Zeytin Yarışması Karikatürlerimle Geçmişe Kısa Yolculuk

Zeytin Yarışması Karikatürlerimle Geçmişe Kısa Yolculuk

Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Albümleri (Girne, Kuzey Kıbrıs)- 8 adet..


Kuzey Kıbrıs'ın Girne şehrinde düzenlenecek olan 11. uluslararası karikatür yarışmasının son katılım tarihine az bir zaman kala, aynı yarışmanın daha önceki düzenlenmiş olanlarına ait albümlerimi bir araya topladım. Elimde bulunan 8 adet albümün her biri özenle hazırlanmış ve bir bütünlük oluşturulmuş olduğunu görmüş oldum. Bu albümlerdeki karikatürlerimi bir araya getirip geçmişe de kısa bir yolculuk yapmış oldum.


Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ile Girne Belediyesi, "Zeytin" karikatürleri yarışmasını ulusal olarak ilk kez 2007 yılında düzenledi. Bu ilk (ulusal) yarışmada Üçüncülük ödülü kazanmıştım. Ve davet edildiğim tören nedeniyle ilk kez Kıbrıs'a gitme fırsatım olmuştu. Organizasyon Komitesi'nin planlı ve proğramlı davetli ağırlaması sayesinde Girne ve Lefkoşa'yı gezip görebilmiştik. Ödül töreni Mart 2008'de yapılmıştı.

O dönemin Girne Belediye Başkanı olan Sümer AYGIN'dı. Girne Belediyesi 2002 yılında ilk kez Uluslararası Zeytin Festivali'ni düzenlemeye başlamış. Festivalin konusu "Zeytin Ürünlerinin Tanıtılması ve Zeytin Ağacının Korunması" olarak belirlenmişti. 

2008

(Soldaki Karikatür): Karikatür Vakfı Özel Ödülü / Cartoon Foundation Special Prize
(Sağdaki Karikatür): Albümden / From the Album.

Elimdeki en eski zeytin yarışması albümü 2008 yılına ait. Yani Uluslararası ilk yarışmanın ilk albümü. 1. Uluslararası yarışmaya ait bu albümde iki (2) eserim bulunuyor. Üstte soldaki eserim "Karikatür Vakfı Özel Ödülü"ne değer görülen. Diğeri de albüme alınan karikatürüm. Bu yılın yarışmasına 42 ülkeden 204 çizer 370 eseriyle katılmıştı.

2009
2. Uluslararası "zeytin" karikatür yarışması albümünde yer alan karikatürüm (2009)

2009 yılında yapılan 2. Uluslararası "Zeytin" karikatür yarışmasının albümü, 2016 yılında basılmış. Albümün önsözünde Girne Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ şöyle diyor; 
"Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği, anlamsız nedenlerle 2009 yılında sona erdirilen 'Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nı, 2014 yılında yeniden düzenledi. 


2009 yılında düzenlenen 2. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nda, ödül kazanan çizerlere ödülleri verilmesine rağmen; yarışma şartları gereği, katılımcı çizerlere gönderileceği belirtilen Zeytin Karikatürleri Albümü yayımlanmamıştı. Bu albüm, katılımcı çizerlere ödenmeyen bir borçtu bizim için. Bu borcu yayımladığımız bu albüm ile ödemiş bulunuyoruz.
2009 albümüne 1 adet karikatürüm alınmıştı.. Bu yılın yarışmasına da 50 ülkeden 330 çizer 548 eser göndermişti.

2015
2015 "Bronz Zeytin" (Üçüncülük) Ödülü

Karikatür yarışması, 2010-2013 yıllarında çeşitli nedenlerle yapılamadı.
2015 yılında yapılan 4. Uluslararası bu albümde, kazandığım "Bronz Zeytin" (Üçüncülük) Ödülü karikatürüm ve özgeçmişim yer alıyor. Davet edildiğim ödül töreni nedeniyle, 8 yıl aradan sonra ikinci kez Kıbrıs'ı ziyaret edebilmiştim. 


4. Uluslararası bu yarışmaya 56 ülkeden 224 çizer 459 eser gönderdi. Bendeki albümlerde 3. Uluslararası yarışmaya ait albüm yok gözüküyor. Bana ulaşmamış ya da arşivimde kendini saklamış (!) olabilir. Araştıracağım. 2014'de yapılan 3. Uluslararası yarışmaya 60 ülkeden 339 çizer 565 eserle katılmış. Bu bilgiyi de, daha sonraki albümlerde Nidai GÜNGÖRDÜ'nün yazdığı önsöz yazılarından öğreniyorum. (İlgili Haber için TIKLAYINIZ >)

2016
2016 yılına ait 5. yarışma albümünde yer alan "Finalist" karikatürüm

2016 yılında 5. Ulusal Zeytin yarışması yapıldı. Yarışmaya dünyanın bir çok ülkesinden katılım artmaya devam etmiş. Bu yarışmaya da 71 ülkeden 461 çizer 907 karikatürle katılmış. Albümde yer alan eserim "Finalist Karikatürler" başlığı ile albüme seçilen eserlerden oluşuyor.

2017
2017 yılına ait 6. yarışmanın albümündeki "Finalist" Karikatürüm

6. Ulusal Zeytin karikatürleri yarışması 2017 yılında yapıldı. Bu yılın yarışmasına 62 ülkeden 330 çizer 790 karikatürüyle katıldı. 
Albümde yer alan eserim "Finalist Karikatürler" başlığı ile albüme seçilen eserlerden oluşuyor.


Girne Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ, bu albümdeki önsöz yazısında da şöyle diyor; 
"Başarılı her etkinlik ciddi bir çalışma sonucu ortaya çıkar. Uluslararası zeytin karikatürleri yarışması Düzenleme Komitesi Üyeleri, 2016 yılının Mayıs ayından 20172nin Mayıs ayına kadar, bu etkinlik için, bir yıl içerisinde yaklaşık 50 kez toplantı yapmaktadırlar. Bu durum çok ciddi bir performansı ve çok disiplinli bir çalışmayı gerektirir. İşte bu durum, Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği'nin bu etkinliğe gösterdiği önemi yansıtmaktadır."    

2018
2018 yılının albümündeki bu karikatürüm de
"Finalist" karikatürler olarak hazırlanmış bölümde yayımlanmış.

7. Uluslararası karikatür yarışması için hazırlanan 2018 yılı albümü. Yine bir karikatürüm, "Finalist" karikatür olarak albümde yayımlanmış. 


Bu yıl 64 ülkeden 348 çizer  802 eserle katılmış oldu bu yılın yarışmasına. Bu albümlerin, ilk basıldığı haliyle aynı kaliteli baskı ve dizayn bütünlüğünü korumaya devam ediyor olması, bu konuda emek verenlerin başarı öyküsüdür. Özellikle katılımcılarla iletişimi büyük bir sabır ve özveriyle sağlayan Hüseyin ÇAKMAK'ln emeği yadsınamaz. 
Biz çizerler açısından, bütün bu ortaya çıkarılan çalışmanın hiç de kolay olmadığının ve arkasında yoğun bir emek gücünün bulunduğunun farkında olmamız gerekiyor.

2019
2019 albümü ve 8. yarışma.
Karikatürüm "Finalist" olarak yer alıyor.

Yarışmanın 8.'si 2019 yılında yapılmış. Bu yıl yarışmaya 61 ülkeden 458 çizer 1018 eserle katılımda bulunmuş. Bir adet karikatürüm "Finalist" olarak bu albümde yayımlandı. (İlgili Haber için TIKLAYINIZ >)

2020
2020 albümü - 9. yarışma.
Karikatürüm bu albümde de "Finalist" olarak yerini almış.

2020 yılında yapılan 9. yarışma iki bölümde düzenlenmiş. İlki geleneksel olan "Zeytin" konulu bölüm, diğeri de ilk kez bu yıl eklenen "Serbest" bölüm. Yukarıdaki "Finalist" karikatürüm "Zeytin" konulu bölümde yayımlandı. (İlgili Haber için TIKLAYINIZ >)


10. Yarışmanın (2021) albümünü heyecanla bekliyorum..

Geçen yıl (2021) 10.'su yapılan bu yarışmanın albümü henüz basılmamıştır diye tahmin ediyorum. Onu da büyük bir heyecanla bekliyorum. Çünkü bu kez "Büyük Ödül"ü kazandığım eserimin yer aldığı albüm olarak arşivimde ayrı bir yere sahip olacak. Bu yarışma sonuçlarıyla ilgili basında yer almış haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
(Ödül Haberi için TIKLAYINIZ >)

Girne Belediyesi - Kıbrıs Karikatürcüler Derneği
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Albümleri

Son yıllardaki yarışmalar sonrası albümle birlikte "Finalist Belgeleri" de gönderiliyor.

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski