Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 01

Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları - 01


Hüseyin ÇAKMAK

2023 Uluslararası Zeytin Karikatür Yarışması'nın yeni tasarlanan ahşap ödülü hakkında, "Kotbaş" web sayfasında, Muammer KOTBAŞ tarafından yayınlanan onurlandırıcı yazı üzerine, Ulusal - Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ile Uluslararası Pulya Karikatürcüler Buluşması ödüllerinin maceralarını aktarmak istedim.

Farklı ve Özgün Ödül Üretememe Sıkıntısı...

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: Kuzey Kıbrıs'ta farklı ve özgün tasarımlar ile ödül üretmeniz veya reklamcılardan - plaketçilerden bu tarz ödül talep etmeniz hayal gibi bir şeydir. Kıbrıs Türk Toplumu'nda, yaklaşık 53 yıldır (1970 - 2023) süregelen kurumsal reklamcılık veya plaketçilik sektörü, ödül konusunda kalıp üretimler yapmaktadırlar. Bu üretim şekilleri şöyledir: Birinci üretim şekli, kadife kutulu, klasik plaket yapımıdır. İkinci üretim şekli, çeşitli ülkelerden ithal edilen (Metal, cam, plastik plaketler, kupa ve madalyalar vd.) ürünler üzerine, manuel veya bilgisayar ortamında baskı yapmaktır. Özellikle günümüzde "Made in China" hazır ürünler çok rağbet görmektedir çünkü katmerli bir ticaret söz konusudur. Her türlü gümrük ücreti dahil, örneğin tanesi 5 Euro'ya mal olan bir ürünü 50 dolara pazarlayabilmeniz mümkündür.

     
Foto-01                                Foto-02                                       Foto-03                            Foto-04

"Made in China" plaket, kupa ve madalyalar...
Foto-01: Klasik Metal Plaket
Foto-02: Hazır Madalya
Foto-03: Cam Plaket
Foto-04: Hazır Kupa

"Kotbaş Art" web sayfasını takip edenler anımsayacaklardır; Kıbrıs'ta düzenlenen Zeytin karikatür yarışmalarında verilen ödüller hakkında iki ayrı yazı yayınlanmıştır. Merak edenler "Kotbaş Art" web sayfasından ilgili yazıları bulup okuyabilirler. Bu yazılarda vurgulanan ödül konusundaki hassasiyetler, Kuzey Kıbrıs'ta farklı ve özgün ödül yapımında ulaşabileceğimiz son nokta gibi bir şeydir. Daha öteye gidip mükemmel bir ödül üretmeyi amaçlarsanız küfür, hakaret, kovulma vd. olumsuzluklar yaşayabilirsiniz. En iyisi her şeyi tadında bırakmaktır! Bu kısa bilgilerden sonra, Ulusal - Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ile Uluslararası Pulya Karikatürcüler Buluşması'nda verilen ödüllerin maceralı, sıkıntılı ve ilginç hikayelerini aktarabiliriz.

Klasik Ödül...
Ulusal Zeytin Karikatürleri Yarışması Ödülü 2007

2007 Ulusal Zeytin Karikatürleri Yarışması, çok kısa zamanda düzenlemek zorunda kaldığımız ilk Zeytin karikatürleri yarışması olduğu için verilen ödüller klasik plaketlerden oluşmuştur. Tanınmış bir plaketçiye gittik, plaket boyutlarını seçtik, siparişi verdik, plaketlerde yer alacak logo, isim vd. bilgileri ilettik. Birkaç gün sonra
parayı ödeyip plaketleri teslim aldık. Biz memnun, plaketçi memnun, ödülü verenler memnun, ödülü alanlar memnun.

(foto-05)
Girne'deki Koloni Otel'de gerçekleştirilen 
Ulusal Zeytin Karikatürleri Yarışması ödül töreninde.
Yarışmada üçüncülük ödülü kazanan Muammer KOTBAŞ, kadife kutudaki klasik
ödülünü dönemin KTKD Başkanı Hüseyin ÇAKMAK'tan alırken (17 Mart 2008)...

(foto-06)
Ulusal Zeytin Karikatürleri Yarışması ödül töreninde, 
dönemin Girne Belediye Başkanı
Sümer AYGIN konuşma yaparken. 
Kadife kutulu klasik ödüller sahiplerini bekliyor (17 Mart 2008)

Macera Başlıyor!...
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Ödülü 2008

Girne Belediyesi Genel Müdürü Nidai GÜNGÖRDÜ'nün desteği, Girne Belediye Başkanı Sümer AYGIN'ın onayı ile, ulusal alanda başlattığımız Zeytin Karikatürleri Yarışması 2008 yılında uluslararası nitelik kazandı. Tabii, aynı yılın birkaç ay öncesinde, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ile Yeni Boğaziçi Belediyesi tarafından, Uluslararası Pulya Karikatürcüler Buluşması'nı düzenlemek için
hazırlıklar başlatılmış idi. Her iki karikatür etkinliğinde verilecek farklı ve özgün ödüller için, aylar öncesinden çalışmalar başlattık, tasarımlar hazırladık.

  
- Altın, gümüş, bronz Zeytin figürleri. 
(Çizim - Tasarım Hüseyin Çakmak)
 
- Altın, gümüş, bronz Pulya figürleri. 
(Çizim - Tasarım Hüseyin Çakmak)

- Girne Zeytin Festivali resmi logosu...
- Zeytin Karikatürleri Yarışması logosu (2007 - 2014

Orijinal Altın, Gümüş, Bronz Zeytin Figürleri...

Farklı ve özgün ödülleri, ülkemizdeki plaketçilerin - reklamcıların dışındaki yerlerde hazırlamayı amaçlamıştık. Üstelik, verilecek ödüllerin üzerinde orijinal altın, gümüş, bronz figürler olacak idi. Bu konuda sorumluluk üstlendim ve tanıdığım bir kuyumcu ustasına (*) danıştım. Ne yapmak istediğimizi anlattım, tasarımları gösterdim,
fiyat aldım. Herşey olumlu gitmişti. Zeytin ve Pulya karikatür ödüllerinin altın, gümüş, bronz kısımlarının üretimi için bir sorun yoktu. Kuyumcu ustası, hazırladığım figürleri - çizimleri, istediğim ölçüde şeffaf bir malzeme üzerine aktarıp getirmemi söyledi. İstenilen boyutta, gramda ve ayarda altın, gümüş, bronz işini halledecek idi. Fiyatlar da uygun idi.

(*) 1996 - 1998 yıllarında düzenlediğimiz, Ulusal ve Uluslararası Altın Muflon Karikatür Yarışması'nın altın, gümüş, bronz Muflon figürlerini de aynı kuyumcu ustası yapmıştı. Siparişi kuyumcu bir arkadaşıma
veriyordum ancak, üretimi söz konusu kuyumcu ustası yapıyormuş. 
Bu ayrıntıyı yıllar sonra öğrenecektim. Bu arada, Muflon figürlerini Kıbrıs'taki kuyumcu ustası üretirken,
Ankara'daki bir reklam şirketinde, kadife kutu içerisinde, ahşap plaket temin ediyorduk. Reklam şirketi, ahşap plaketlere girecek isimleri ve amblemi lazer yakma tekniği ile yapıyordu. Reklam şirketi ayrıca, Muflon figürleri için birebir boş zeminler yapıyordu. Altın, gümüş ve bronz figürleri bu zeminlere yapıştırıyorduk.


Ödüller için Kaide Arayışı...

Ancak, ödüllerin kaidesi nasıl olacaktı. Döküm mü, hazır metal mi, başka bir malzemeden mi, araştırıyordum. Bu konuda bana, kuyumcu ustası fikir verdi ve ahşap torno işi yapan bir ustaya yönlendirdi: "Kaidelerin örneklerini ve ölçülerini ahşap torno ustasına götür, tamamdır. İstediğin şekilde kaide yapabilir. Fiyatı da çok makuldür" dedi. Öyle memnun olmuştum ki, anlatılmaz. İlk kez özgün ve reklamcı - plaketçi üretimi olmayan bir ödül hazırlayacaktık. Fakat, Apollo 13'ten acil bir mesaj gelmişti: "Bir sorunumuz var NASA!"

Ödüllere Girecek İsimlikler Sorunu...

Sorun şu idi: Zeytin ve Pulya ödüllerinin kaidelerine girecek isimlikleri yaptırmak için bir plaketçi bulmamız gerekiyordu. Bulmak kola idi ancak, Kıbrıs'taki plaketçiler, ödülü başkasında yaptırdığımız için isimlikleri yapmayacaklar idi. "Ödülleri kimde yaptırdıysan, isimlikleri de sana o halletsin" diyecekler idi. Çok yaşadım böyle sorunu.

Bu konuda yine kuyumcu ustası yardıma koştu: "Dert etme. Filan yerde fason bir plaketçi var. Ona git, selamımı söyle, halleder. Biraz söylenecektir, artistik yapacaktır ancak, giderken iki paket filan marka kaliteli sigara götür. Benim gönderdiğimi söyle, tamamdır." Söylenenleri aynen uyguladım ve işimiz oldu. İsimlikleri yaptırana kadar hiç sesimi çıkarmadım. Kaşımı bile oynatmadım! Her
söylenene onay verdim: "Haklısın usta! Çok doğru söyledin usta! Bravo usta! Yürü be usta, kim tutar seni! Az bile yaptın usta!" Fason plaketçi ustası kafama topuzu vursa, sesimi çıkaracak halim yoktu!

Zeytin karikatür ödüllerini halletmiştik. Yatay ve dörtgen ahşap bir kaide üzerine, iki tane karşılıklı, yuvarlak ve dikey ahşap çubuk monte ettik. Bu iki çubuğun zirvesine, yatay ve ince bir çubuk yerleştirdik. Altın, gümüş, bronz Zeytin figürlerini de yatay çubuğa ortalayarak monte ettik. İlginç bir tasarım olmuştu.

(foto-07)
Ahşaptan üretilen altın, gümüş, bronz Zeytin ödülü örneği 2008.

(foto-09)
2008 Uluslararası Seçici Kurul Üyeleri için, Girne'deki Dome Otel'de düzenlenen Gümüş Zeytin ödülleri töreninde.  Sol başta, Sümer AYGIN (Girne Belediye Başkanı), John A. LENT (ABD - Jüri Başkanı), Willem RASING (Hollanda - Jüri Üyesi).

İşler Tıkırında Gidiyor Gibi..

Fakat, Uluslararası Pulya Karikatürcüler Buluşması ödüllerinde yer alacak olan altın, gümüş, bronz Pulya figürlerini, hazırladığımız ahşap kaidenin tam zirvesine, karşılıklı iki deliğin içine, yapıştırmak gerekiyordu. Bu işi kuyumcu ustası yapacaktı. Öyle de oldu! (Devamı Haftaya)



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından hazırlanmıştır.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski