Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 05 (Son)

Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 05 (Son)



Hüseyin ÇAKMAK

Sürpriz Bir Buluşma...
Uluslararası Karikatür Yarışması Ödülü 2021 - 2022

Ahşap torno işi yapan usta kalmamış idi Kıbrıs'ta. Kalsa bile, sadece özel sipariş mobilya üretimi için iş yapıyor idi. Üç - beş tane Zeytin karikatür ödülü için uğraşacak ahşap torno ustası bulmak çok zor idi. 2021 yılının ilk aylarında, karikatürcü Musa KAYRA üstadımıza iletilecek bir sanat kitabını almak için, Lefkoşa'daki Halk Sanatları Vakfı'na gittim. Halk Sanatları Vakfı ve bu vakfın önceki örgütü olan Halk Sanatları Derneği (HAS - DER), Kıbrıs Halk Sanatları, Folklorü ve Etnoğrafik - Otantik alanlarda önemli araştırmalar, derlemeler, sempozyumlar, yayınlar yapmakta olan çok faal örgütlerdir. Halk Sanatları Derneği'nin (HAS - DER) bir üst kuruluşu olarak oluşturulan Halk Sanatları Vakfı'na ait El Sanatları Atölyesi'nde, Otantik, Etnoğrafik eşyalar üzerine ahşap üretimler yapıldığını biliyordum ancak bu atölyeyi hiç ziyaret etmemiştim. Özel siparişlere göre, özgün ve modern ahşap tasarımlar, ahşap üretimler (Hediyelik eşya, dekorasyon, ahşap ödül vd) yapıldığını bilmiyor idim. Nostaljik ahşap üretimler yapıldığını - tamir edildiğini bliyor idim. Sorup - soruşturduğum zaman birileri bana, "El Sanatları tölyesi'nde, özel siparişlere göre, özgün ahşap üretimler de yapılmaktadır" dememiş idi.

Her neyse, Musa KAYRA'ya iletilecek sanat kitabını aldıktan sonra, El Sanatları Atölyesi Müdürü Hasan ÇAĞLIOĞLU'na özel sipariş ve özgün ahşap üretimler yapılıp - yapılmadığını sorduğum zaman, "Tabii ki yapılıyor. Tasarımı, ölçüyü hazırlayıp getirin, istediğiniz ahşap ürün hazırlanır" dedi. Burnumuzun dibindeki muhteşem atölyede neler üretildiğinin farkında değil idik. Ödül konusunda sıkıntılar yaşamakta idik. Yeni çareler arıyor idik. Klasik kadife kutuda, hazır plaket işine geri dönmeyi bile düşünüyor idik. Bu durumu öğrenince, Girne Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ'ye müjdeyi verdik. Zaten, Nidai GÜNGÖRDÜ de çok huzursuz idi kırılan - kopan ödüllerden. Ödenen paranın karşılığı alınmıyor idi.

(Foto: 29)
Lefkoşa'daki Halk Sanatları Vakfı'na ait El Sanatları Binası...

Ahşaptan Eski Tasarım Zeytin Karikatür Ödülü...

Çok kısa sürede, bizzat işin başında durarak, El Sanatları Atölyesi'ne hemen hemen her gün giderek, İstanbul'daki reklam şirketinde yaptırdığımız Zeytin karikatür ödüllerini, (Logo ve ahşap kaide dahil) ahşap malzemeden ürettik. Tek sorunumuz, Zeytin logosu ile kaideye girecek erkek ve dişi metal vida idi. El Sanatları Atölyesi'nde metal üretim yoktu. Sadece ahşap üretim yapılıyor idi ve tüm ahşap üretimler sağlam tutkal ile monta edilmekte idi. Üretilecek ödüllere, bir eklenti olarak, metal vd. parçalar koymak istiyorsanız bunu kendiniz halletmek zorunda idiniz. El Sanatları Atölyesi'nin çalışma ve üretim prensipleri öyle idi. Tabii, bu durum bize biraz sıkıntı yaşatacak idi. Üretilen ödüllere girecek standard dışı erkek ve dişli metal vidalar için metal torno ustası bulmak ve uğraşmak gerekiyor idi. Zeytin karikatür ödülleri ile uğraşacak metal torno ustası bulmak da kolay değil idi. Bulsanız bile, bir adet erkek ve dişi özel vida üretmenin maliyeti çok tuzlu olacak idi. Ayrıca, kuyumcu ustasından aldığımız bilgiye göre, ahşap üzerine altın, gümüş, bronz kaplama yapmak mümkün değil idi. Zeytin logosunu orijinal altın, gümüş, bronz döküm yaptırmanız veya ince levhalar halinde kestirip, ahşap kaide üzerine monte etmeniz gerekiyor idi Fakat, ikinci kez "Betonarme Ödül Faciası" yaşamaya hiç niyetim yoktu! Ancak, El Sanatları Atölyesi Müdürü Hasan ÇAĞLIOĞLU arkadaşımız bize geçici çözümler önerdi ve iki yıl üst üste eski tasarım Zeytin karikatür ödüllerinin üretilmesine büyük katkı sağladı. Tabii şu iki şart ile: 1 - Yeni bir Zeytin karikatür ödülü tasarlanacaktır. 2 - Yeni bir Zeytin karikatür ödülü kalıbı hazırlanacaktır.


2021 - 2022 yıllarında, Uluslararası Karikatür Yarışması'nın Büyük Ödül'ü ile ilk üç ödüllerini, İstanbul'daki reklam şirketinde yaptırdığımız Zeytin karikatür ödülleri gibi, tasarımda hiç değişiklik yapmadan, El Sanatları Atölyesi'nde ahşaptan ürettik. Özel ödülleri de biraz büyükçe Zeytin logosu tasarlayarak, biraz daha kısa ahşap kaideler üzerine monte ettik. Hırdavatçılardan standard vidalar bulduk ve Zeytin logolarının alt kısımlarına yerleştirdik. Ahşap kaidelerin üzerine delikler açarak, Zeytin logolarını vidaladık. Bu yöntem, ödülleri posta ile göndereceğimiz zaman, hasar görmemeleri için, iki parça halinde gönderebilmemize imkan sağlamış idi. Altın, gümüş, bronz kaplama yapılamadığı için, ilk üç ödülün Zeytin logolarını altın, gümüş ve bronz renkler ile boyadık. Özel ödüllere ise, Zeytin konulu bölüm ödüllerine Zeytunu yeşil renk boya, Serbest konulu bölüm ödüllerine de, olgunlaşmaya başlayan Zeytin rengini yansıtan, kırmızı renk boya kullandık. 2021 ve 2022 yıllarında verilen Zeytin karikatür ödüllerini bu şekilde hallettik. Ahşaptan üretilen ödüller kırılmıyor idi fakat birkaç tanesinin vida girintisinde hafif boşluklar oluşmuş idi.

Ve Final...
Uluslararası Karikatür Yarışması Ödülü 2023...

Uluslararası Zeytin Mizah Şenliği Düzenleme Komitesi Üyeleri olarak amacımız, Zeytin karikatür ödüllerini sahiplerine sağlam bir şekilde vermek veya posta ile ulaştırmaktır. Bu amaç ile, 2023 yılında tasarlanan dikdörtgen ahşap Zeytin karikatür ödülünü, yaşadığımız sorunları - sıkıntıları göz önünde bulundurarak, titizlik ile hazırladık. Hiç kimseye sıkıntı yaratmayacak, elle rahat tutulabilecek, kırılmayacak, üretilirken sorun yaratmayacak, pratik, hafif ve sağlam bir ödül üretmeyi amaçladık. 2023 yılının ilk aylarında, örnek bir Zeytin karikatür ödülü üretilince, ödülü elime aldım ve hızla duvara - yere fırlattım, havaya attım ve ödülün sağlamlığını test ettim. "Kedi gibi, 9 canlı bir ödül" üretmiş idik! İyice emin olunca seri üretime geçtik.

(Foto: 30)
Uluslararası Karikatür Yarışması Yeni Zeytin Ödülü 2023...

Bu yazı dizisini hazırlamaya başladığım zaman, 2023 Uluslararası Karikatür Yarışması'nda ödül kazanan toplam 35 çizere, sigortalı posta ile ödüllerini gönderdik. Şu ana kadar, gönderilen ödüllerin kırık veya hasarlı ulaştığına dair şikayet almadık. Önceki yıllarda tasarlanan Büyük Ödül'ün Zeytin logosunun yarattığı küçük sıkıntı hariç!

Yeni tasarladığımız Zeytin karikatür ödülünde kullanılan ahşap malzeme Çam ağacındandır. Orman Dairesi tarafından hastalıklı ağaçların kesilmesi veya budanması sonrası elde edilen keresteden imal edilmektedir. Ödülün ağırlığı 425 - 430 gr. arasında değişebilmektedir. Her ödül birkaç gram fark edebiliyor çünkü bazı yerleri el işçiliği ile üretilmektedir ve malzemenin (Boya, cila, tutkal, astar) az veya çok kullanılmasına bağlıdır. Zeytin karikatür ödülünün hafif olması, posta ücretini de ucuza getirmiştir. Ödül ve posta ücreti ucuza gelince, Girne Belediyesi Muhasebe Müdürü ve Girne Belediye Başkanı Murat ŞENKUL ile yeğen bile çıktık!

Kuzey Kıbrıs'ı Ziyaret Edecek Olanlara Tavsiye

Halk Sanatları Vakfı'na ait El Sanatları Atölyesi'nde Kıbrıs Kültürü'ne özgü geleneksel, otantik ve modern her türlü ahşap mobilya - hediyelik - kullanmalık eşya üretilmekte ve tamir yapılmaktadır. Ayrıca, atalarımızın evlerinde, mutfaklarında, işlerinde kullandıkları ahşap eşyalar, dekorasyon ürünleri, ahşap sandalyeler, mobilyalar, geleneksel el dokumacılığı ürünleri, sazlardan yapılan araçlar - eşyalar, ahşap ve nostaljik tarım aletleri üretilmektedir. Müthiş bir ahşap üretim atölyesidir. Lefkoşa'ya gelen turistlerin Halk Sanatları Vakfı satış merkezini (Lefkoşa'daki Selimiye Camii Arkası) ziyaret edip, dekoratif, hediyelik veya kullanım amaçlı ürünler almalarını özellikle tavsiye ediyorum.

    
(Foto: 31)                                                      (Foto: 32)

  
(Foto: 33)                                                  (Foto: 34)

(Foto: 35)

Foto: 31 - 32 - 33 - 34 - 35
Halk Sanatları Vakfı'na ait El Sanatları Atölyesi'nde Üretilen Bazı Ahşap Eşyalar...

Son Söz...

Bence, ulusal - uluslararası yarışmalarda verilen anısal ödüller, klasik kadife kutuda plaketler - madalyalar olmamalıdır. Yanısıra, kırılan, çürüyen - paslanan malzemeler ile ödül tasarlanmamalı, verilmemelidir. Üretilecek ödüllerin kalıcı ve özgün bir değeri - anlamı olmalıdır. Geçmiş yıllarda farklı ülkelerde düzenlenen uluslararası karikatür yarışmalarında, özgün ve anlamlı anısal ödüller verilmekte idi. Maddi ödüllerin yanında orijinal altın, gümüş, bronz semboller ve figürler tasarlanıp anısal ödül olarak verilmekte idi. Örneğin: Uluslararası Bordighera Karikatür Yarışması'nda altın, gümüş Palmiye - Hurma Ödülü veriliyor idi. Uluslararası Skopje Karikatür Yarışması'nda altın, gümüş Güvercin Ödülü veriliyor idi. Uluslararası Gabrovo Mizah Bienali'nde 50 yıldır altın - gümüş karışımı Ezop Ödülü verilmektedir. Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nda, Gülümseyen Figür Ödülü verilmektedir. Bir zamanlar, Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması'nda altın Nasreddin Hoca Heykeli verilmekte idi. Uluslararası Ancona Spor Karikatürleri Sergisi'nde tüm ödüller, en yüksek ayarda, kabartma döküm, Gümüş Madalya idi. Uluslararası Jez Karikatür Yarışması'nda altın, gümüş, bronz Kirpi Ödülü verilmekte idi. Uluslararası Satyrkon Karikatür Yarışması'nda 47 yıldır Altın Anahtar Ödülü verilmenin yanısıra, her biri farklı, Satirik figürlerin yer aldığı bronz döküm ödüller verilmektedir. Uluslararası Krusevac Karikatür Yarışması'nda, kadife kutu içerisinde, kabartma döküm orijinal Altın Helmet Ödülü verilmektedir. Günümüzde düzenlenen birçok karikatür etkinliğinde ise baştan savma ödüller verilmektedir

  
(Foto: 36)                           (Foto: 37)                            (Foto: 38)

(Foto: 39)

(Foto: 40)

(Foto: 41)

Foto: 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41
Geçmiş yıllarda veya günümüzde, farklı ülkelerde düzenlenen uluslararası karikatür
yarışmalarında verilen, özgün ve anlamlı altın, gümüş ve bronz anısal ödüllerden bazıları...

Uluslararası Zeytin Mizah Festivali Düzenleme Komitesi Üyeleri olarak gelecek yıl hedefimiz, 2023 yılında ürettiğimiz Zeytin karikatür ödülündeki ahşap kabartma Zeytin logosuna, eskisi gibi, orijinal altın, gümüş ve bronz Zeytin figürlerini monte etmektir.
(Bitti..)

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski