Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları

Zeytin ve Pulya Karikatür Etkinliklerinde Verilen Ödüllerin Maceraları


Hüseyin ÇAKMAK

2023 Uluslararası Zeytin Karikatür Yarışması'nın yeni tasarlanan ahşap ödülü hakkında, "Kotbas" web sayfasında, Muammer KOTBAŞ tarafından yayınlanan onurlandırıcı yazı üzerine, Ulusal - Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ile Uluslararası Pulya Karikatürcüler Buluşması ödüllerinin maceralarını aktarmak istedim.

Farklı ve Özgün Ödül Üretememe Sıkıntısı...

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: Kuzey Kıbrıs'ta farklı ve özgün tasarımlar ile ödül üretmeniz veya reklamcılardan - plaketçilerden bu tarz ödül talep etmeniz hayal gibi bir şeydir. Kıbrıs Türk Toplumu'nda, yaklaşık 53 yıldır (1970 - 2023) süregelen kurumsal reklamcılık veya plaketçilik sektörü, ödül konusunda kalıp üretimler yapmaktadırlar. Bu üretim şekilleri şöyledir: Birinci üretim şekli, kadife kutulu, klasik plaket yapımıdır. İkinci üretim şekli, çeşitli ülkelerden ithal edilen (Metal, cam, plastik plaketler, kupa ve madalyalar vd.) ürünler üzerine, manuel veya bilgisayar ortamında baskı yapmaktır. Özellikle günümüzde "Made in China" hazır ürünler çok rağbet görmektedir çünkü katmerli bir ticaret söz konusudur. Her türlü gümrük ücreti dahil, örneğin tanesi 5 Euro'ya mal olan bir ürünü 50 dolara pazarlayabilmeniz mümkündür.


"Kotbas Art" web sayfasını takip edenler anımsayacaklardır; Kıbrıs'ta düzenlenen Zeytin karikatür yarışmalarında verilen ödüller hakkında iki ayrı yazı (*) yayınlanmıştır. Merak edenler "Kotbas Art" web sayfasından ilgili yazıları bulup okuyabilirler. 

Bu yazılarda vurgulanan ödül konusundaki hassasiyetler, Kuzey Kıbrıs'ta farklı ve özgün ödül yapımında ulaşabileceğimiz son nokta gibi bir şeydir. Daha öteye gidip mükemmel bir ödül üretmeyi amaçlarsanız küfür, hakaret, kovulma vd. olumsuzluklar yaşayabilirsiniz. En iyisi her şeyi tadında bırakmaktır! 

Bu kısa bilgilerden sonra, Ulusal - Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ile Uluslararası Pulya Karikatürcüler Buluşması'nda verilen ödüllerin maceralı, sıkıntılı ve ilginç hikayelerini aktarabiliriz. (21 Kasım Salı 1. Bölüm)

(*) İlgili Yazılar:            

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski