Ykenga (1952-2024)

Ykenga (1952-2024)


Ykenga (1952-2024)

Ykenga


(Yansımalar)
- "Paranın bana yaptığı, benim onun için yaptıklarımın yanında hiçbir şey değil!"
(Reflections)
- "What money does to me is nothing compared to what I've done for it!"
---

Artık Bay Trump'a sahip olamayacağımız haberi (bir kez daha) büyük bir darbe gibi geldi. Bonifácio orada, barlar, kitap tanıtımları ve Mizah sergileri arasında dolaşıyor. Buradaki hepimiz birbirimizi en az 30… 40 yıldır tanıyoruz. Herhangi bir insanın günahlarını ve aptalca alışkanlıklarını toplum hizmetine dönüştürmesi için yeterli zaman. Ykenga'yla değil. Böyle olması gerekiyordu yoksa buna değmezdi. Bu +Humor'un çeşitli enkarnasyonları da dahil olmak üzere projelerimizden herhangi biri, her zaman sınıfta elini kaldırıp "mevcut" diye bağıran ilk öğrencidir. Ykenga mevcut!

Bonifacio Rodrigues de Mattos (Rio de Janeiro, 14 Mayıs 1952 - 1 Nisan 2024), daha çok Ykenga olarak bilinen, Brezilyalı bir sosyolog ve karikatürcüydü. Tabloid O Pasquim'in yanı sıra Última Hora ve O Dia, Extra gazeteleri için yapımcılık yaptı ve son olarak bu +Humor (Amorim)

The news that we would no longer have Mr. Trump (once again) came as a huge blow. There, Bonifácio wanders among bars, book launches, and Humor exhibitions. All of us here have known each other for at least 30… 40 years. Time enough for any man to turn his sins and foolish habits into community service. Not with Ykenga. It had to be this way or it wouldn't be worth it. Any of our projects, including the various incarnations of this +Humor, is always the first student in class to raise their hand and shout "present." Ykenga is available!

Bonifacio Rodrigues de Mattos (Rio de Janeiro, May 14, 1952 – April 1, 2024), better known as Ykenga, was a Brazilian sociologist and cartoonist. Besides the tabloid O Pasquim, he has produced for the newspapers Última Hora and O Dia, Extra and most recently this +Humor
---

Özgeçmiş
Ykenga, teknik ressamdı ve 1978'de sendika dergilerinde karikatürcü olarak çalışmaya başladığında mesleğini bıraktı. Siyah hareketin bir militanı olarak Martinho da Vila'nın Brezilya Edebiyat Akademisi'ne adaylığını teşvik etti. São Paulo Üniversitesi İletişim Bilimleri Doktorası Nobuyoshi Chinen'e göre Ykenga, Brezilya'da siyah insanları etkileyen sosyal eşitsizliği çizgi romanlarda temsil etmede öncüydü.

2015 yılında, Gilberto Freyre'nin klasik Casa-Grande & Senzala'sı üzerine bir hiciv olan Casa grande & sem sala kitabını yayınladı ve burada mizah kullanarak ırksal demokrasi efsanesine karşı çıkıyor. Önsözünü Chico Caruso'nun yaptığı kitabın adı, bizzat Ykenga'nın 1980'lerde gazetelerde yayınlanan ve Rio'nun gecekondu mahallelerinin gerçekliğini ele alan Casa grande & sem sala adlı karikatür serisine gönderme yapıyor. 2018 yılında Mizah à La Carte'ı yayınladı. Haroldo Costa ile birlikte yayınlanan çizgi romanlarda anlatılan Samba'nın hikayesi adlı çizgi romanı resimledi. 2021'de Ulusal Çizgi Roman Ustası dalında Angelo Agostini Ödülü'nü aldı.


Biography
Ykenga was a technical draftsman and left the profession in 1978 when he started working as a cartoonist for union magazines. As a militant of the black movement, Martinho also encouraged Vila's candidacy for the Brazilian Academy of Letters. According to Nobuyoshi Chinen, PhD in Communication Sciences at the University of São Paulo, Ykenga was a pioneer in representing the social inequality affecting black people in Brazil in comics.

In 2015, he published the book Casa grande & sem sala, a satire on Gilberto Freyre's classic Casa-Grande & Senzala, in which he challenges the myth of racial democracy using humor. The title of the book, with a foreword by Chico Caruso, refers to Ykenga's cartoon series Casa grande & sem sala, which was published in newspapers in the 1980s and dealt with the reality of Rio's slums. In 2018, he published Humor à La Carte. He illustrated the comic book Samba's story, which is told in comics published together with Haroldo Costa. In 2021, he received the Angelo Agostini Award for National Comics Master.
---

Ykenga


(Yansımalar)
- "Olduğum kişi olmaktan vazgeçtiğimde, olmak istediğim kişi olmaya başlıyorum!"

(Reflections)
- "When I give up being who I am, I start to become who I want to be!"
---

“Ve hayat -Mizah ile her gün devam ediyor...”
“And life goes on - With humor every day...”
---

"Hislerim. Hepimiz için de büyük üzüntü.
O çok özel bir insandı.
Arkadaş ve meslektaştık. 40 yıldır.
Mekanı cennet olsun, Allah tüm aileye sabır versin."

"My feelings. Great sadness for all of us.
He was a very special person.
We were friends and colleagues. For 40 years.
May he rest in peace, may God give patience to the whole family."
---

"Güle güle Ykenga. Hayatı ciddiye almanın eğlenceli olmadığını biliyoruz ama bazen hayat her türlü şakayı mahvetmek konusunda ısrarcıdır. Bugün +Mizahın enerjisi tükendi, nefesi tükendi, eğlencesi tükendi! Nani ve Rogério'nun ardından mizah ve alaycılığın bir yoldaşı daha geliyor. Elveda Ykenga! Bir gün hep birlikte bu saçmalıklara güleceğiz.”

"Goodbye Ykenga. We know it's no fun to take life seriously, but sometimes life insists on ruining any joke. Today +Humor is out of energy, out of breath, out of fun! After Nani and Rogério comes another companion of humor and sarcasm. Goodbye Ykenga! One day we will all laugh at this nonsense together.”
---


1000TON

- "Kalanlar için bir balta!"
- "An axê for those who stay!"
---

"Ne kadar üzücü bir şey. Bir arkadaş daha gitti! Nadir bir insan. Çok üzgünüm."
"What a sad thing. Another friend gone! A rare person. I'm so sorry."
---


“Bir üzüntü. İnanamıyorum! Son karikatür +Mizah dergisinde yayınlandı. Tasarımcılar daha erken ölüyor. Büyük ölçüde, çizim yaparak geçimini sağlamanın giderek zorlaşmasından dolayı. Negreiros geçen yıl öldü çünkü yayınlayacak başka yeri yoktu. Çeşitli dergi ve gazeteler için Veja kapak ve illüstrasyonları hazırlayan kişi, güzel orijinalleri çok düşük fiyatlara satarak ölüme yaklaşmıştı. Mesleğimizin değeri giderek azalıyor. Yapay zekayla birlikte işler daha da kötüleşecek. Yarın için kendimizi yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Sanatın ve yaşamın ayakta kalması için yürüttüğümüz bu gerilla savaşında Ykenga çok özlenecek.”


“A sadness. I cant believe! The last cartoon was published in +Humor magazine. Designers are dying earlier. Largely because it is becoming increasingly difficult to make a living from drawing. Negreiros died last year because he had nowhere else to publish. The creator of Veja covers and illustrations for various magazines and newspapers came close to death by selling the beautiful originals at very low prices. The value of our profession is decreasing. Things will get worse with artificial intelligence. We need to reinvent ourselves for tomorrow. Ykenga will be greatly missed in this guerrilla war we wage for the survival of art and life.”
---

"Sevgili yoldaş Ykenga, harika sohbetler yapıyorsun... vay be, sana Maricá'nın yeni stüdyosunu ziyaret etmeyi borçluyum!"

“Dear comrade Ykenga, you make great conversations… wow, I owe you a visit to Maricá’s new studio!”
---

“Son yıllarda kaybettiğimiz bu karakter ve mizah dostlarımız hakkında iyi bir belgesel yapılması gerektiğini düşünerek buradayım. Brezilya grafik mizahının tarihini yazan pek çok iyi insan. Burada Nani, Rogerio ve Ykenga'yı kaybettik. +Mizah dışında Ota, Lailson, Negreiros ve diğerleri.”

“I am here thinking that a good documentary should be made about these character and humor friends we have lost in recent years. Many good people who wrote the history of Brazilian graphic humor. We lost Nani, Rogerio and Ykenga here. +Ota, Lailson, Negreiros and others, except for humor.”
---

Clâudio DUARTE:
"Vay....NE ÜZÜCÜ!!!"
“Wow….HOW SAD!!!”
---

Amorim

- "Neredeyim?"
- "Yine kaçırdın..."
- "Where am I?"
- "You missed it again..."
---

Ykenga


(Yansımalar)
- "Zamanın yalnızca birkaç içki içmeye vaktiniz olduğunda değeri vardır!"
(Reflections)
- "Time only has value when you have time to have a few drinks!"
-----

İletişim:
maishumorjornal@gmail.com
+Mizah'ı okuduğunuz için teşekkürler.
Bu yazı herkese açıktır, bu yüzden paylaşmaktan çekinmeyin.

Contact:
maishumorjornal@gmail.com
Thanks for reading +Humor. This post is public, so feel free to share it.

+Humor ARŞİVİ:

Carlos AMORIM ARŞİVİ:

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski