Haftanın Fotoğraf Çizgileri


Bu seride; her haftanın en gündemde olan bir kaç olayının en etkili fotoğraflarını derleyeceğim. Ardından fotoğraf üzerinden, aslını koruyarak yapacağım çizim çalışmasıyla sade çizgiye indirgeyeceğim. Bu yeni bir şey değil. Sadece çalışma yöntemi açıklaması olsun diye belirttim.

(Haftanın Fotoğraf Çizgileri - 1)

Muammer KOTBAŞ

Arşiv oluşturmayı, bellek tazelemeyi, belgelerle gerçekleri gün yüzüne çıkarmayı önemli saydığım için: dolayısıyla yaşama dair geride kalanların- en azından bir bölümünün- tamamen unutulup yok sayılmasını kabullenmediğim için, yaşadığım çağa tanıklık ediyorum. Sanatın içindeysek, yaşadığımız çağa tanıklık etmeliyiz bir yandan da. Bir görevidir bu aynı zamanda.


Zaman zaman yazı, karikatür, fotoğraf veya belgelerle yayımladığım içerikler oldu. Hepsi kendi dönemini yansıtan küçük birer belgesel sayılabilir. En azından minik bir başvuru ve bilgilendirici kaynak.

Şimdi fotoğraflar çizgilerde..

Bu defa farklı bir yöntem deneyerek bu tarz uygulamayı sürdürmek istedim. Günümüzde her şey o kadar hızlı tüketiliyor ki, buna bir de bizim ülkemizdeki yoğun gündem, oldukça fazla sorun da üstüne gelince, artık eskisi gibi karikatür çizerlerinin şöyle güzel güzel zaman ayırıp da bir olayı, bir problemi çizip eleştirerek gündeme taşıması çok zor. 

Her şeyden önce zaman kaybı. Çünkü bir karikatür hızlı bir şekilde çizilip internet üzerinden çok kişiye ulaştırılsa da, o kadarcık sürede bile daha çizilecek kaç tane olay veya gelişme yaşanmış oluyor... Yetişmek zor!


İşte bu nedenle hazırladığım bu seride; her haftanın en gündemde olan bir kaç olayının en etkili fotoğraflarını derleyeceğim. Ardından fotoğraf üzerinden, aslını koruyarak yapacağım çizim çalışmasıyla sade çizgiye indirgeyeceğim. Bu yeni bir şey değil. Sadece çalışma yöntemi açıklaması olarak  belirttim.

Paolo LOMBARDI de yapıyor..

Böylece, aslında birer fotoğrafı temsil eden fakat bunu çizgiyle yansıtan bir "tıpkı çizim". Asla bir karikatür değil. Bunun benzerini İtalyan çizer Paolo LOMBARDI yapıyor. O'nun çizgileri de siyah-beyaz ve yalın. Özellikle dünya genelinde sorunlara ve kişilerin problemlerine çizgisiyle projektör tutuyor.. 

Geçen haftanın en önemli birkaç olayının derlenip çizildiği bu ilk bölümdeki olayları ve görüntüler hemen anımsayacaksınız.
Fotoğrafların konuşan dili olsun çizgiler..  
Yorgun belleklerinize dinamizm diliyorum  

SOKAKTA RÖPORTAJA TUTUKLAMA

12 Ağustos 2024
Dilruba Y. isimli bir yurttaşımız, bir sokak röportajında düşüncelerini dile getirdi. O günlerde Instagram erişime kapalıydı. Bu ve benzeri konularda eleştiri ve yorumlarını da dile getirince gözaltına alındı ve ardından tutuklandı.
"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılanacak. Duruşması 3 Eylül 2024'de.
(Güncelleme-20.08.2024: Dilruba, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasından beraat etti. Diğer suçlamadan yargılanacak.)
---


MECLİS'TE KAVGA

16 Ağustos 2024
Meclis'de kürsü'de TİP Milletvekili Ahmet ŞIK konuşurken AKP Milletvekili Alpay ÖZALAN konuşmacıya saldırarak yumruk attı.
Meclis Genel Kurul'unda çıkan kavgada DEM Parti Milletvekili Gülistan KOÇYİĞİT'in kaşı açıldı. Yerlerde kan izleri görüldü.
Meclis, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğuna dair AYM kararını değerlendirmek üzere toplanmıştı.
--- 

İZMİR'DE ORMAN YANGINLARI

16 Ağustos 2024
İzmir ve çevre illerde çıkan yangınlarda ne kadar hayvan ve bitki canlar yitirdiğimizi bilemiyoruz. Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda meydana gelen orman yangını sırasında Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Geçici Köpek Bakımevi ile Celal Üner Bakımevi’nden can dostları tahliye etmeye çalışan duyarlı insanlarımız birer görünmeyen kahramandılar. Onları temsilen çekilmiş bir fotoğraf karesi her şeyi anlatır durumda.
---

ORMAN YANGININDA EVSİZ KALMAK
16 Ağustos 2024
İzmir Bayraklı'da yanan ormanlar yerleşim yerlerine de sıçradı ve evleri yanan aileler oldu. İşte evi yanan ve evsiz kalan bir aile. Yangından kurtulmuşlar ancak maddi kayıplarıyla beraber evleri de yok artık.
---

BAŞKAN YERLERDE

17 Ağustos 2024
İzmir'de Süper Lig'in 2. haftasında oynanan Göztepe-Fenerbahçe futbol maçının ikinci yarısının başında Fenerbahçe Başkanı Ali KOÇ sahaya indi. 
Fenerbahçe tribününe giden Ali KOÇ’a tribünlerden çeşitli maddeler atıldı. KOÇ itilerek yere düşürüldü. Ali KOÇ'a arkadan saldıran görevli Fatih ÖZKAN, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
---

DEĞERLERİ KULLANAN KÖTÜ NİYETLİLER

17 Ağustos 2024
Amasya'da yol kontrolü sırasında durdurulan bakır yüklü ve dışı şehidlerin fotoğraflarıyla kaplanmış olan bir TIR'ın dorsesinde 64 kaçak göçmen yakalandı.
Yaşları 18 ile 30 arasında değişen bu 64 kişi Afganistan uyruklu.
İnsan kaçakçılarının bulduğu çözüm ve gelinen son nokta, ülke değerleri adına üzücü.
---

HAFTANIN FOTOĞRAF ÇİZGİLERİ ARŞİVİ: 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski