Anamorfoz Nedir? Anaformik İllüstrasyon Nasıl Olur?

Anamorfoz Nedir? Anaformik İllüstrasyon Nasıl Olur?


Sanat disiplinlerinde yapıt üretimi genellikle klasik tarzlarda olduğundan ve bu üretim standardı her dönem geçerli iken, farklı biçim arayışlarına yönelmek de sanatçılar açısından vazgeçilmez bir düşünce ve davranış şeklidir.

Klasik sanat yapıtı üretiminin dışında, insan beyninin yaratıcılığını zorlayan yapıtlar üretilmesi de sanat tarihinde yerini alıyor, almaya da devam edecek.


Bu söylediklerime uygun en bilinen, adından en çok söz edilen örnek kişi, M. C. ESHER (Maurits Cornelis Escher) isimli Hollandalı ressam ve grafik sanatçısıdır. O'nun çizimleri bizi şaşırtsa da, benzeri şaşkınlığa sürükleyebilen, algımızla oynayabilen başka çizim ve düşünce ustaları da var.

Bunlardan biri Macar sanatçı István OROSZ. Ortaya çıkarılan iş ise akıllara durgunluk veren bir sonuç.. Matematik, fizik ve sanatın bir karışımı! 

Nedir bu karışım?

Aslında sanatta kullanılan bir yöntem denilebilir kısaca. Özellikle Avrupa resim sanatında kullanılan bu teknik ile resimdeki cisim ya da kişiler, belirli açılardan bakılmadığında deforme olmuş ve tanınması zor bir görüntü vermektedir. Bilimsel karışımla ortaya çıkan bu tekniğin adı "Anamorfoz".

Sadece belirli açılardan ya da özel bir ayna ya da prizma aracılığıyla görülebilen bu resimlere verilen isim. 

Anamorfik Jules VERNE..

Burada yer verilen kısa videoda, sanatçı István OROSZ'un haritalandırdığı bir sahneye tanık oluyoruz. Klasik bilim fantastik roman 'Gizemli Ada'dan oluşturduğu bir sahneyi içeren görüntü. 

Matematiksel olarak hesaplanmış olan görüntünün en uygun yerine aynalı bir silindir yerleştiriliyor. Ardından o karmaşık haritalandırılmış görüntü, silindire yansıdığında düzgün olarak gözümüze görünüyor. Romanın yazarı Jules VERNE'in çerçevenin geometrik yapısı içinde gizlenmiş bir portresi ortaya çıkıyor.


Anamorfik sanatın arkasındaki matematiği anlamak kolay bir iş değil. 1999'da bu konuda yazılmış açıklayıcı bir araştırma makalesi var. Çalışma yayınlanmadan önce sürece ilişkin fark edilebilir bir matematiksel anlayış ortaya çıkarılmamıştı. Sanat formunun 1485 yılında Leonardo da Vinci tarafından üretilen çok daha basit bir örneğe dayandığı düşünülürse büyüleyici .

Etkiyi bizzat görmek isteyenler için görüntü (ve silindir) bulmaca biçiminde mevcuttur. Ayrıca Anamorfik sanat içeren çeşitli kitaplar da satın alınabilir.

(Kaynak: the8percent.com)

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski