Uğraşılarımdan-2.. Komik Kalemlik

Uğraşılarımdan-2.. Komik Kalemlik

Sizlere zaman zaman eski uğraşılarımdan da söz edeceğim. "Neden eski?" diye sorulabilir. "Şimdi bu tür uğraşıların yok mu?" diye de merak edilebilir. Elbette eskiden olduğu gibi günümüzde de bazı uğraşılarım var. Ancak eskisi ile günümüzdekilerin arasında fark var. Önceden yaşam daha yavaş akarken,




Sizlere zaman zaman eski uğraşılarımdan da söz edeceğim. "Neden eski?" diye sorulabilir. "Şimdi bu tür uğraşıların yok mu?" diye de merak edilebilir. 

Elbette eskiden olduğu gibi günümüzde de bazı uğraşılarım var. Ancak eskisi ile günümüzdekilerin arasında fark var. Önceden yaşam daha yavaş akarken, kendimize kalan zaman aralığı da hatırı sayılır genişlikteydi.

Bu tür çalışma da epeyce rahatlatıcı ve eğlenceli. Harika bir "Serbest Zaman" uğraşısı. Yaratıcılık ve yetenek de işin içine girdiğinde çok özgün yapıtlar ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ben ve kuzenlerim, zamanında bu hobi ile de çok eğlendik ve öğrendik.


Uğraşılarımdan-2.. Komik Kalemlik

Zaman zaman eski uğraşılarımdan örnekler veriyorum. "Neden eski?", "Şimdi bu tür uğraşıların yok mu?" diye sorulabilir.


Elbette eskiden olduğu gibi günümüzde de bazı uğraşılarım var. Ancak eskisi ile günümüzdekilerin arasında belirgin ölçüde farklılıklar var. Önceden yaşam daha yavaş akarken, kendimize kalan zaman aralığı da hatırı sayılır genişlikteydi. Uğraşılarımız da bundan payını alırdı. Kapsamlı işler ortaya çıkardı. 


Oysa şimdi kendimize (uğraşılarımıza) ayırabileceğimiz süre toplamı çok çok azalmış. Dolayısıyla elimizden hobi olarak çıkacak işler de ona göre kısır bir işçilik ve orijinaliteye sahip.

Daha önce "güldüren objeler" diyebileceğimiz ilk objemi sunmuştum sizlere. Bu kez tam olarak tarihini hatırlamasam da, tahminimce bir önceki alçı çalışmamı ürettiğim yıllara ait. Yani yine ortalama bir 20 yıllı var.


Bu tür çalışma da epeyce rahatlatıcı ve eğlenceli. Harika bir "Serbest Zaman" uğraşısı. Yaratıcılık ve yetenek de işin içine girdiğinde çok özgün yapıtlar ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ben ve kuzenlerim, zamanında bu hobi ile de çok eğlendik ve öğrendik.

Basit malzemelerden hazırlamak..

Gelelim objemiz olan kalem kutusuna. Kısaca kalemlik diyelim. Bunun malzeme sayısı daha önce tanıttığım alçı objesine göre biraz daha fazla. Kalemliğimizin ana gövdesini iki (2) adet bitmiş ambalaj bantının kartonu oluşturuyor. Bunlara ek olarak suluboya, boyama fırçası, tutkal ve kullanmadığımız yeterli miktarda gazete kağıdı. Bu "yeterli miktar", yapacağınız nesnenin büyüklüğüne göre artabilir-azalabilir.


Önce iki adet bitmiş bant kartonunu üst üste birbirine selobant yardımıyla tutturacağız. Ardından, ölçüye göre tabanı oluşturacak olan bir karton kesip alt tarafa yine bantla sabitliyoruz. Kalemliğimizin ana yapısı (iskeleti) tamamlanmış oluyor. (şekil-1)

(Şekil-1)

Şimdi geliyoruz hazırladığımız bu iskeleti giydirmeye.. Bunun için, gazete kağıtlarını elimizle küçük küçük parçalara ayırıyoruz. Kalemliğimizin dışını tahminen kaplayacak kadar olduğunu düşündüğümüz kağıt parçacıklarını genişçe bir kapta biraz su ve biraz tutkal ile yoğurup hamur haline getiriyoruz.


Oluşturulan bu karışım hamurumuzdan alıp, kalemliğimizin dışını sıva yapar gibi kaplıyoruz. Burada önemli ayrıntı; dış yüzeydeki hamur kalınlığını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ve tabi kalemliğin dışında oluşturmak istediğiniz kabartma şekil, anatomi vb. görünüm için hamurunuza şekil vermelisiniz. 


Hamuru sürüp, şekillendirip (kabartma) işlemi bitirdikten sonra bir kenarda iyice kurumasını bekleyin. Göreceksiniz kalemliğin dış yüzeyi taş gibi sağlam olacak. Taöamen kuruduğuna emin olduğunuzda suluboya ile dilediğiniz renklerde boyayarak çalışmanızı tamamlayabilirsiniz. 


Bundan sonrası kalemliğinizi kullanmak anlamına geliyor. Kalemlerinizi, fırçalarınızı içine koyup masanıza yerleştirebilirsiniz. İsterseniz bir kaç tane daha yaparak, ayrı ayrı malzeme koyarak kullanabilirsiniz.

Örnek verdiğim benim eserim (!) ilk denememdir. Bir heykeltraş inceliği ile çalışmadığım için çirkin bir figür çıkmış oldu ortaya. İlk çalışmam olduğu için anısına saygı duyarak kullanmaktayım halâ. 




Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski