Andy WARHOL'u Anlamak; Önyargısız Pop Art
Dün Andy WARHOL'ün (6 Ağustos 1928 - 22 Şubat 1987) 95'inci doğum yıldönümüydü. Gömütü başında az sayıda kişilerce anıldı. Anma ritüeli tam da kendisine uygun biçimde yapıldı.
Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncı bir kişilik olarak WARHOL'ün en bilinen yanı pop art akımının öncülerinden olması. Resimlerini afiş tekniği ile çoğaltması aslında radikal bir tepkiydi.
Karikatüre başladığım ilk yıllarda (1980'ler) O'nun adını çok sık duyardık. Sanat konuştuğumuz ortamlarda Andy WARHOL adı anılmazdı. Sadece basında gündeme geldiğinde tepkimize neden olurdu.
Sanatı daha ciddi olarak ele aldığımızdan, popülizm kokan her türlü akım ya da girişime tepki duyuyorduk. Ayrıca ciddi sanat dururken popülist yaklaşımların gündemde gereğinden fazla yer buluyor olmasını da içimize sindiremiyorduk.
Şiirle, karikatürle, müzikle, resimle, tiyatro ile iç içe yaşayan bize göre, pop art tarzı üretimle ne gerçek sanat yapılabilir ne de sanatçı adayı olunabilirdi. Bizim idollerimiz Paul GAUGUIN, Vincent Van GOGH, Bedri Rahmi EYÜBOĞLU, Burhan UYGUR, Orhan Veli KANIK, Paco De LUCIA, Louis ARAGON, Tracy CHAPMAN, Joan BAEZ, Zülfü LİVANELİ, Genco ERKAL gibi daha bir çok sayıda branşında nitelikli sanatçılardı.
Onların ürettikleriyle besleniyorduk. Bu sayede daha donanımlı oluyor, bakış açımız gelişiyordu.
Kendi adıma belirtmem gerekirse, yıllar sonra anladım ki, ufkum açıldıkça, olaylara daha geniş bir yelpazede bakıp değerlendirdikçe Andy WARHOL gibi sanat insanlarının adını duymanın olumsuz bir tepkiye gerek olmadığıdır.
"Her ne yapıyorsan iyisini yap" felsefesi doğrultusunda aslında Andy WARHOL, süreç içinde yaptıklarıyla sanatın gelişimine katkı sunmuş oluyordu. O'nun yaptıklarını beğenmesek de, sanatın geleceği yolundaki arayışın kilometre taşıydı.
Bugün geldiğim noktada, benim sanat anlayışıma ters düşse de, kişinin neyi ne düşünerek nasıl yaptığına bakıyorum. O yapılan üretilen eserden sanatın kazanımı ne olur? Buradan geleceğe ne taşınabilir? gibi sorularla yaklaşımda bulunarak onu kendi içinde kabulleniyorum.
(Pop Art İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, 2013) © Copyright, KotbasArtColors |
Bundan 10 yıl önce benim de bir eserimle ilgili pop art denemem olmuştu. Doğrusunu söylemem gerekirse, çok beğendiğim, keyif aldığım bir çalışma olmuştu. Bu tür çalışmalar yapmayı ve yeni bir şeyler katarak geliştirmeyi düşünüyorum. İllüstrasyonlarımla bağlantılı olarak yeni boyutlar kazandırabilirim belki de.
Pop art türünde ilk aklıma gelen çalışmaların sahibi Mehmet SELÇUK. Onunda bir kaç baskı örneği var. Bunlardan bazılarını da T-shirt'lerde baskı yaparak ticari anlamda kullanmaktadır.
Sanatın her alanında üretimin en iyi şekilde sürmesi umuduyla..💖