"Koca Yusuf" Çizgi Filmi

1964’te Oğuz ARAL, Tekin ARAL ve Ferruh DOĞAN’ın birlikte kurdukları “Canlı Karikatür Stüdyosu” adlı stüdyoda “Koca Yusuf”, “Bu Şehr-stambul”, “Direklerarası”, “Ağustos böceği ile karınca” gibi elliye yakın kısa çizgi film gerçekleştirilmiştir.. Bunlardan en..


1964’te Oğuz ARAL, Tekin ARAL ve Ferruh DOĞAN’ın birlikte kurdukları “Canlı Karikatür Stüdyosu” adlı stüdyoda “Koca Yusuf”, “Bu Şehr-stambul”, “Direklerarası”, “Ağustos böceği ile karınca” gibi elliye yakın kısa çizgi film gerçekleştirilmiştir.. 

Bunlardan en tanınanı 19. yüzyılın sonunda Türkiye, Fransa, Belçika ve Amerika’da güreşerek hayranlık uyandıran güreşçi Koca Yusuf’un başarıları ve Amerika dönüşü batan “La Bourgogne” transatlantiğinden denize düştükten sonra okyanus üzerinde Yüzen cankurtaran


"Koca Yusuf" Çizgi Filmi

1964’te Oğuz ARAL, Tekin ARAL ve Ferruh DOĞAN’ın birlikte kurdukları “Canlı Karikatür Stüdyosu” adlı stüdyoda “Koca Yusuf”, “Bu Şehr-stambul”, “Direklerarası”, “Ağustos böceği ile Karınca” gibi elliye yakın kısa çizgi film gerçekleştirilmiştir.


Bunlardan en tanınanı 19. yüzyılın sonunda Türkiye, Fransa, Belçika ve Amerika’da güreşerek hayranlık uyandıran güreşçi Koca Yusuf’un başarıları ve Amerika dönüşü batan “La Bourgogne” transatlantiğinden denize düştükten sonra okyanus üzerinde Yüzen cankurtaran kayığına ağır gövdesiyle girmesini önlemek için ellerinin kesilmesi ve boğuluşunu gösteren harika çizgi ve tiplemeleriyle başarı sağlamış olan “Koca Yusuf” çizgi filmidir.

Gemi kazası..

"SS La Bourgogne" 1885 yapımı Fransız bandıralı transatlantik. 4 Temmuz 1898 tarihinde "Nova Scotia" adlı gemi ile Sable Burnu açıklarında çarpıştı ve battı. kaza sonucu 571 kişi öldü. bu gemiyi Türkler açısından önemli kılan ise içerisinde dünyaca Ünlü güreşçimiz Koca Yusuf'un olmasıydı.

"Koca Yusuf"
(Yapım Tarihi - 1968)
Yönetmen:
Oğuz ARAL, Tekin ARAL, Ferruh DOĞAN, Eflatun Nuri ERKOÇ

Canlı Karikatür Stüdyosu

Canlı Karikatür Stüdyosu, 1965’de Ferruh DOĞAN ve Oğuz ARAL tarafından kuruldu. Bir süre sonra Tekin ARAL da kurucular arasına katıldı. Bilhassa reklama yönelik yüzlerce çizgi film ürettiği bilinen Canlı Karikatür, anılan Türk kültürü eksenli çizgi film çalışmalarının çoğuna imza atmıştır. 


Ünlü tulûat ustası İsmail DÜMBÜLLÜ’nün anlatımı ve oyunlarıyla belgesel niteliğe bürünen altı dakikalık 1966 (bazı kaynaklarda 1967) yapımı “Direklerarası”, büyük güreş ustamızın hayatını konu edinen 1966 yapımı “Koca Yusuf, 1968 yapımı “Bu Şehr-i İstanbul (Stambul)”, bu kapsamdaki unutulmaz eserlerdir.

Canlı Karikatür Stüdyosu'nun ürettiği son kültürel konulu film, 1971 yapımı “Ağustos Böceği ile Karınca”dır. Üstün ALSAÇ, Canlı Karikatür’ün elliye yakın kısa çizgi film gerçekleştirdiğini öne sürmektedir. ARAL Kardeşler ve Ferruh DOĞAN’ın kurduğu Canlı Karikatür Stüdyosu çizgi film üretimini bıraktıktan sonra adını Film Ajans’a çevirdi ve en sonunda, Fida Film adını alarak, reklam filmi ve daha sonra da film dağıtımı yapmaya başladı."

Katkısı için Hüseyin ÇAKMAK'a Teşekkürler!..




Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.
Daha yeni Daha eski