Anadolu Karikatürcüler Derneği Çizerleri Karadeniz Ereğli Festivali'ndeydi


Bu festivalde bir de karikatür çizerleri vardı. Anadolu Karikatürcüler Derneği etkinliklerde yer alarak üç gün boyunca karikatür etkinliği yaptılar. Açıkhava sergileri, çocuklarla atölye çalışmaları ve portre karikatür çizimleri. Bu etkinliklerde Mehmet KAHRAMAN, Mehmet ZEBER, Halit KURTULMUŞ, Mehmet ATAMER, Recep ÖZCAN ve Abdülkadir DEMİRHİNDİ hazır bulundular.

Festivalleri hep önemsemişimdir. Önceki yıllarda katıldığım bir çok festival var. Ne gibi plan programları olması gerektiği konusunda az da olsa bir deneyim sahibi olduğumu söyleyebilirim. Ayrıntılarla dolu kolektif bir çalışmayı gerektiren etkinlikler bütünüdür festivaller ve onunla paralel diyebileceğimiz ödül törenleri. 

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil POSBIYIK ve karikatür çizerleri birarada.
22. Uluslararası Sevgi barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali
(21-22-23-24 Temmuz 2022, Karadeniz Ereğli)

Muammer KOTBAŞ

Temmuz ayının 21 ile 24'ü arasında Karadeniz Ereğli'de bir festival düzenlendi. Bu yıl 22.si yapıldı. Etkinliğin tam adı; "22. Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali".


Festivallerin içeriği zengin olur genelde. Karadeniz Ereğli'deki bu festivalde de oldukça fazla etkinlik vardı. Konserler, ödül töreni, yüzme, okçuluk, süs tavukları gösterisi, yelken yarışları, plaj etkinlikleri, flayboard, piknik, köpük gösterisi, uçurtma şenliği, gastronomi sunumu, söyleşiler, tarihi yerler gezisi, doğa gezisi, bisiklet turu, Dj performansları, halk dansları gösterileri, fotoğraf sergisi, halk dansları ve benzer daha bir çok etkinlik.

 

Bu festivalde bir de karikatür çizerleri vardı. Anadolu Karikatürcüler Derneği etkinliklerde yer alarak üç gün boyunca karikatür etkinliği yaptılar. Açıkhava sergileri, çocuklarla atölye çalışmaları, asfaltta karikatür çizimi ve portre karikatür çizimleri. Bu etkinliklerde Mehmet KAHRAMAN, Mehmet ZEBER, Halit KURTULMUŞ, Mehmet ATAMER, Recep ÖZCAN ve Abdülkadir DEMİRHİNDİ hazır bulundular.


Festivalleri hep önemsemişimdir. Önceki yıllarda katıldığım bir çok festival var. Ne gibi plan programları olması gerektiği konusunda az da olsa bir deneyim sahibi olduğumu söyleyebilirim. Ayrıntılarla dolu kolektif bir çalışmayı gerektiren etkinlikler bütünüdür festivaller ve onunla paralel diyebileceğimiz ödül törenleri. Mutlaka unutulan, aksayan, eksik kalan yanları da olmaktadır. fakat bu deneyim kazanılarak bir sonraki yapılacak olan etkinliğin biraz daha mükemmele yakın olması demektir. 

Açıkhavada çocuklarla karikatür-çizim atölye çalışması

1988'de ve 1990'ların başlarında bir kaç kez Dikili'de düzenlenen "barış ve dostluk" başlıklı festivale gönüllü olarak katılmıştım. Yanıma karikatürlerimi alarak Trabzon'dan 16 saatlik bir yolculukla (1.350km.) Dikili'ye gidip festivalde yerimi alırdım. Tabi önceden programa dahil olmadığım için yemek ve barınma sorunlarıyla karşılaşıyordum. Hatta stand konusunda da ufak tefek problemler oluyordu. Sonuç olarak problemlerin büyümesine fırsat vermeden pratik çözümlerle etkinliğe devam ediyordum. 


Yine bir defasında bir problem nedeniyle tepki göstermiştim. Ve festival alanında, insanların gelip geçtiği kaldırıma atıp serpiştirdim karikatürlerimi. İnsanlar karikatürlere basmamak için hamle yapmak durumunda kalıyorlardı. 

Anadolu Karikatürcüler Derneği Açıkhava karma karikatür sergisi

Bir not ile neden böyle bir protesto yaptığımı da yazıp karikatürlerin arasına bırakmıştım. Bir süre sonra yanıma 3 kişi geldi. Adana'da düzenlenecek bir festival için ön çalışma yaparak bilgi toplamaktaydılar. Benim protesto yaptığımı görüp, kendi etkinliklerinde benzer hata olmaması için benden konu hakkında bilgi aldılar. 


Onların bu çalışmasını çok beğenmiştim. Rastgele değil, bizzat yerinde her şeyi görüp deneyimleyerek en az hatayla yeni bir festival gerçekleştirme fikri mükemmeldi. Ben yaşadığım problemi tüm gerçekliği ile anlattım. Sonunda protesto alanımdan bir görüntü aldılar ve vedalaştık. 

Çizerlerin portre karikatür çalışmaları 

Daha bir çok örnek verebilirim festivallerin farklı yanlarıyla ilgili. Karadeniz Ereğli'deki festivale tekrar gelecek olursak; Mehmet KAHRAMAN'ın etkinlikler sonundaki değerlendirmesine göre kendileriyle gayet iyi ilgilenilmiş. İhtiyaçlar, refakat, ulaşım.. Bütün bunlar ana omurgayı oluşturan ayrıntılar. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil POSBIYIK ile çalışma arkadaşlarını ve tertip komitesini kutluyorum. Karikatüre yer verdikleri için de karikatürcüler adına ayrıca teşekkür ederim.


Festivalde Halit KURTULMUŞ, her koşulda çizdiği karikatür portrelerle nerdeyse rekorlar kırmış. Öyle oturduğu yerden de değil, gezip dolaşarak, ayakta.. Neredeyse gördüğü herkesin portresini çizmiş. Yine benzer şekilde Abdülkadir DEMİRHİNDİ, Recep ÖZCAN, Mehmet ATAMER ve Mehmet ZEBER de portre çizim örnekleriyle halkın sempatisini topladılar.

 
Karikatürcü Mehmet ZEBER ve genç yetenek Mustafa KARAMAN
(Foto Arşiv: Facebook)

Benim ilgimi çeken ayrıntılardan biri de, genç bir çizerin, Mehmet ZEBER'in portresini çizmiş olmasıydı. Mustafa KARAMAN isimli bu genç çizeri önce cesaretinden ve kendine güveninden dolayı kutluyorum. İkincisi oldukça başarılı. Önemli bir girişim çünkü, ne demek, usta bir çizerin portresini çiziyorsun!.. 


Festivallerde böylesi genç yetenekler mutlaka karşımıza çıkıyor. Ben her karşılaştığımda onlarla özel olarak ilgileniyor ve yol gösterip yüreklendiriyorum. Zaten kendi içlerinde de varsa yeteneğini geliştirmek, su akıp yolunu buluyor.

Mehmet ZEBER portresi
(Çizen: Mustafa KARAMAN)
(Foto Arşiv: Facebook)

Karadeniz Ereğli'deki bu renkli festival sanırım güzel anılarla son bulmuştur. Anadolu Karikatürcüler Derneği, gelecek yıl yapılacak festival için davet sözü almışlar. Umarım daha geniş katılımlı yer alırlar. Diğer festival benzeri etkinliklerde karikatürü ve karikatürcüyü daha sık görme dileğimizi yineleyelim.

Kaynaklar:

Neriman POSBIYIK, Halil POSBIYIK, Mehmet KAHRAMAN, halit KURTULMUŞ
(Foto Arşiv: Instagram)


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.
Daha yeni Daha eski