"Göç" Konulu Yarışmanın Ödül Dağılımı Değişti

"Göç" Konulu Yarışmanın Ödül Dağılımı Değişti

İngiltere'de düzenlenen ve son katılım tarihi 31 Mayıs 2024 olan "3. Göç Karikatür Yarışması” ilk açıklandığında ulusal ve uluslararası web haber siteleri bu haberi paylaşmaya başladılar. Ancak sonuçların açıklanmasından 1,5 gün sonra yarışma organizasyonunun web sayfasında ödül dağılım sıralamasının değişti(rildi)ği görüldü. 

Yayın Tarihi: 00 Haziran 2024, Cuma

Muammer KOTBAŞ
İngiltere'de düzenlenen ve son katılım tarihi 31 Mayıs 2024 olan "3. Göç Karikatür Yarışması” ilk açıklandığında ulusal ve uluslararası web haber siteleri bu haberi paylaşmaya başladılar.

Ancak sonuçların açıklanmasından 1,5 gün sonra yarışma organizasyonunun web sayfasında ödül dağılım sıralamasının değişti(rildi)ği görüldü. 


Yarışmanın ilk açıklanan ödül sıralaması şöyleydi:

1.lik Ödülü - Mehmet ZEBER, (Turkey)
2.lik Ödülü - Mohammad RAEI, (İran)
3.lük Ödülü - Evžen DAVID, (Czech Republic)
4. Alireza Pakdel – Iran
5. Cenk Alparslan – Turkey
6. Rucke Souza – Brazil
7. Ali Rastroo – Iran
8. Didie Sri Widiyanto – Indonesia


Geçtiğimiz günlerde yapay zeka üretimi bir çizim "14. Turhan SELÇUK uluslararası Karikatür Yarışması"nda  ödüllendirilmişti. Gelen tepkiler üzerine şartname kurallarının gözden geçirilmesi ve  sonrasında 1.lik ödülünün iptali henüz gündemde yerini korurken, "Göç" konulu bu yarışmada ödül sıralamasının değişmesi, akıllara "yine kural ihlali mi söz konusu?" dedirtti.


Yapılan değişiklik sonrası güncellenen ödül sıralaması ise şöyle oldu:

1.lik Ödülü - Mohammad RAEI, (İran)
2.lük Ödülü - Alireza PAKDEL, (İran)
3.lik Ödülü - Cenk ALPARSLAN, (Türkiye)
4.lük Ödülü - Rucke SOUZA, (Brezilya)
5.lik Ödülü - Didie Sri WIDIYANTO, (Endonezya)

"Göç" konulu yarışmanın 5. maddesinde, yarışmaya gönderilecek karikatürlerin yayımlanmamış olma koşulu belirtilmiş.


5. Özel Sanat Eserleri: 
"Katılımcılar, bu yarışmaya gönderilen karikatürlerin orijinal ve daha önce yayınlanmamış olması gerektiğini kabul ederler. Ayrıca katılımcılar, bu yarışma süresince ve kazananlar resmi olarak duyurulana kadar aynı sanat eserini başka yarışmalara göndermek için kullanmamayı kabul ederler. "

Buradan hareketle; değişen ödül sıralamasını da dikkate alarak, kısa bir internet araştırmasında, önce birincilik ödülü kazanmış olan Türkiye'den Mehmet ZEBER'in karikatürünün 2015 yılında yayımlanmış olduğu ve 2017 yılında da "Bayraklı Belediyesi 3. Karikatür Yarışması"nda "Mansiyon" ödülü kazandığı haberlerde yer aldığı görülüyor. 

Yine ilk açıklanan listede 3.lük ödülü almış olarak gözüken Çek Cumhuriyeti'nden karikatürcü
Evzen DAVID'in karikatürü ise 2021 yılında Aydın DOĞAN Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması'na gönderilmiş ve vakfın sanal müzesinde yer alıyor. 


Söz konusu iki çizere ait karikatürlerin 5. maddedeki kural ihlali nedeniyle ödül listesinden çıkarılmış olabileceği sanılıyor. Sonuç böyle kesinleşmiş olduğu düşünülürse, Mehmet ZEBER ve David EVZEN'in eserleri sergi için seçilenler arasında yerini almış durumda.

Bir diğer dikkat çeken konu ise, belli başlı karikatür web haber siteleri, bu yazı yayınlandığı ana kadar, henüz bu değişikliği sayfalarında güncellemiş olmalarıydı. Sanıyoruz organizasyonun durumun netliğine dair genel bir duyuru yapılmamış olmasından kaynaklanıyordur. 

 

 

 

  
Son güncelleme sonrasında ilk üç dereceye giren karikatürler


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski