Estetik, Fakat Zaman Kaybı Mı?

Çağımızın hemen hemen her alanında hızlı tüketime dönük ilerleyişi, kalıcı sanat eseri üretimi anlamındaki çalışmaları da geri planda bırakmaktadır. Sadece dijital ortamda üretilenler ve onlardan alınan tıpkıbasımlar kalıcı olanın yerini alanlardır.

Yayın Tarihi: 21 Temmuz 2024, Pazar

Muammer KOTBAŞ

İnsanlık tarihi, yaşadığı çağa göre kendi tarihini not etmekle gelişme kaydetmiştir. Kayalara, tabletlere, papirüslere, kağıda.. derken günümüz bilişim dünyasında siber buluta yazmış, belgelemiş, not düşmüş..

Bir takım malzemeyle tanışınca ve üretince sanat eseri de üretip, sonraki kuşaklara, çağlara aktarmayı başarmış. Buna da kalıcı sanat eseri denilmiş. Bugün mezatlarda çok eski dönemlere, yıllara ait sanatsal değer taşıyan bir çok şey açık artırma ile yeni sahiplerine ulaşabilmektedir.


Çağımızın hemen hemen her alanında hızlı tüketime dönük ilerleyişi, kalıcı sanat eseri üretimi anlamındaki çalışmaları da geri planda bırakmaktadır. Sadece dijital ortamda üretilenler ve onlardan alınan tıpkıbasımlar kalıcı olanın yerini alabilmektedir.

Jon FOREMAN
Taşlar, yapraklar ve deniz kabuklarıyla etkileyici toprak sanat eserleri
üreten İngiltere merkezli bir sanatçıdır.


Bir de 'daha da hızlı tüketim' diyebileceğimiz üretim çeşidi var. İnternet ortamında sıkça çıkar karşımıza. Dünyanın farklı yerlerinde anlık, birkaç saatlik veya günübirlik estetik ve sanat eseri sayılabilecek üretimleri yapanlar var. Onlar yetenekli, farklı fikirler bulabilen doğa ile bütünleşebilen üretimler peşinde olanlar.

Geliştirdikleri farklı düşünceleri hayata geçirseler de, sadece fotoğraflarda ölümsüzleştiği için, eserin aslı çok kısa bir süre sonra yok olacağından bir daha asla rastlanılmayacak bir hayale dönüşmüş oluyor.

Bu tarz üretimler arasında daha uzun süre kalabilecek olanı ise, bazı kirli, çirkin duvarların yüzeylerinin kapatılması için yapılan yanılsama oluşturarak başarıya ulaşan boyama ve çizimlerdir.


Durum böyle olunca, bu kadar uğraş verilince; yalnızca fotoğrafta ölümsüzleştirip ardından yok olmasını bilmek, emeklerin boşa harcandığı anlamına gelmez mi? "Bu yüzden uğraşmaya değmez!" mi demeli? İlk anda öyle! Ancak insan beyni sürekli gelişmeye dönük çalıştığı için, ürettiği, üreteceği, yaratacağı her estetik obje-görsel, aklın yeniden düşünmesini, yeni fikirlere yol almasını sağlayacağı gibi sanata da katkıyı artıracaktır.

Bir başka farklı geçici estetik örneği..


Jon FOREMAN'ın eserlerinden:

 

 

 

Jon FOREMAN

Jon FOREMAN

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.
Daha yeni Daha eski