Brezilya'daki Picasso Sergisi

Brezilya'daki Picasso Sergisi


Sayfada haber yapmak üzere "Picasso Sergisi" konusuyla ilgili oluşturmuş olduğum dosyayı nasıl unutmuşsam, tam 8 ay sonra bugün, başka bir şey ararken tesadüfen buldum. Aslında bulunmayacak durumda değildi. Fakat yoğun güncel konularla ilgilenmekten ve arşiv dosyalarının çokluğundan arada kendini kaybettirdi.

Dosya klasöründekileri incelediğimde gördüm ki, haber yapılmak üzere her şeyi hazırlamışım. Picasso sergisi hakkında gerekli bilgileri ve bağlantı adreslerini not etmişim.

Bilindiği üzere bu yıl İspanyol ressam Pablo PICASSO (1881-1973) yaşama veda edişinin 50. yılı nedeniyle Brezilya'da karikatür portreler sergisiyle anıldı. "Picasso'suz 50 Yıl - Picasso Aramızda" başlıklı sergiye son katılım tarihi 20 Mart 2023 ve sergi açılış tarihi de, sanatçının ölüm günü olan 8 Nisan'dı. 


José Alberto Lovetro'nun başkanlığında Brezilya Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen bu sergiye  35 ülkeden çizer 220'den fazla yapıtla katıldı.

Serginin yer aldığı ilgili web sayfasında şu değerlendirme yapılmış;

"Resim sanatı belki de bir sanatçının sahip olabileceği en kişisel sanattır. Ya hep ya hiç için o ve boş tuval. Tüm zamanların en ünlü ressamlarından biri olan Picasso, tuvallerine her zaman son derece bağlı olmuştur.

Ama aynı zamanda var olan her şeyin ötesini yaratma zamanının geldiğini nasıl belirleyeceğini de biliyordu ve bize sonsuz sayıda yeni grafik fikir verdi.

Karikatürcüler bu mesajı hemen anladılar ve grafik mizahta da bir adım ileriyi nasıl göstereceklerini biliyorlardı.

Dolayısıyla Picasso sadece bir dönemin ressamı değil, aynı zamanda grafik yaratıcılığın da kışkırtıcısıydı."


Bu sergiye bir adet portre çizimi göndermiştim. Sergilenenler arasında yerini aldı. Türkiye'den ayrıca Erdoğan BAŞOL, Kemal YILMAZ, Lütfü ÇAKIN (2 yapıt) ve Tuna CEYLAN'ın çizimleri bu sergide yer alıyor.

Serginin bütün yapıtları şu bağlantıda:


Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski