Raşit YAKALI döneminde bir kere de ben konuk oldum bu "Karikatür Okulu"na.. O zaman Trabzon'da yaşıyordum. Çocuklarla tanışma sonrasında birlikte çizimler yaptık. Ardından Raşit Abi ile Jüri olduk ve çocukların çizimlerinden en iyi üç tanesini seçerek haftanın karikatürü ilan ettik. Bitiminde de, öğle yemeği saati olduğu için gazetenin yemekhanesinde hep birlikte yemeğimizi yemiştik.
Çarşaf karikatür Okulu Karikatürlerimden Birkaçı
Muammer KOTBAŞ
2025'in Mayıs ayı içinde İstanbul Kartal'da bulunan HASAT Sanat Merkezi'nde bir karikatür sergisi açılacak. Bu sergini özelliği, bir döneme damga vuran mizah dergilerinden biri olan "Çarşaf" mizah dergisinde karikatürü yayımlanmış çizerlerin bugünkü çizimlerinin de yer alacağı bir nostalji sergisi olması.
O yıllarda "Çarşaf" mizah dergisinin sayfaları arasında "Karikatür Okulu" başlıklı köşe bulunuyordu. Genç, yetenekli, heyecanlı ve karikatür çizmeye hevesli gençlere açılan önemli bir sayfaydı. 'Çarşaf Karikatür Okulu'nu bir süre Semih BALCIOĞLU, bir süre de Raşit YAKALI yönetti.
"Karikatür Okulu" adı; sadece amatör çizerlerin karikatürlerine yer verilen, eleştiri yapılan sayfa adı olmakla kalmamış, Hürriyet gazetesi binasında kendilerine ayrılan yeri de tıpkı bir okul haline getirmişlerdi. Burada her hafta sonu Cumartesi günleri usta-çırak çizim çalışmaları yapılıyordu.
Raşit YAKALI döneminde bir kere de ben konuk oldum bu "Karikatür Okulu"na.. O zaman Trabzon'da yaşıyordum. Çocuklarla tanışma sonrasında birlikte çizimler yaptık. Ardından Raşit Abi ile Jüri olduk ve çocukların çizimlerinden en iyi üç tanesini seçerek haftanın karikatürü ilan ettik. Bitiminde de, öğle yemeği saati olduğu için gazetenin yemekhanesinde hep birlikte yemeğimizi yemiştik.
Derginin kapanmasının ardından sonraki yıllarda Raşit Abi, geçmişin küçük çocukları sonrasının büyümüş karikatürcüleriyle birçok kez "Çarşaf Karikatür Okulu Nostalji Sergileri" gerçekleştirdi.
İstanbul'da son birkaç yıldır Raşit YAKALI, Serdar KICIKLAR ve Osman Yavuz İNAL hemen hemen her hafta fırsat buldukça buluşmalar gerçekleştirip, karikatür ve sanat sohbetleri yapıyorlar. Bir süre önce de HASAT sanat atölyesi yönetmeni Hasan SEÇKİN'le atölyede bir araya gelmişler ve bu ziyaretten de yeni bir "Çarşaf Karikatür Okulu Nostalji Sergisi" açılması kararı alınmıştı.
Bu haberi duyduğumda çok sevindim. İlk iş olarak arşivimde "Çarşaf" dergisindeki yayımlanmış çizimlerimden birkaçını buldum. Yazılmış olan eleştirileri yeniden okudum. Hepsi de doru ve isabetli eleştirilerdi.
O çizimlerden birini ve yeni bir çalışmamı düzenlenecek olan nostalji sergisi için gönderdim. Bu anlamlı sergide yer almanın mutluluğunu yaşayacağım. Emek veren, katkı koyan tüm çizerlere teşekkürler!..
Çizgilerimden bazıları ve yapılan eleştiriler...
1- (28 Nisan 1982)
Muammer KOTBAŞ (TRABZON):
"Anatomi kurallarını ezerek abartma yapmamalısın (Kollar adamın göğsünden nasıl çıkar?) Bol bol anatomi, hareket ve stil çalış."
---
2- (04 Mayıs 1983)
Muammer OTBAŞ (SAMSUN):
"Samsundaki gazetenizin "TAKA" sayfasında sık sık karikatürlerini görüyorum. Yıllardır çiziyorsun. Bu kadar da özen göstermişsin ama Muammer sana da , karikatüre yeni başlamış arkadaşlara söylediğim sözleri söylemek bana zor geliyor. Bu konuşan kişi nereye bakıyor acaba? Tamamen boşluğa... Şunu biblo gibi tutup kapıya, dama doğru döndürüp çizmek çok mu zor. Mahkûmun elleri çok küçük. Onları abartmalıydın. Daha zor espriler ara, kullanılmış esprilere yönelme."
---
3- (1983)
Sayın Muammer OTBAŞ (SAMSUN):
Çinilemelerin çok donuk, tarama ucuyla henüz iyice dost olamadın Muammer kardeşim. Devamlı çizgi aramaları yap, ince, kalın detaylar elde et ışığın geliş şekline göre... İkinci karede yumruk atan kol çok hatalı, aynı şekilde dayak yiyeninki de... İri adamın kafası ile gövdesi iyi bağlanmamış. Boyun çizmeyi ihmal etme. bence galiba sen kurşun kalem çalışmasını az yapıyorsun. Yeni çalışmalarını bekliyorum."
---
4- (28 Kasım 1983, sayı: 84)
Muammer OTBAŞ (SAMSUN):
"Yine lüzumsuz taramalar koymuşsun. El ve yüz çalışman lazım. Çalışırsan zamanla hepsi olur. İş sana kalıyor. karikatür zor sanattır dikkat et. Giderek konuşmalı karikatürlerden uzaklaşıp, yazısıza gitmeye bak."
---
5- (1983)
Muammer OTBAŞ (SAMSUN):
"Önce kendine okunaklı bir imza bul. Lüzumsuz çizgiler var. El çalışmaların zayıf. Çok çalışman gerekiyor. Karikatür kolay iş değil."
Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.