Ofansif Mizah Ne Demek?

Ofansif Mizah Ne Demek?


Ofansif mizah, genellikle toplumun hassas bulduğu konuları ele alarak, sınırları zorlayan ve bazen rahatsız edici olabilen bir mizah türüdür. 

Bu mizah türü, ırkçılık, din, cinsiyet, cinsel yönelim, trajedi veya felaket gibi konuları içerebilir ve genellikle ifade özgürlüğü, ahlak ve politik doğruluk hakkında tartışmalara yol açar. 

Ofansif mizah, bazı insanlar tarafından toplumsal eşitsizlikleri yıkmayı hedefleyen bir araç olarak görülse de, diğerleri tarafından kaba veya zararlı olarak algılanabilir. Bu mizah türü, herkesin espri anlayışına ve hassas olduğu konulara bağlı olarak farklı tepkiler alabilir.

1960'lı ve 1980'li yıllarda Amerika'da komedyenler tarafından stanr-up gösterilerinde kullanılan ofansif mizah türü günümüzde de Frankie BOYLE, Ricky GERVAIS ve Louis C. K. gibi komedyenlerce kullanılmaktadır. 


Geçmişte de tartışılagelen bu mizah türü, yapan kişi tarafında belirlenen hassas konu başlıkları üzerine olabilir. Bu da pek çok kişinin hoşuna gitmeyebilir ve tepki verebilir. Bazı araştırmacılar üretilen bu tür esprilerin önemsiz ve şakadan ibaret olduğunu, çok geniş anlamı olmadığını, sadece şakadan ibaret olduğunu savunuyorlar. 

Ancak bunun da, sansürü teşvik ettiği, genel anlamda özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü tehdit eden bir hareket olarak görülmesiyle, politik doğruluğun bir parçası olacağı görüşü güç kazanıyor. 

Bu mizah türü üzerine psikolojik araştırmalardan da söz etmek mümkün. Bireysel ve toplumsal alanlardaki araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre bu tür şakaların “mevcut önyargıyı serbest bırakma” işlevi olduğunu gösteriyor. Bunun da insanlar arasındaki kişisel düzeyde etkilenmelere yol açabileceği öne sürülüyor.

İlgili Bağlantılar:


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski