Sanat-Sanatçı-Sanat Eseri

(Kanal Kapağı - Kyoto / Japonya)


SANAT
◾ "(..) En erken çağ olarak bilinen altın, aydınlanma ya da Atlantis çağında, insanlık sanatı keşfetmiş ve gelişiminin zirvesini yaşamıştır. Prehistorik mağara resimleri bu çağın ilk sanatsal örneklerini teşkil eder. Yer bilimcileri, M.Ö. 11.500 yıllarında buzul çağının sona ermesiyle birlikte okyanuslarda yükselme olduğunu ve kıtaların bu suların altında kaldığını savunmaktadır. Bu tez, Platon’un Atlantis’in batması için verdiği zamanla da çakışmaktadır. Mağara duvarlarına ilk sanat eserlerinin bırakıldığı bu çağda, Mısır’da bulunan Büyük Sfenksin o dönemden kaldığı düşünülmektedir." (..)"

◾ "Sanat doğaya ilave edilmiş insandır." (Francis BACON)


◾ "İnsanlar düşüncelerini dil, duygularını da sanat aracılığı ile birbirlerine iletir." (Lev TOLSTOY)

◾ "Ben öğrencilerime bir modelin resmini yapmalarını söylemem. Ben onlara görmeyi öğretirim. Sanatı yaratan teknik değil, görüştür." (Maurice STERN-Ressam)

◾ "Sanatın amacı gerçekliği yeniden üretmek değil, aynı yoğunlukta bir gerçeklik yaratmaktır." (Alberto GIACOMETTI)

◾ "... Eski biçim; halkın yabancısı olmadığı ve kolayca benimseyebileceğimi geleneksel bir yapı sağlar, sanatçıya. Sanatçı bu geleneksel yapıya, yeni bir katkıda bulunarak onu değiştirir, geliştirir. Böylece, özle biçim arasında yeni bir birlik yaratır. Sanatsal gelişmenin diyalektiğidir bu!.." (George THOMPSON, 'İnsanın Özü')

◾ "Yaşlandıkça anladım ki, doğanın hakiki şekillerinde ısrar etmek çok daha iyi, çünkü sadelik sanatın en büyük süsüdür. " (Albrecht DURER)

Breton'un Rimbaud'su…
Andrê Breton RIMBAUD'yu yakalamıştı. Daha 1941 yılında onu sürrealistlerin üyesi yapmayı bile tasarlıyordu. Çünkü RIMBAUD şiirleri ile, fotoğrafları ile o zamanlar da çağdaş bir delikanlıydı. "Maceranın modern söylencesi" dedi RIMBAUD için. Gözlerini kapattı RIMBAUD'nun bu tabloda. Çünkü RIMBAUD'nun gördüklerini görmek mümkün değildi.


SANATÇI

◾ "Deneylerim bana yüksek okullarda sanatçı olmanın öğretilemeyeceğini gösterdi. Tıpkı kişilik sahibi olmanın da öğretilemeyeceği gibi..." (Andrey TARKOVSKI-Film Yönetmeni)

◾ "Sanatçı para istemez. Sanatçı hava ister, nefes alacak, su ister içecek, göz ister görecek. Ve tümünden de öte alkış ister. Toplumun onu görmesini ister. Sanatçı, eseri para ettiği zaman sevinir. Ama cebine para gireceği için değil, eserinin kıymeti takdir edildiği için sevinir." (Burhan UYGUR-Ressam)

◾ "Bir sanatçı değişik aşamalardan geçerek olgunlaşıyor. (Mustafa ALTINTAŞ, Ressam)

◾ "Sanatçı, ürün vermesi için özendirici ödüllere muhtaç değildir. Üretimi artırmak gibi bir derdi de yoktur. ne zaman içinden gelirse o zaman üretir. Şayet içinden gelmiyorsa, ne yaparsanız yapın, üretemez. Sanatçı, dış etkenlerle yetiştirilemeyeceği gibi, onun üretiminin temposu da dışarıdan güdümlenemez. Güdümlenebiliyor ise o zaten sanatçı değil zenaatçidir. 'Yılın En Üretken Fotoğrafçısı...' türünden ödüller, sanata ve sanatçıya yabancıdır, sanatçı şu veya bu ünvana ulaşayım diye üretmez; şayet üretimi böylesi kaygılar ile gerçekleşiyorsa; o zaten sanatçı değildir..." (Cengiz ÖZAKINCI, 'Sanat.. Sanat Diye Diye' adlı yazısından, Hürriyet Gösteri Dergisi, Kasım 1990, sayı:120, s.72, 73)

◾ "(...) Resimlerimde acı, mezarlık, açlık, şarap, sigarasızlık gibi birçok şey vardır. Yaşamımda en hazin dönem, annemin, küçücük bir çocukken beni sevmesi ile başlar. Kendi içimdeki güzelliği paylaşmak istiyorum. Ben Yunus Emre tadında halâ  yanan bir üreticiyim.
Sanatçı değil, üreticiyim diyorum, dikkat edin. Sanatçı diye yüzleri kara maskeli, bulaşık adamlar var. Ben kendime sanatçı demeye korkuyorum. Halâ ilk basamaktayım. İddialı falan da değilim. İddia fos bir şeydir. İddia ortaya çıkınca sanat yaşamı sona erer." (Burhan UYGUR, 'Türkiye'de Sanat', Plastik Sanatlar Dergisi, Kasım/Aralık 1991, sayı: 1, s.5)


SANATÇI VE YAPITI

◾ "Anton ÇEHOV (1860-1904), Yazar dostu Suvorin'e yazdığı mektupta (27.10.1888) şöyle diyordu; '(...) Bir sanatçının, bir yazarın, yarttığı yapıtta bilinçli olması gerektiğinde haklısın. Ama sen iki şeyi birbirine karıştırıyorsun: Bir sorunu çözümlemek başka, bir sorunu doğru olarak ortaya koynak daha başka bir şey. Sanatçı için zorunlu olan yalnızca ikincisidir."

SANAT ESERİ

◾ "Sanat eserleri sonsuz bir yalnızlık içindedirler. Onlara eleştiriyle yaklaşmanın imkanı yoktur. Onları ancak sevgi kavrayabilir, sevgi yaşatabilir ve her birinin hakkını gene ancak sevgi verebilir." (Rainer Marie RILKE, 'Genç Bir Şaire mektuplar', s.35, Çeviri: Melahat ÖZGÜ, Remzi Kitabevi)

SANAT BİLGİ
◾ "Bilginizle insanı dövmeyiniz. Seçkin olma telaşı fena olanıdır. Bunu insan biraz abartırsa çarçabuk sevimsizliğe, ukalalığa dönüşebilir.
Halk edebiyatına göstermelik yakın duruşların tehlikesi ve 'Sanat sanat içindir' söylevlerinin oturduğu yerden yapıldığında hiç bir anlam ifade etmeyeceği." (Adnan BERK, Milliyet Gazetesi, 3 Kasım 2002)


Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
 Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından derlenmiştir.
Daha yeni Daha eski