaları - II..."

Yaşı ilerlemiş karikatürcülere sorun, size "en iyi yarışma Kanada'da yapılıyordu" diye cevap verecekler.
Benim gibi orta yaşlı olanlar ise Japonya diyecektir.
Daha gençler ise kesinlikle İran'ı söyleyecektir.


Türkiye mi?

Kim ne derse desin ülkemizde her zaman Dünya'nın iyi karikatür yarışmaları organize edilmiştir.

Avrupa'da bir kaç ülke, Balkan ülkeleri, İran, Çin ve elbette ülkemiz yarışma düzenleyen ülkelerin başında geliyor. 

Çok ünlü, çok başarılı karikatürcülerin bulunduğu Rusya ise hiç ortalarda görünmüyor.
Bazı ülkeler çok milliyetçidir, ağzınızla kuş tutsanız size ödül vermeleri neredeyse imkansızdır. Mesela Polonya ve Almanya.


Oysa biz Türk'ler çok daha hakkaniyetli davranıyoruz, hatta biraz yabancı çizer budalasıyız.
Hele ülkemizde yeni ortaya çıkan, iyi organize olmuş, hükumet yanlısı görünümü veren yarışmalar, Türk karikatürünü Türk karikatürcüsünü görmezden gelmektedir. Hatta onları ekarte etmek için çaba sarf ediyorlar gibi bir izlenim bırakıyorlar.

Elbette herkes özgür olmalı, farklı düşüncelerde olmaya biz demokrasi diyoruz. Ancak bu tür girişimler hep fiyasko ile sonuçlanmıştır.
Son yazdıklarımı işkembe-i kübradan atıyorsun diyebilirsiniz. Olabilir bunu zaman gösterecek. Yanılmış olmayı çok isterim.


Yarışmalara neden katılıyorsunuz?

Ödül için ise Çin'e..
Para için ise Türkiye ve İran'a..
Albüm ise başta KKTC, Belçika, İran, Çin, ve Türkiye'ye..
Prestij ise İspanya ve Portekiz'e..
karikatür gönderin.,

Eskiden tüm bu istekleri İtalya karşılıyordu ancak şimdi öyle değil.

ABD karikatür denince editoryal yani basın karikatürü anlıyor. Orada pek yarışma olmuyor ABD'ye karikatür gönderecekseniz siyasi konuları işlemenizi tavsiye ederim.
Küba yabana atılmamalı, orada iyi işler yapılıyor, ancak dünyadan hala kopuk olduğu için irtibatlaşmak zor.
Küba'ya karikatür gönderecekseniz bunu son katılım tarihinden çok önce yapmalısınız.
----


Karikatür Yarışmalarında Jüriler..

Seçici kurulunda ağırlıklı olarak karikatürcülerin bulunması gerekiyor. Jürilerde yer alacak karikatürcüler dünyadaki yarışmalardan bihaber olmamalı. Mümkünse yarışmaları takip eden, yarışmalara katılan veya katılmış olan karikatürcüler jüri üyesi yapılsın.

Ancak yarışmaya sponsor olan, maddi ve manevi destek sağlayanların temsilcileri de seçiciler arasında yer alabilir, hatta yer almalıdır.

Mehmet KAHRAMAN, genç çizerlerle atölye çalışmasında

Yarışmalarda yapılan hataların birinci derecede sorumlusu o yarışmayı organize edenlerindir. Fakat seçiciler arasında bulunan karikatürcüler "Ben işimi yaptım, gerisine karışmam" deme hakları olmamalı. Yarışmaya eser gönderen meslektaşlarının hakkını savunmak zorundadırlar.

Bir defaya mahsus yapılan yarışmaları geçelim. Geleneksel hale gelen yarışmaların katılım şartlarını gözden geçirip gerekirse günün şartlarına göre tekrar yazalım.
Aynı yöntemi uygulayıp farklı sonuç elde etmek mümkün değildir.
"Çıkan hatalı sonuçları önemsemiyoruz.. Sana ne?" diyorsanız bir şey demem.
"Kıroyum ama para bende" de diyebilirsiniz.. ona da ses çıkarmam.
Uluslararası yarışma yapacaksanız jüride mutlaka yabancı çizer olmalı. Bu yarışmanızın saygınlığını ve katılımı artırır.


Son yıllarda özellikle ülkemizde, yarışmalarda gençler kategorisi de ilave edilmeye başlandı. Bu uygulama yaygınlaştırılmalı, genç çizerlere yol açılmalı onlara destek olunmalı.
Genç çizerlerin karikatürlerini, karikatür eğitimi veren karikatürcüler değerlendirirse daha iyi olur. Karikatür eğitimi konusunda kafa yoran başarılı, bilgili, tecrübeli bir çok karikatür sanatçımız var.

Bu konuda Türkiye dünya birincisidir.
Bunu ben söylemiyorum Bulgar, Hırvat, Portekizli çizerlerden duydum.(Kaynak: Mehmet KAHRAMAN / Facebook - 2018)

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski