Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 04

Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 04


Hüseyin ÇAKMAK

Altın ve Gümüş Kaplama Devri....

İstanbul'daki reklam şirketi siparişleri bekliyor idi. Siparişleri verdik ancak, yeni Zeytin logosu büyük ve ağır olunca, işin içine orijinal altın, gümüş ve bronz döküm girince, fiyatta astronomik bir yükseliş yaşanıyor. Altın ve gümüş stoklarımız yoktu ki verelim! Hasıl-ı kelam, fiyat çok tuzlu geldi. Bu kez, Zeytin logosunu orijinal altın ve gümüş kaplama yapılmasını istedik ve reklam şirketi yetkililerine şu hassasiyetlerimizi özellikle vurguladık: "Zeytin logosu sert metalden ancak içi boş olarak üretilecektir. İçi dolu, ağır bir metal istemiyoruz! Metal logo, kaidenin üzerine erkek ve dişi vida yöntemi ile vidalanacak ve altın, gümüş, bronz kaplamalar yapılacaktır!" Son değişiklikte anlaşınca, siparişleri verdik. Birkaç hafta sonra ödüller, kargo ile adresimize gönderilmişti. 

Gelen ödüllerden birini açıp kontrol etme ihtiyacı hissettim. Ahşap kutulardan birinin kapağını açtım. Koruyucu süngeri kaldırınca, Zeytin karikatür ödülü kuzu gibi yatıyor idi. Ancak, ödülün kaidesinde bir gariplik vardı. Tombul ve kısa idi. Ödülü tek elimle tutmaya çalıştım, tutamadım; diğer elimle destek vermem gerekiyor idi. Buyurun buradan yakın! Bir yanlışlık olacağını düşünerek, diğer ödül kutularını açıp kontrol ettim. Tüm ödüllerin kaideleri tombul ve kısa idi. Büyük bir öfke ile, reklam şirketinin temsilcisi olan sanatçı arkadaşı aradım. Açtım ağzımı, yumdum gözümü. Dilime geleni söyledim ve izah istedim. İzah şöyle olmuştu: "İstediğiniz uzun kaide için ayrı bir kalıp yapmak gerekiyor idi. Kalıp için 4.500 TL (*) bir fark ödemeniz gerekiyor idi. Ben de inisiyatifimi kullanarak, size masraf olmasın diye, şirketin elindeki mevcut ödül kalıplarından bir kaidenin üzerine monte etmelerini istedim Zeytin logosunu. Böylesi daha estetik oldu!"

(*) Sipariş verdiğimiz tüm ödüllerin fiyatı kadar 
ekstra bir kalıp ücreti talep ediliyor idi. 
Üstelik, kalıp işi başlangıçta bize söylenmemiş idi...



(FOTO: 19)
Hazırladığımız tasarımı, ölçüleri, teknik bilgileri İstanbul'daki reklam şirketine
gönderdikten sonra örnek olarak üretilip Kıbrıs'a gönderilen uzun kaideli 2015 Zeytin karikatür ödülü.


(FOTO: 20)
İstanbul'daki reklam şirketine siparişi verdikten sonra üretilip Kıbrıs'a gönderilen tombul ve kısa kaideli 2015 Zeytin karikatür ödülü!


"Ağlamak ile İnlemek ile, Ömrüm Gelip Geçiyor..."

Elimiz - kolumuz bağlanmıştı. İstanbul yakın değil ki, sürekli gidip kontrol edelim. Yeni bir kalıp parası ödemeye de yarışmanın mevcut bütçesi yeterli değil idi. Öfkemizi kalbimize gömdük ve hem kaderimize hem kaidemize razı olduk! Fakat, 2015 - 2016 yılları arasında Zeytin karikatür ödülünü veren de alan da sıkıntı yaşamaya başladı. Çünkü ödülün kaidesi çok tombul ve kısa idi. Kaideyi tek eliniz ile kavrayıp rahat tutamazdınız. Kaideyi, ya iki eliniz ile, ya da alttan tutarak, tepsi taşır gibi tutabilirdiniz. "Aman, iki elin ile tut, tepsiyi düşürüp bardakları kırmayasın" misali. Bir diğer sorun ise, Zeytin logosu altın, gümüş, bronz kaplamalar olmasına rağmen, kalın ve sert metalden değil, yumuşak kemik türü bir maddeden üretilerek, plastik kaidenin üzerine sert tutkal ile yapıştırılmış idi. En ufak bir sarsıntıda, Zeytin logosu kaidenin üzerinden kopuyor idi. Başımıza bela almıştık! O yıl üç tane ödülü tekrardan İstanbul'a gönderdik ve sağlamlaştırıp geri aldık.



FOTO: 21 - 22
Tombul ve kısa kaidesi nedeni ile, Zeytin karikatür ödülünü veren de alan da sıkıntı yaşıyor idi. Ödülün kaidesini tek eliniz ile kavrayıp rahat tutamazdınız.


Yeni Bir Ödül Kalıbı...
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Ödülü 2017 - 2020

2017 yılında, Girne Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ'den onay alarak, yeni bir ödül kalıbı yapmak için bütçe ayırdık. İstanbul'daki reklam şirketinin Kıbrıs Temsilcisi sanatçı arkadaşımızı devre dışı bırakıp, şirket ile şahsen temasa geçtim. İlk gönderdiğimiz tasarımdaki gibi bir kaide üretmelerini söyledim. Kaidenin üzerine bir vida, Zeytin logosuna da vida giriş yeri istedim. Logonun metalden üretilmesini özellikle vurguladım. Ve anlaştık!

Zeytin Logoları Kırılıyor...

2017 yılında, Zeytin karikatür ödüllerinin kaidesi istediğimiz gibi üretilmiş idi. Zeytin logosu iyi gözüküyor idi! İstanbul'dan gönderilen ödüllerden birini kontrol etmek istedim. Zorlama yapmadan logoyu kaidedeki vidasından çevirerek çıkarttım ve tekrardan yerine vidaladım. Vida sistemi de tamam idi. Altın, gümüş, bronz kaplamalarda sorun yoktu. Her şey iyi gözüküyor idi! Fakat, ödül törenine katılamayan çizerlere ödüllerini kargo veya posta ile gönderdiğimiz zaman şikayetler gelmeye başladı. Zeytin logosu kopuyor veya kırılıyor idi. Özellikle vida girintisinde boşluk oluşuyor ve vida tutmuyor idi! Logo için kullanılan malzeme metal değilmiş! Daha önce üretilen yumuşak kemik malzeme, biraz daha sert bir hale getirilmiş! Buna rağmen, Zeytin logoları vida yerinden kopuyor veya üç parçaya bölünüyor idi. Ödüllerin üçte ikisi sahiplerine, Zeytin logoları kırık bir şekilde ulaşıyor idi. İlgili reklam şirketine sorunu anlatıp, itiraz ettik. Bu kez de metal Zeytin logosu yapımı için yeni bir kalıp parası talep ettiler! Olayı kavramıştık! Bize önce reklamları izletmişler idi! Ürünü satın alınca malın kalitesi ortaya çıkmıştı! "Ahhhh Manulla'mu ahhhh!" (Ah Manulla'cığım ah! Ailemin bir zamanlar yaşadığı köyde söylenen Rumca bir deyim. Teyzem, çaresiz kaldığı zamanlarda bu deyimi çok kullanır. Hem de içten "ah" çekerek kullanır. Başına gelmedik dert kalmayan bir Kıbrıslı Rum kızı imiş Manulla!)


Kabahat Bizde!

Reklam şirketi yetkilileri, ilk yıllarda kırılan ödülleri telafi ettiler ancak 2017 yılından 2020 yılına kadar bu sorunu yaşadık ve bol bol kargo parası ödedik. Kırık ödülleri İstanbul'a gönderiyor ve tamir edildikten sonra Lefkoşa'ya geri getiriyor idik. Tabii, bu arada, her yıl ödüllerin fiyatları artmakta idi. Reklam şirketi yetkilileri, son iki yıl kırılan ödüllerden sorumluluk almamaya başlamış idi. Kabahat kargo şirketinde ve bizde imiş! Reklam şirketi ödülleri sağlam teslim ediyormuş kargoya. Biz teslim alırken, ödülleri tek tek kontrol etmeli ve şikayetimizi kargo şirketine yapmalıymışız. Bu sıkıntılar neticesinde, Zeytin ödüllerini başka bir reklam şirketinde yaptırmanın yolların araştırmaya başladık...

 

  

FOTO: 23 - 24 - 25 - 26 - 27
Sert veya yumuşak kemikten üretilen Zeytin logoları, kargo veya posta ile sahiplerine gönderildiği zaman kaideden kopuyor veya kırılıyor idi.


Büyük Ödül 2020 - 2023

Uluslararası Zeytin Mizah Festivali Düzenleme Komitesi Üyeleri olarak, 2020 yılında aldığımız bir karar doğrultusunda, “Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması” çerçevesinde gerçekleştirilen birçok Mizah – Karikatür etkinliğini karikatür yarışmasının kapsamından çıkarıp, “Zeytin Mizah Festivali” kapsamında düzenlemeyi uygun gördük. Yanı sıra, Dünya çizerlerinden yıllardır gelen yoğun talep doğrultusunda, “Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması”nın kapsamını geliştirmek zorunda kaldık. “Zeytin” konusunun yanı sıra Serbest” konulu karikatürleri de değerlendirmek ve ödüllendirmek için yarışmayı “Uluslararası Zeytin Mizah Festivali” çerçevesinde, “Uluslararası Karikatür Yarışması” adı ile düzenlemeye başladık. Bu düzenleme sonrasında, "Zeytin" konulu bölüm ile "Serbest" konulu bölümde iki adet altın, iki adet gümüş ve iki adet bronz ödüllerin öncesine "Büyük Ödül" koyduk ve bu ödülü diğer ödüllerden farklı olarak tasarladık. (Bu konuda Muammer KOTBAŞ'ın makalesini okuyabilirsiniz.)

Dert Aynı Dert...

Kare kutu içerisinde tasarlanan "Büyük Ödül"ün ahşap imalatı gayet sağlam ve ihtişamlı olmasına rağmen, reklam şirketi yetkilileri Zeytin logosundaki üretim hatasını devam ettirdiler. Malzeme yine sert kemik idi. En ufak bir sarsıntıda Zeytin logosu kırılma - kopma riski taşıyor idi. Bu yüzden, "Büyük Ödül"ü sahiplerine şahsen vermek ya da biri ile emaneten göndermek zorunda idik.. (Devamı Haftaya)

(FOTO: 28)
Kare kutuda tasarlanan Büyük Ödül'ü ilk kez 
İran'dan Ali RASTROO kazanmıştır. (2020).
Girne Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ, sağlam bir şekilde Büyük Ödül'ü Ali RASTROO'ya takdim ediyor. (2022).
Ancak, reklam şirketi bu kez Zeytin logosunu kare kutu içerisindeki
kaide üzerine ters bir şekilde monte etmişti.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski