İşin Mizahının Yapılacak Durumu Kalmadı


(Haftanın Fotoğraf Çizgileri - 3)

Bu  3. bölümde de, geçen haftanın dikkatimi çeken olay ve görüntülerinden birkaçını yine "tıpkı çizimlerle" kayıt altına almaya çalıştım. Daha ayrıntılı anlatımı 1. bölümde bulabilirsiniz.

Ülkemizde öyle olaylar yaşanıyor ki, akıl alır gibi değil. Artık işin mizahının yapılacak durumu da kalmadı. Kara mizah boyutunda karşımıza çıkan olaylar, sanatın insan yaşamındaki yerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bizlere. Ancak yozlaşmanın kuşatılmışlığı, bilim ve sanatın aydınlığına yol alınmasını yavaşlatıyor. Sanattan uzak her duraklama karanlık sularda bir parça daha yitip gitmek demek.  

ÇOCUĞUN ÜZERİNDEN GEÇTİ
(25 Ağustos 2024)
Bir kişi, oğluyla kavga etti diye gidip 12 yaşındaki çocuğu bulup otomobille üstünden geçti.
Bolu’nun Gerede ilçesinde, G.M.U. isimli kadın 12 yaşındaki S.E.Y.’i otomobiliyle ezdi. S.E.Y. aracın altında kaldı, yanındaki arkadaşı ise kıl payı kurtuldu. S.E.Y. aracın altından çıkarken ihbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Yapılan ilk kontrollerde, çocuğun vücudunda bazı kırıklar olduğu ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

S.E.Y’nin, olayı gerçekleştiren G.M.U’nun oğlu ile arkadaş olduğu, çocuklar arasında kavga yaşandığı bu sebeple olayı gerçekleştirdiği öğrenildi. Olaya ilişkin gözaltına alınan kadın ifadesi sonrasında adliyeye sevk edilen G.M.U., çıkarıldığı mahkemece ev hapsi cezası aldı.
---

KAÇAK GÖÇMEN SORUNU
(27 Ağustos 2024)
"Çanakkale Ayvacık açıklarında 37 kaçak sığınmacı yakalanarak geri getirildi."
Bazı paylaşımlarda (AA) haberi olarak başlık böyle verilmiş. Haberin aslını bulup incelediğimizde şöyle ;

Ayvacık açıklarında Sahil Güvenlik Helikopteri (TCSG-506) tarafından lastik bot içinde kaçak göçmenler olduğu tespit edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Bölgeye ekipler sevk edildi. Sahil Güvenlik Gemisi ‘TCSG-84’ ve ‘KB-111’ tarafından hareket halinde durdurulan lastik bot içinde 20’si çocuk toplam 37 kaçak göçmen yakalandı.
Kaçak göçmenler işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi.
---

HALKINA SESLENİŞ
(28 Ağustos 2024)
Yayınladığı videoda, "Ülkesini seven herkese sesleniyorum! İsyan ediyorum!.." diyerek düşüncelerini aktaran ve duygu dolu bir video hazırlayan Betül AZRA da en çok dikkati çeken paylaşımlardan biri oldu. Doktora öğrencisi  AZRA, 4.28 dakikalık videosunda, Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma değinerek dikkatleri çekti.
---

85 YAŞINDA BİTMEYEN UĞRAŞ
(28 Ağustos 2024)
Epilepsi hastası evladına bakmak için çalışmak zorunda olan 85 yaşında yaşlı teyze: 
"Sabah kalktığımda, acaba çalışabilecek miyim diye düşünüyorum." diyerek epilepsi hastası oğluna ve torunlarına bakmak için el işi satmaya çalıştığını belirtip; “Suriyelileri besleyin bize yoksa. Biz zaten ikinci sınıf vatandaş olduk. İşimiz çok zor. Sabah uyandığımda acaba kalkıp gidebilecek miyim, çalışabilecek miyim diye düşünüyorum.” 

Sokakta gerçekleştirilen böylesi röportajlarda halkın farklı kesimleri düşüncelerini açıklasalar da, sorunun çözümüne bir katkı sağlamıyor. Aksine kronikleşmesini sağlıyor.
---

KENDİSİ KÜÇÜK SORUNLARI BÜYÜK
(29 Ağustos 2024)
Sokaklarda ilgi çeken röportajlarda söylenenler, beklentideki halkın kısa süreli rahatlamasına yardımcı olan ritüeller haline gelmiş durumda. Yaş ortalaması da gün geçtikçe düşmekte. 

Röportaj yapılamayacak kadar küçük olan bu çocuğun, ekonomi gibi kendine ağır bir konuda konuşması elbette ilgi çeker. Çünkü O'nun dile getireceği şikayetleri, haykırmak isteyen milyonlarca çocuk var. 

Bir çocuğun "Nazo eskiden 10 liraydı. bıktım!" demesiyle, nazonun fiyatının değişmeyeceği gibi, milyonlarca çocuğa da nasıl bir katkısı olacağı merak konusu. 

Bu videodaki asıl sorun, röportajı yapan kişinin duruşu. Çocuğa saygı için eğilmek, daha beklenen bir davranış olurdu.
---

DEĞERLERİMİZ KALICILIK AÇISINDAN ÖNEMLİDİR
(30 Ağustos 2024)
Düzce'de yapılan bir sosyal deney. Yerde yatık durumda bırakılan Atatürk ve bayrak tablosunu görüp düzelten insanlar, habersizce video ile kayda alındı. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda anlamlı bir etkinlik olmuş.
---

HAFTANIN FOTOĞRAF ÇİZGİLERİ ARŞİVİ: 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski