Ödül Törenlerine Katılmamak Eksiklik Mi?

Ödül Törenlerine Katılmamak Eksiklik Mi?


Karikatürcüler, üretimde bulundukları bu sanat dalını bir bütün olarak yaşarlar. Yani karikatür sanatının alanına giren ne varsa, çizerin doğrudan yaşadığı, yaşayacağı ayrıntılardır. Espri düşünmek, eskiz çizmek, taslakları biriktirmek, güncel, yerel ya da evrensel çizimler yapmak, illüstrasyon, grafik, vinyet, portre çizmek, renklendirmek (boyamak), farklı teknik arayışlarında olmak, dijital dünyaya entegre olmak, yarışmalara katılmak ve ödül kazanmışsa elbette yarışmaların ödül törenlerine katılmak... Bütün bunlarla iç içedir çizer.


Ödül töreni konusunun bir ayrıcalığı var. Düşünsel ve üretim aşamalarının sonrasında çizerin onurlandırılacağı, hak ettiği emeğinin karşılığında alkışlanacağı o bir kaç saatlik anın heyecanını yaşayacağı ara geçiş finalidir. O anın yaşanması demek, itici moral gücü etkisiyle yeni çalışmalarına ve üretimlerine daha profesyonelce yol alması demektir.

Peki ödül törenlerine katılamamak bir eksiklik midir? Katılmamak bir şeyler kaybettirir mi? Her şeyden önce ödül törenleri, düzenleyici tarafların da prestij kaynağı denilebilir. Töreni sadece yapmış olmak değil, tüm ayrıntılarıyla aksama yaşanmadan sonuçlandırabilmek önemlidir. Bunun için çok iyi organizasyonlar yapılmalıdır. Geçmiş yıllarda bir çoğumuz,  organizasyon eksikliklerinden kaynaklanan irili ufaklı sorunlar yaşamışızdır. Ancak bu durum çalışmalarımızı olumsuz etkilememiş, tam aksine bundan sonraki atacağımız adımlarda bizi daha kararlı yapmıştır.

Her ne kadar; şartnamede yazılan kuralları, çizer yarışmaya katılarak kabul etmiş sayılsa da kimi zaman o yazılı kuralların dışında olumsuz gelişmeler olunca, neşemiz elimizden alınmış oluyor. Çizerler perspektifinden bakınca genel durum böyle gözüküyor. Organizasyon tarafında neler yaşanıyor, hangi sorunları aşmak için uğraş veriliyor ve ne tür prosedürler zorluk çıkarıyor, bunları tam olarak bilemiyoruz. Bu konuda da empati yapmakta yarar var çizerler açısından.


Bu yıl sonuçlanan iki karikatür yarışmasının ödül törenlerinin yapılmadığını Karikatürcü Mehmet SELÇUK'un notlarından öğrendim. İzmir ve Girne'deki yarışmalarda ödül kazanmış olan SELÇUK, yapılmayan bu iki tören için üzgün olduğunu belirtiyordu.

"Bu yıl içinde dört Karikatür yarışmasına katıldım. Sonuçları açıklananların içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yarışmasında 2.’lik, Kıbrıs’taki uluslararası yarışmada da büyük ödül kazandım. Seçerek katıldığım bu yarışmalara hem katkı sunmak hem çizer dostlarla tanışmak hem de ödül töreninin heyecanını tatmak için girerim. 
Gelin görün ki bu iki güzel yarışmanın ödül töreninin yapılmayacağını öğrenince ne yalan söyleyeyim çok bozuldum ve de çok üzüldüm. Ne İzmir’e ne de Kıbrıs’a gidebildim."

Tıpkı Mehmet SELÇUK'un vurguladığı gibi, törenler aynı zamanda önemli etkileşim ortamıdır, çizerlerin kısa süreli de olsa bir arada olabileceği, tanışabileceği, tartışabileceği ve bilgi/düşünce alışverişinde bulunabileceği yüz yüze platformlardır. Ödül törenlerine mutlaka katılmak gerektiğinden yanayım. Çok geçerli elde olmayan bir neden haricinde tüm koşulları zorlayarak ödül törenlerine katılmak gerekir. 

Ancak çizerler dışındaki koşullardan kaynaklanan tören yapılmayışı elbette bir kayıptır. Bu konuda da Mehmet SELÇUK, dikkate alınması gereken öneride bulunmuş;

"Yarışma düzenleyecek arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum: Hangi kurumla yarışma yapacaksanız lütfen 'ödül töreni' şartını koydurunuz."

Yazımızın başlığındaki sorunun yanıtına odaklanırsak; evet ödül törenlerine katılmamak ya da katılamamak küçük gibi gözüken önemli bir eksikliktir. Törenin yapılmaması ise ayrı bir eksiklik ve kayıptır.


Yine Mehmet'in son cümlesinde değindiği gibi, yazılıp söylenen her şeyin daha iyiye evrilmesi amacıyladır;

"Son söz; amacım bu yarışmaların hem ülkemizin tanıtımında hem de karikatür sanatının yaygınlaşmasında çok doğru bir şekilde yapılması yönündedir. Kimseyi kırmak, rencide etmek değildir, biliyorum ki her arkadaşım elinden gelenin en iyisini yapmak için uğraşıyor. Daha güzel, anlamlı etkinliklerde buluşmak üzere selam ve sevgiler…"

Umarız organizasyonlar içindeki yaşanabilecek zorluklar aşılmış ve ödül törenleri aksamadan düzenlenir, çizerlerimiz de katılmak konusunda gereken duyarlığı gösterirler.

İlgili Haberler:
---------------------------------
Çizerlerle Kısa Ziyaretler

Mehmet SELÇUK
"Zeytin Konulu Bölüm- Büyük Ödül-2023"
(12. Uluslararası Zeytin Karikatür Yarışması 2023 Girne Kıbrıs)



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski