Türkiye'nin İlk Animasyon Filmi “Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü”

Türkiye'nin İlk Animasyon Filmi “Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü”

“Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü” Türkiye'nin ilk animasyon filmi. Bu kısa animasyon filmi, ilk ödüllü çizgi filmlerimizden de biri aynı zamanda.. 1969 yılında Sanat eleştirmeni Sezer TANSUĞ, karikatürcü ve film yönetmeni Tonguç YAŞAR (1932)-(15.12.2019) ile birlikte yaptığı, çok


“Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü” Türkiye'nin ilk animasyon filmi. Bu kısa animasyon filmi, ilk ödüllü çizgi filmlerimizden de biri aynı zamanda. 

1969 yılında Sanat eleştirmeni Sezer TANSUĞ, karikatürcü ve film yönetmeni Tonguç YAŞAR (1932)-(15.12.2019) ile birlikte yaptığı, çok değerli bir animasyon filmi.


Türkiye'nin İlk Animasyon Filmi 
“Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü” 

“Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü” Türkiye'nin ilk animasyon filmi. Bu kısa animasyon filmi, ilk ödüllü çizgi filmlerimizden de biri aynı zamanda. 


1969 yılında Sanat eleştirmeni Sezer TANSUĞ (1930-1998), karikatürcü ve film yönetmeni Tonguç YAŞAR (1932 -15.12.2019) ile birlikte yaptığı, çok değerli bir animasyon filmi.

Her izlendiğinde insanı bir başka etkileyen film, Arap alfabesinden oluşan bir Osmanlı kayığının kürek çekerek yüzdürülmesini konu alıyor. Filmin oluşturulmasında, hat sanatının çizgisel olanakları kullanılmış. 

Karikatürcü Ekrem BORAZAN'ın konu ile ilgili aktardığı bilgiye göre, Sezer TANSUĞ'un bunu üçleme olarak düşündüğünü belirterek, "Ama Tonguç YAŞAR tek film olarak kalmasını ister. İkinci filmi çekmez. Sezer TANSUĞ, Meral SİMER ile çalışır, 'Bahar Nasıl Tamam Oldu'.. Üçüncü film hiç yapılmaz."

Hem kendi dönemine hem de günümüze göre değerlendirirsek, filmin tek eksiği hazırlayan ve katkısı olan isimlerin jenerikte yer almaması.


Video (Süre: 2.59dk)
"Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü"
(Sezer TANSUĞ - Tonguç YAŞAR)

"Ah mine’l-aşk” dedi
Gözlerinden yaşlar indi
Vardı geminin altına erişti
Amentü gemisi yürüdü gitti

Filmin başarıları;

- 1972 / Adana Altın koza Film Festivali, Kısa Metrajlı Filmler Yarışması, Jüri Özel Ödülü; 

- 1973 / 30 ülkenin 600 filmle katıldığı uluslararası 9. Annecy Çizgi Film Festivali’nde ön elemeyi geçerek gösterime hak kazanan ilk Türk çizgi filmi oldu.

 - TRT Kültür Sanat Bilim Ödülleri Yarışması’nda Yaşa Don Kişot çizgi filmi ile ikincilik ödülü, 

- Darüşşafaka Sinema Kulübü 1. Uluslararası Sinema Şenliği en iyi film ödülü.

İlgili Yazı:

İlgili Kaynaklar:
-------------------

Tonguç YAŞAR
(1932 - 15 Aralık 2019)
(Foto: Muammer KOTBAŞ, 16 Kasım 2011, Eskişehir)

Sezer TANSUĞ
(1930 - 1998)

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski