Herkes sürüye katıldığından ötürü güvenlik içerisinde, kentlerin yollarından geçip işe, yemliklerin başına ve eğlenceye gidiyor. Tıpkı büroda olduğu gibi, sınırları iyice çizilmiş bir yaşam.
04 Ağustos 2024, Pazar
(1920-1923) Franz KAFKA'nın, Gustav JANOVCH'la konuşmalarından:
"Hayvan bize insandan daha yakın Parmaklık burada. Hayvanla yakınlık kurmak, insanlarla kurmaktan daha kolay."
(…)
"Herkes, beraberinde taşıdığı bir parmaklığın ardında yaşıyor. Şimdi hayvanlarla ilgili bunca şey yazılmasının nedeni de bu. Özgür ve doğal bir yaşama duyulan özlemin ifadesi. Oysa insanlar için doğal yaşam, insanca yaşamdır. Ama bunu anlamıyorlar. Anlamak istemiyorlar. İnsan gibi yaşamak çok güç, o nedenle hiç olmazsa kurgusal düzeyde bundan kurtulma isteği var.
(Foto: Muammer KOTBAŞ, 16 Eylül 2023) (Fotoğrafın aslını burada görebilirsiniz>) |
KAFKA'nın düşüncelerini geliştirdim:
"Büyük Fransız devriminden önceki gibi bir akım. O zaman doğaya dönelim deniliyordu."
"Evet" diye başını salladı KAFKA.
"Ama bugün daha ileri gidiliyor. Yalnız söylenmiyor-ama yapılıyor da - Hayvana geri dönülüyor. Böylesi insanca yaşamaktan çok daha kolay. Herkes sürüye katıldığından ötürü güvenlik içerisinde, kentlerin yollarından geçip işe, yemliklerin başına ve eğlenceye gidiyor. Tıpkı büroda olduğu gibi, sınırları iyice çizilmiş bir yaşam. Böylesi bir yaşamda mucizeler değil, yalnızca kullanma talimatları, doldurulacak başvuru formları var. Özgürlükten ve sorumluluktan korkuluyor. O nedenle insanlar, kendi yaptıkları parmaklıkların ardında boğulmayı yeğliyorlar."
("Dönüşüm", Franz KAFKA, s-93, 94, 95)
(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 11 Ekim 2006) |
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.