Aydın Doğan Vakfı Sanal Müze'deki Karikatürlerim

Aydın Doğan Vakfı Sanal Müze'deki Karikatürlerim

Geçtiğimiz günlerde Zeytin yarışması ile ilgili karikatürlerim ve albümlerinden bir derleme yayımlamıştım. Zaman geçtikçe, geride kalan biriktirdiklerimizi de arada bir görmek gerekiyor. Oluşan bu arşivde neler yaptığımız, çizgimizin hangi aşamalardan



Geçtiğimiz günlerde Zeytin yarışması ile ilgili karikatürlerim ve albümlerinden bir derleme yayımlamıştım. Zaman geçtikçe, geride kalan biriktirdiklerimizi de arada bir görmek gerekiyor. 

Oluşan bu arşivde neler yaptığımız, çizgimizin hangi aşamalardan geçtiği, estetik gelişme, teknik aktarım gibi ayrıntıları bir arada görerek değerlendirme yapma şansı bulmuş oluyoruz.

(Çizgi: Muammer KOTBAŞ, 1989)
Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması'na
ilk gönderdiğim 4 karikatürden biri


Aydın Doğan Vakfı Sanal Müze'deki Karikatürlerim

Geçtiğimiz günlerde Zeytin yarışması ile ilgili karikatürlerim ve albümlerinden bir derleme yayımlamıştım. Zaman geçtikçe, geride kalan biriktirdiklerimizi de arada bir görmek gerekiyor. Oluşan bu arşivde neler yaptığımız, çizgimizin hangi aşamalardan geçtiği, estetik gelişme, teknik aktarım gibi ayrıntıları bir arada görerek değerlendirme yapma şansı bulmuş oluyoruz.


Bu kez, Aydın Doğan Uluslararası karikatür yarışmasının arşivinde bir gezinti yaptım. Dijital gelişmenin bize sunduğu güzel hizmetlerden biri bu sanal müze. Adıma oluşturulmuş arşiv sayfasını yılda bir aklıma geldikçe bakarım. Buna rağmen her seferinde yıllanmış eserlerimi görünce heyecanlanıp, mutlu oluyorum. 


Arşivde yer alan karikatürlerimdeki tarihlere (yıl) baktığımda ise, bu yarışmaya her yıl katılmamış olduğum dikkati çekiyor. Sayfada kısa bir istatistik değerlendirmesi yaptığımda istikrarımın görüntüsü daha net ortaya çıkıyor.


Yarışmaya ilk hangi yıl katıldığımı netleştiremedim. Kendi arşivimde de buna ait bir kayıt bulamadım. Bunun için belki kapsamlı bir arşiv araştırması yapmam gerekiyor. 

Muammer KOTBAŞ, 1989
Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması'na
ilk gönderdiğim 4 karikatürden biri

Sanal Müzedeki sıralamaya göre 1989 yılında dört (4) adet karikatürümle katılmışım yarışmaya. Bu 4 eserimi çizdiğim günleri unutmadım. Özellikle hemen şu üstteki eserim. Karton üzerine çini mürekkep ve bir kolaj çalışmasıydı. Metropol bir kentte yoğun araç ve insan sirkülasyonu gözüküyor. Ancak insanlar elleri üzerinde, yani ters yürüyorlar. Çünkü binalardaki büyük reklamlar ters yerleştirilmiş. 


Dolayısıyla sektör, ona inanan insanları nasıl etkilediğine dair bir saptama. Karikatürün derinliği, perspektifi ve işçiliği dikkat çekiyor. Bunun bir nedeni, üretildiği yılların 'geniş zaman' yılları olmasının bir ürünü. Olayın bir yanı bu. Diğer açıdan ise; zamanla daha çok figüratif ve obje odaklı çizimlere yönelmiş olmam. Bu yönelim, tabi ki sevdiğim çalışma türü olduğu için çizmekten hep keyif aldığımı da belirteyim.


Yıllara göre gönderdiğim karikatür sayısı..
1989: 4.. 
1991: 2.. 1992: 2.. 1994: 2.. 1996: 2.. 1998: 2.. 1999: 2..
2000: 1.. 2001: 2.. 2002: 1.. 2006: 2.. 2007: 2.. 2008: 1.. 2009: 1..
2011: 2.. 2019: 1.. 


Sanal Müze'de, en son 2019 yılında karikatür gönderdiğim gözüküyor. 2020 ve 2021 yıllarına ait kayıt yok. Büyük bir olasılıkla o yıllar yarışmaya katılmamışımdır. Kendi arşivimden de araştırdığım kadarıyla durum bunu doğruluyor. 

18 Nisan'da katılım süresi sona eren bu yılın yarışmasına 2 karikatür gönderdiğimi de anımsatayım.


Yarışmayı düzenleyen organizasyonun kendi deyimiyle "“Karikatürlerin Oscar'ı" diye adlandırdıkları bu yarışma ilk kez 1983 yılında düzenlendi. Yarışmaya bugüne dek 137 ülkeden 8800'ü aşkın sanatçı katıldı. Seçiciler Kurulu da dünyanın en önemli karikatür ustalarından oluşmaktadır.



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski