Çizelim Öğrenelim... Yüzün Ayrıntılı İncelenmesi

Çizelim Öğrenelim... Yüzün Ayrıntılı İncelenmesi


Yüzün Ayrıntılı İncelenmesi
Burun ve Kulaklar

Burnu bazen gerektiği şekilde bakmayı bilemediğimiz ve göremediğimiz için, zaman zaman da dikkatle incelemediğimiz için iyi çizemeyiz. Burnun profilden çizimi kolaydır. <<hafif dönük durumdaki çizimi de çok zor değildir. Ama önden görülen burnun çizimi oldukça uğraştırıcıdır. Bu durumda çizimi çok yavaş yapmaktan, burnun dış hatlarını, alt bölümünü, yanlarda oluşan ışıklı-gölgeli alanları, uzunluğunu ve yüksekliğini dikkatle incelemekten başka çaremiz yoktur.

Resim: (103)
Burnu profilden , hafif yana dönük, öne yakın ve tam önden görüyoruz. Hepsinde en önemli şey, gölgelemeyle ışık ve gölge etkileri yaratarak, objenin görüntüsüne oylım ve yükseklik kazandırmaktır. 


Bütün bunları doğru olarak yansıtabilmek için, burnu üç boyutlu bir obje olarak görmekten vazgeçmeniz gerekir. Burna tamamen  düz ve hiç perspektif kısalması olmayan bir şekilmiş gibi bakınız; bir resim ya da fotoğrafta görüldüğü gibi bir burnu ışık ve gölge birleşimi olarak düşününüz.

Perspektif kısalma sorununun üstesinden gelmek için sadece:

modeli
üçüncü boyutu yokmuş gibi
görmelsniz.

Resim: (104)
Kulağın çeşitli yönlerden görünümü. İyi bir çizim sadece dikkat ve özen göstererek, modelin 'söylediklerini' aynen taklit etmek meselesidir.
---


Dudaklar ve Ağız

Resim: (106)

Yüzün burun ve ağız bölgesinin değişik açılardan görünümü üzerine bir fikir verebilmek için kurşun kalemle bu örnekleri çizdik. Örnek olarak D çiziminde belirgin biçimde görülen alt ve üst dudağın kıvrımlı birleşme çizgisine dikkat edin. Bu çizginin biçiminin bakış açısına bağlı olarak nasıl değiştiğini inceleyin. Şimdi de aynı D çiziminde ya da G çiziminde, burnun önden görünümüne bakın. Bu burunların biçimini A, B, C, D, F ve I'de çizili burunlarla kıyaslayın. 

Eğer bütün bu incelemelerinizi sadece bakarak yapıyor, çizerek uygulamıyorsanız bu gözlemlerinizin size pek faydası olmayacaktır. Balzac'ın dediği gibi 'ellerinizi kirletmelisiniz'. Sözün buradaki anlamı gerçek modellere bakarak burun ve ağızlar çizmeniz gerektiğidir. Bu çizimlerinizi yaparken burnu ve ağzı birlikte çizmenin amaca daha uygun olduğunu unutmayın. hatta çiziminize alt dudağın altındaki çene kıvrılışını eklemek de yararlı olur.


Kaşlar ve Gözler

Resim: (85)
Gözlerin önden ve ğprofilden görünümü. Bu resimde, kaş çiziminde dikkat edilmesi gereken özelliklerin vurgulanabilmesi için çizgiler abartılmıştır.

Bu bölümü okurken önünüzde bir ayna olsun ve söylemek isteneneleri kendinizde görün. Çünkü hiçbir zaman kendinizden daha isteklive daha sabırlı bir model bulamazsınız.

Başınızı kaldırır, indirir ve çevirirken aynaya bakın. Kaşınızı, gözünüzü, burnunuzu, ağzınızı, kulaklarınızı ve yüzünüze tipik özelliğini veren tüm hatları inceleyin. Bunları daha önce de görmüş olduğunuzu biliyoruz ama bu defa gerçekten dşkkatle bakın (resin  85)

Kaşlar ince veya kalın; sanki biraz önce taranmış gibi düzgün veya genel çizgisini bozacak şekilde uzamış bölümleriyle karışık olabildiği gibi kavisli, düz veya bükümlü v.b. olabilirler (res 86)


Resim: (86)
Size poz vermeyi kabul eden tüm arkdaşlarınızın ve aile bireylerinizin göz resimlerini çizin. Çizimlerinizi buradaki çizimlerde yapıldığı gibi önden, hafif yandan, profile yakın açıdan ve başın aşağı indirilmiş veya yukarı kaldırılmış çeşitli durumlarında yapın

Bir kaş resmi çizerken onun pek çok kıldan oluştuğunu ve bunların pek çok çizgiyle belirtilmesi gerektiğini düşünmeyin. Yapacağınız şey kaşın gerektirdiği  yönde çizgiler çizerek kılların yoğun olduğu bölgeleri benzeştirmek, kılların azaldığı yerleri de ince ve seyreltilmiş çizgilerle tonlamaktır. baş değişik konumlarda iken kaşın aldığı farklı biçimleri inceleyiniz. Unutmayın kaşlar iki tanedir. ve yanlarda daha çok kavisli olan alın yüzeyine simetrik olarak yerleşmiştir.
-----


Çizelim Öğrenelim ARŞİVİ:

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski