Çizelim Öğrenelim (1).. 16 Karikatür Yüzü

Çizelim Öğrenelim (1).. 16 Karikatür Yüzü


Karikatür adı ilk 307 yıl önce kullanıldı. Karikatür çiziminin ilk kullanılmasının üzerinden 261 yıl geçti. Günümüze kadar resmi anlamda karikatürün bir okulu olmadı.  Karikatür çizmeye meraklı olanlar, emekleri ve kendine özgü çizgileriyle bu sanata katkı sağladı.
-----

Karikatür adının ilk kullanılması (1716) üzerinden 307 yıl, karikatür çizim sanatının ilk kullanılmasının (1762) üzerinden 261 yıl geçti. O günden günümüze kadar olan sürede resmi anlamda karikatürün bir okulu olmadı. 

Karikatür çizmeye meraklı kişiler, kendi emekleri ve kendilerine özgü çizgileriyle hem kendilerini geliştirdiler hem de karikatür sanatının gelişmesine katkıda bulundular. İlerleyen dönemlerde usta-çırak ilişkisi, bu sanatın gelişmesine biraz daha ivme kazandırdı.

Ülkemizde ise son 70 yıllık dönemde; zaman zaman yayınlarda, bazen okullar bünyesinde ya da kişisel çabalar sonucunda atölye çalışmalarında, karikatür çizmeye hevesli gençlere ulaşmak söz konusu oldu.


Bu sayfalarda zaman zaman amatör çizerlere yönelik yazılar yazdım ve haberlere yer verdim. Belki biraz da çizim alıştırmaları üzerine katkısı olur diye, arşivimde bulunan dokümanları düzenleyerek, bir dizi başlatmaya karar verdim. 

Çok fazla anlatım detayına inmeden ve asıl yapılması gereken çalışmayı; istekli olan kişinin kendi inisiyatifine bırakmanın daha doğru ve gerçekçi bir yöntem olacağı prensibiyle olduğu gibi aktarmayı uygun buldum. Kendinize ve elinize güvenin.. Hadi, çizmeye - öğrenmeye!..
----------------------
Wikipedia / Karikatür)

001 - a

Bazı karakterlerin çizimi..
Drawing of some characters
----

001 - b
----

001 - c

Karikatür yüzleri çizmek için kolay bir yöntem
Çeşitli kafa şekilleri çizerek başlayın. Ardından bazı saç stilleri oluşturun. Gözler, kulaklar, burunlar, ağızlar ve kaşlardan oluşan bir dizi çizmeyi deneyin. sonra seç ve kullan!
Çeşitli özelliklere sahip farklı kafa şekilleri çizerek yüzlerce karakter oluşturabilirsiniz. Eğlenceli! Dene!

An easy metho.. For drawing cartoon faces
Begin by drawing a variety of head shapes. Then create some hair styles. Try drawing an assartment of eyes, ears, noses, mouths, and eyebrows. then choose and use!
By drawing different head shapes with various features you can create hundreds of characters. It's fun! Try it!
----

16 karikatür yüzü.. Hepsi aynı kafa şekline sahip..
Sixteen cartoon faces.. all with the same head shape.

001-d1
- Bu dördü aynı özelliklere ancak farklı saç stillerine sahiptir.
- these four have the same features but different hair styles.

001-d2
- bu dördü yukarıdakilerle aynıdır, ancak farklı özelliklere sahiptir.
- these four are identical to those above, but with different features.

001-d3
- İşte özellikleri tekrar değiştirdik.
- Here we've switched features again.

001-d4
- Yaratıcılık - neler değişti?
- Creativity- what's has been changed?
----

001 - e

Profiller ve üç çeyrek görünümler..
Her gün gördüğünüz birçok insana gerçekten bakma alışkanlığını geliştirin. Açıkçası her birinin iki gözü, bir burnu ve bir ağzı var - ama saçları dışında onları farklı kılan nedir? Yaşları? Boyut? Özelliklerin konumu? Şekildeki küçük farklılıklar? Ne olursa olsun abartılı! Kendi çizgi filmlerinizi geliştirmenin yolu budur.
5. sayfadaki çeşitli kafa şekilleri, saç stilleri ve özellikleri arasından seçim yapın ve kullanın.

Profiles and three-quarter views..
Develop the habit of really looking at the many people you see every day. Each, obviously, has two eyes, a nose and a mouth - but, except for their hair, what makes them different? Their age? Size? Location of  features? Slight variations in shape? Whatever it is exaggerate! That is the way to develop your own cartoons.
Choose and use from the variety of head shapes, hair styles and features on page 5. practice!
----

Çizelim Öğrenelim ARŞİVİ:

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski