Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL de görevi döneminde dediği gibi; "Yollar yürümekle aşınmaz!.."
Aşınacak olan ayakkabınız olsun. Karşılığında sağlık ve dinç kalmayı satın almış olacaksınız. Beslenmenizi de buna paralel düzenlerseniz, bütün bu egzersiz yaşam, sizin yaş aldıkça ayakta kalma direncinizi artıracaktır.
Karikatürcüler Yürümeli Mi?
Muammer KOTBAŞ
Evet, karikatürcüler yürümeli!...
Durun, hemen gitmeyin! Daha yazacak ve söyleyecek çok şeyim var.
B'i defa yürümek denince ilk akla gelen, kişinin vücut sağlığı açısından göstermesi gereken özendir. Bu konunun üzerinde kısa da olsa duracağım.
Bir de toplumsal konularda halkın yasal haklarını kullanmasıyla ilgili olan yürümek vardır. Sonuçta bu yürüme de, ilk başta söz ettiğim gibi kişinin vücut sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Tek farkı sağlığa etkisine artı olarak, ya bir hak arayışı gibi çok değerli bir anlamın peşindedir ya da ülkenin içinde bulunduğu bir durumdan memnuniyetsizliğini dile getirmektedir veya halkın bütününü veya bir kesimini yakından ilgilendiren bir konudaki itirazını duyurmak içindir.
Bu tür seslenişler doğrudan iktidarlara olabileceği gibi başka ülkelere hatta evrensel konularda tüm dünya geneline de olabilmektedir. Son yüzyılda en çok protesto edilen, itirazda bulunulan, halkların ses çıkardığı konuların başında da "savaş", "iklim", "göç", "çevre kirliliği", "ekoloji", "ırkçılık" vb. konular gelmektedir.
Burada önemli bir sorun var ki, o da her ülkede aynı biçimde yürümek olası değil. Çeşitli yönetimler ve baskılar, toplumsal bütünü ilgilendiren konularda yürümeye yasak koyabiliyor veya çeşitli biçimlerde engelleyebiliyorlar. Oysa her ülkenin sahibi o ülkede yaşayan halkın kendisidir ve her halk yasal tüm haklarını kullanabilmeli ve itirazını yapabilmelidir.
Bunlar da benim adım sayılarımdan bazıları. İlki 19.364 olanı, 23 Nisan günü
Ulus'tan Anıtkabir'e yürüdüğüm gün. 6 saat hiç oturmadan ayakta ve yürüyerek geçmişti. İkincisi, 25 Nisan günü 22 bin 104 adımla en yüksek adım sayısı. En sağdaki de bugün. Öğle yürüyüşü yaptıktan sonra bu yazıyı kaleme aldım.
Neyse işin siyasi ve toplumsal yanı böyle. Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL de görevi döneminde dediği gibi; "Yollar yürümekle aşınmaz!.."
Aşınacak olan ayakkabınız olsun. Karşılığında sağlık ve dinç kalmayı satın almış olacaksınız. Beslenmenizi de buna paralel düzenlerseniz, bütün bu egzersiz yaşam, sizin yaş aldıkça ayakta kalma direncinizi artıracaktır.
İnsanların kendi sağlıkları açısından her durumda, bireysel olarak, belirli bir tempoda bol bol yürümeleri ve bu egzersizleri yaşam biçimi haline getirmeleri önemlidir. Yürünecek yerin doğa ya da kent içi olmasının pek önemi yoktur. Yürürken telefonla oyalanmayı da bırakırsanız, amacınıza ulaşmış olursunuz.
Karikatürcü yürürse ne olur?..
Peki "karikatürcülerin yürümesinin ne özelliği olabilir?" sorusuna verilecek ilk yanıt şudur:
Karikatürcüler yürürken diğer insanlardan farklı olarak, sanat adına çok şey düşünebilecek bir zamansal alan yaratırlar kendilerine. Öncelikle espri düşünebilirler. Sadece espri de değil, düşünce geliştirmesine katkısı olacaktır.
Sonra, daha çok şey görme fırsatı yakalayacaktır. Yürüyüş güzergahında göreceği her şey (çocuk, genç, yaşlı insan, bitki, hayvan ne varsa..) gözlem yapma olanağı bulacağı için avantajlı bir zaman dilimini yaşamış olacaktır.
Burada şu sorular gelebilir akla:
- "Bisiklet, Scooter kullanmasın mı?"
- "Toplu taşım (otobüs, minibüs, vapur, metro) kullanmasın mı?"
Hepsini de kullansınlar tabi ki. Çünkü her birinde de farklı gözlemler yapma şansını yakalayacaktır. Fakat ilk düşünce şu olmalı.
Herhangi bir iş için harekete geçeceğinizde; yürümek eylemine zaman ayırmanız, sizi ve işinizi engelliyor mu, engellemiyor mu?
Engellemiyorsa ve gecikme gibi zaman kaybı da yaşamayacaksanız öncelikle tercihiniz yürümek olmalı. Yürümek üzerine yayımlanmış kitaplar da size katkı sağlayacaktır
İşte bir örnek..13. yüzyıl Amerika'sının önemli entelektüellerinden, ilk çevreci aktivist diyebileceğimiz Thoreau, "Gezintiler" (Excursions) adlı yapıtında yürüyüşü; fiziksel bir eylemden çok soylu bir sanat, kişinin içsel dünyasında gerçekleştirdiği yabanıl bir gezinti olarak nitelendirmiş.
Yürümenin bir felsefe olduğunu da anımsatarak; iyi yürümeler, iyi düşünmeler ve çizerlere iyi espri bulmalar!..
Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.
Etiketler
yazı