Karikatürüm Finalde, Moralim Bozuk

Karikatürüm Finalde, Moralim Bozuk


"Çocukları Savaştan Koruyun" konulu Fas'ta düzenlenen "1. Tingis Uluslararası Karikatür Yarışması"nın finale seçilen karikatürleri belirlendi. 10 eser finalde yarışacak.

Konulu bölümde, 36 karikatür 1. aşamayı geçmişti.

Yarışmanın ikinci bölümü, "Karikatür Sanatçısı Abdei-Ghani Al-Dahdouh" için ilk aşamayı geçen eser sayısı 17'ydi. Bu bölümün finalistleri de seçilen 10 karikatür arasında mı, henüz bilmiyorum.

Karikatürüm, bu 10 eser arasında finalist olarak yer alıyor.

 
Katılım sayıları üzerine..

35 ülkeden 143 çizerin katıldığı yarışmada, ülkeler ve katılım sayıları şöyle;

İran - 36
Çin - 32
Fas - 13
Türkiye - 9
Rusya - 6
Endonezya - 5
Mısır - 4

Üç (3) Çizerle Katılım Sağlayan Ülke Sayısı 2:
Irak, Sırbistan..

İki (2) Çizerle Katılım Sağlayan Ülke Sayısı 6:
Brezilya, Cezayir, Fransa, K. Kıbrıs, Meksika, Romanya..

Bir (1) Çizerle Katılım Sağlayan Ülke Sayısı 20:
Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İspanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Küba, Moritanya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Slovakya, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Uruguay, Yemen..


Değerlendirmelerim..

Bu yarışma ve katılımla ilgili dikkatimi çeken yönleri konusunda birkaç değerlendirme yapmalıyım.
 
Birincisi; dünyamızın farklı bölgelerinde sıkça saldırı ve savaşlar yaşanıyor olması zaten kendi içinde büyük bir huzursuzluğun nedeni. İnsanlık adına yaşanan bu problemlerin en çok etkilediği insan gurubu, sivil halk  ve çocuklar. 

Bunu hepimiz biliyoruz. Dünya karikatürcüleri bu tür konular için zaten öncelikli duyarlı çevrelerdir. Hiçbir dünya karikatürcüsünün çizmekten kaçınacağını sanmıyorum. 

Fakat nedense; tam da gündemde olan "savaşta çocukların zarar görmesi" konusunda Fas'daki yarışmaya katılımın az olması dikkatimi çekti. Daha fazla olmasını beklerdim. 

Katılım sayılarına baktığımızda ilk üç sırada bulunan İran, Çin ve Fas'tan katılımın, diğer 32 ülkeye göre fazla olduğu görülüyor. Söz konusu 3 ülkenin toplam katılımcı sayısı 81.. Geri kalan 32 ülkenin toplam katılımcı sayısı 62.. Aradaki orantısız fark  düşündürücü.


Bir diğer dikkatimi çeken yanı da, savaşın sürdüğü Rusya ve Ukrayna'dan; oldukça sancılı dönemden geçen Yemen'den ve yarışmalarda adını neredeyse hiç duymadığımız Moritanya'dan az da olsa katılımın olması.

Gerekçe, parasal ödül olmayışı mı?..

Katılımla ilgili ortaya çıkan tablonun, dünya çizerleri açısından geçerli gerekçeleri mutlaka vardır. Ancak bu gerekçelerden birinin parasal ödül verilmiyor olması ise eğer, böyle dramatik/trajik bir konuda sadece nakit ödülleri gözetmenin etik olmadığını düşünüyorum.

Karikatürcünün ilk önceliği üretmektir, kendini sanatsal açıdan geliştirmektir. Sorunlara, çarpıklıklara, yanlışlara, haksızlıklara, sömürüye, savaşa vb.lerine duyarlı ve karşı olmaktır.

Ancak bir mobilya ustası üretip sattıklarıyla ticaret yaptığı için zanaatkar olur. 

Sanatçı olmanın ayrı bir özelliği, sorumluluğu, düşünsel birikimi vardır.. Bu sorumluğun bilincinde olmayan varsa, üzülürüm. 

Daha birçok çizerin katılımıyla eserlerimizin yarışması beni mutlu ederdi. Sayısal eksikliğin olduğu bir ortamda karikatürümün derece almasını başarı olarak kabul edebilmem oldukça zor. (Bir de aceleye getirmeden karikatürümü çizebilseydim..) 

İşte bu nedenlerle biraz canım sıkkın, moralim bozuk!..

İlgili Haber:
 
Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski