Tam adı Silvano Rosa Goncalves de MELLO olan ve kısaca MELLO imzasını kullanan sanatçı ile geçtiğimiz Eylül ayında bir röportaj yapılmıştı. Kübalı-Şilili bir yazar olan Pepe PELAYO'nun kendisiyle yaptığı bir röportajda MELLO; "Grafik mizah, dünyaya ne düşündüğümü anlatmaktır" demişti.
Yayın Tarihi: 06 Haziran 2024, Perşembe
Muammer KOTBAŞ
Brezilya'nın tanınan karikatürcülerinden biri olan Silvano MELLO, uluslararası karikatür yarışmalarında da başarılı olan ve ödüller kazanan bir karikatürcü.
Tam adı Silvano Rosa Goncalves de MELLO olan ve kısaca MELLO imzasını kullanan sanatçı ile geçtiğimiz Eylül ayında bir röportaj yapılmıştı. Kübalı-Şilili bir yazar olan Pepe PELAYO'nun kendisiyle yaptığı bir röportajda MELLO; "Grafik mizah, dünyaya ne düşündüğümü anlatmaktır" demişti.
İlgili röportajda MELLO, karikatür yaşamı ve sanatı üzerine sorulan soruları yanıtlamıştı. Söz konusu o söyleşinin önemli bölümlerinden alıntılarla Silvano MELLO'nun çizgi yaşamına bir yolculuk yapalım istedim.
Bir soruda, zaman içinde espride mizah unsurunun yüzdesinin azalıp artabileceği fakat mizahın yok olmayacağı vurgulanarak, mizah yapma biçiminin değişip değişmediği soruldu.
MELLO, hem çizgide hem de anlatım biçiminde bir gelişme olduğunu belirterek; "Başlangıçta amacım sadece insanları güldürmek, espri yapmak, daha komik bir dokunuşla, estetik kaygısı taşımadan yapmaktı. Bugün çizimlerim estetik, çizgi ve verdiği mesaj açısından farklı, çoğunlukla eleştirel ve güldürmeyi başarabiliyorsa daha da iyi!"
Pepe PELAYO bir başka soruda, çizimlerinin estetik açıdan güldürdüğü, gülümsettiği ve her konu hakkında düşündürdüğünü söyleyerek; "Peki bu sadece sizde mi ortaya çıktı, yoksa yaşayan veya geçmişteki Brezilyalı meslektaşlarınızdan kesin ve net bir etkiniz olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusunu sordu.
“Yazarların etkisi kaçınılmazdır. Sanırım bende çok sayıda var; hem Brezilyalı hem de yabancı. Büyük öğretmenler bize ilham verir, kendi kalemlerimizle, kendi fırçalarımızla yollara ulaşana kadar izleyeceğimiz yolu gösterirler." diyerek devam etti; "Şüphesiz beni etkileyen pek çok kişinin ismini verebilirim ama fazla uzatmamak için sadece birkaçından bahsedeceğim: Ziraldo, Cau GOMEZ, Saul STEINBERG, Quino, Dalcio, BOLIGAN, Kambiz DERAMBAKHSH ve diğerleri."
Söyleşinin önemli bölümlerinden..
Pepe PELAYO: "Çizgi romanlar, genel mizah karikatürleri, siyasi hiciv, kişisel karikatürler, editoryal mizah... Sizin için yapmakta en çok zorlandığınız hangisi? Yaratılışınızda en çok hangisinden keyif alıyorsunuz? Çünkü?"
Silvano MELLO: "Genel mizah yaparken, eleştirel bir yaklaşımla mizah çizerken kendimi iyi hissediyorum ve fikir her şey, her durum olabilir: çocuklar, çevre, internet, sosyal ağlar, politika, insan hakları, savaş, barış, aile, hayvanlar vb."
Pepe PELAYO: "Peki, 50 ve 50 yaşında seninle oradayım; Yani ideal grafik mizahın iyi bir biçime ve iyi bir içeriğe sahip olması gerektiği konusunda hemfikiriz. Benim farklı olduğum nokta, kötü bir çizimle yapılan iyi bir fikre dayanamam. Onu göremiyorum. Elbette iyi ve ideal olmayan bir yol da değil. Tekrar ediyorum, bir eserde vermek istediğimiz mesaj her açıdan iyi düzeyde olmalı ki daha fazlasına ulaşsın. Ama bu elbette haklı olduğum anlamına gelmiyor. Açıkçası hiç kimse kimseyi şu ya da bu yüzden ortadan kaldıramaz. Konu açılmışken, bugünlerde medyada ve kamuoyunda çok fazla sansür var mı? Çok fazla otosansür mü var? Ve şu moda soruyu soracak olursak: Mizahın sınırları nelerdir?
Silvano MELLO: “Mizahın sınırının sizin hakkınızın bitip karşı tarafın hakkının başladığı yer olduğuna inanıyorum. Mizah yaratmak için saldırmak ya da gücendirmek gerekli değildir. Mizah, eleştirel düşünme, derinlemesine düşünme ve gülme için güçlü bir silahtır; ancak asla saygısızlık veya gücenme aracı değildir!”
Pepe PELOYA: "Sana daha fazla katılamazdım! Mükemmel söyledin. Peki, bu çizgiyi takip ederek grafik mizahın bugünkü sağlığını nasıl görüyorsunuz? Yaratıcılarında eskisinden daha fazla yetenek görüyor musunuz? Alanlarının olmadığını iddia eden birçok meslektaşın şikâyeti doğru mu? İnternet çözüm mü? Bu modada geleceği nasıl görüyorsunuz?
Silvano MELLO: "Büyük yetenekler her zaman var olacaktır. Bazıları gider, bazıları gelir! Anılar kaldı. Her çağın büyük sanatçıları olacaktır. Bugün sansür, iyi sanatçıların ortaya çıkmasını bir şekilde engelliyor olabilir, ancak kesinlikle her yerde onlardan çok sayıda var.” Kesinlikle eskisinden çok daha az alan var. Brezilya'da grafik mizahın büyük isimlerinin bile artık gazete ve dergilerde yeri yok. İnternet çoğu zaman bir kötü adam olarak görülebilir, ancak aynı zamanda karikatüristlerin büyük çoğunluğu için de tek seçenektir. İnternet aracılığıyla birçoğu çalışmalarını duyurmayı, dünyanın her yerindeki etkinliklere katılmayı başarıyor. “Özellikle her zaman var olan ve her zaman var olacak krizlerin ortasında herkesin kendini ifade etmenin kendi yolunu bulması gerekiyor.” (Kaynak: Humor Sapiens)
Referans....................:
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.