Uykusuz Mizah Dergisi De Tarihteki Yerini Aldı

Uykusuz Mizah Dergisi De Tarihteki Yerini Aldı


Mizah dergiciliği dünyamızın yıldızlarından biri olan Uykusuz Mizah Dergisi bugün itibarıyla (25 Ocak 2023) yayımını sonlandırdığını açıkladı. Dergi 2007 yılının Ağustos ayında Penguen dergisinden ayrılan Yiğit ÖZGÜR, Ersin KARABULUT, Oky, Umut SARIKAYA, Uğur GÜRSOY ve Memo Tembelçizer isimli altı (6) karikatürcü tarafından kurulmuştu. Yayın hayatına ise 05 Eylül 2007 günü başlamıştı 

Mizah dergiciliği tarihimizde adından söz ettirmiş birçok dergi de, farklı nedenlerle veda ederek yayın yaşamından ayrıldı. Elbette hepsinin geçerli nedenleri olduğu için bu kararları almak zorunda kalıyorlar. Öte yandan okuyucular için bir kayıp, bir boşluk oluşması da demektir bir anlamda.


Muammer KOTBAŞ

Mizah dergiciliği dünyamızın yıldızlarından biri olan Uykusuz Mizah Dergisi bugün itibarıyla ve son sayısıyla (25 Ocak 2023) yayımını sonlandırdığını açıkladı. 

Dergi 2007 yılının Ağustos ayında Penguen dergisinden ayrılan Yiğit ÖZGÜR, Ersin KARABULUT, Oky, Umut SARIKAYA, Uğur GÜRSOY ve Memo Tembelçizer isimli altı (6) karikatürcü tarafından kurulmuştu. Yayın hayatına ise 05 Eylül 2007 günü başlamıştı 


Vedaların hüzünlü olduğu her zaman geçerli bir yaşamsal realitedir. Canlıların doğal seleksiyonunun bir sonucu olmasına öyle ya da böyle insan alışabiliyor ve kabullenebiliyor. Ancak insanın, insan grubunun emeğiyle ortaya çıkarılmış oluşumların, çeşitli nedenlerle süreliliğine son vermesi bir başka üzüyor insanı. 

Karikapedia.net'in verdiği bilgiye göre Cumhuriyet tarihimiz boyunca 966 mizah dergisi yayımlanmış. Kapananların sayısı çok olsa da yayımlanmakta olanlarla birlikte, yeni oluşum ve girişimlerin olacağı umuduyla da moral bulmak durumundayız.


Mizah dergiciliği tarihimizde adından söz ettirmiş birçok dergi de, farklı nedenlerle veda ederek yayın yaşamından ayrıldı. Elbette hepsinin geçerli nedenleri olduğu için bu kararları almak zorunda kalıyorlar. Öte yandan okuyucular için bir kayıp, bir boşluk oluşturdukları da yadsınamaz.


16 sayfa olarak yayınını sürdürmüş olan Uykusuz mizah dergisi son dönemin en çok satan dergisi konumundaydı. Amblemini Yiğit ÖZGÜR'ün çizdiği dergi 16 yıllık yayın yaşamında birçok çizere ev sahipliği yaptı. Bu isimlerden bazıları şunlar; Galip TEKİN, Engin ERGÖNÜLTAŞ, Alpay ERDEM, Barış UYGUR, Yiğit ÖZGÜR, Ersin KARABULUT, Oktay GENCER (Oky), Umut SARIKAYA, Uğur GÜRSOY ve Memo Tembelçizer, Bülent ÜSTÜN, Cengiz ÜSTÜN, Vedat ÖZDEMİROĞLU, Kenan YARAR, Ersin KARABULUT ve Yılmaz ASLANTÜRK.


Son sayının (801.) kapağında; logosunu oluşturan tiplemenin "Hoşçakalın" sözüyle veda eden derginin Twitter hesabından 24 Ocak Salı günü yapılan açıklama şöyle;

"Son sayımız yarın bayilerde.

Kurulduğu günden bugüne dergimize emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve okuyucularımıza  teşekkür ederiz. 

Hoşçakalın."

Website: Uykusuz Dükkan 
Twitter / @uykusuzdergi
Wikipedia / Uykusuz

Uykusuz mizah dergisi 1. sayı (05 Eylül 2007)



Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski