Komikli Medya - (10).. Yaşam Felsefesinden Kuşak Çatışmasına

Komikli Medya - (10).. Yaşam Felsefesinden Kuşak Çatışmasına

Eğer herkesin bilmediği ve kolaylıkla ulaşamayacağı bir yerde soygun olmuşsa, hırsızın orayı en iyi bilen kişilerden olduğu, yaşanmış birçok istatistik sonucu ortaya çıkmış gerçeklerden biridir.. Bu da "içerden biri" olasılığını güçlendiren en önemli olgudur.. Bir zamanlar, çalıştığım..



Halkı yasalarla korunan gelişmiş ülkelerde; yalnız bir kadına gece sabaha karşı dışarda alkollü halde yürürken rastlamanız mümkün. 

Yasa ve kuralların bilincinde olan hiç kimse o kadına dokunamayacağı gibi, o kadın da bunun farkında olarak özgür ve rahat bir şekilde kendi yaşamını sürdürmektedir. 

Yani hiçbir insani tehlikeden korkmamaktadır, çekinmemektedir. İşte herkesin yaşama hakkı eşit, herkes o kurallarla iç içe ve saygılı. 

O kadına dokunana, dokunduğu için 7 gün, onun özgürlüğüne müdahale edildiği için artı 7 yıl ceza verildiği bilinir.

(Taslak İllüstrasyon: Muammer KOTBAŞ, İstanbul 2003)

Komikli Medya - (10).. 
Yaşam Felsefesinden Kuşak çatışmasına

Birçok gelişmiş, gelişmemiş; az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere, ülkemizde gündem süper hızlı değişimler gösteriyor. Halkın çoğunluğunun ana gündem maddesi çoğu kez manipüle edilerek; bu yöntemi kullananların yararına olabilecek daha önemsiz konular genel gündem haline getirilebiliyor. Sistemli ve organize yapıldığı sürece psikolojik manipülasyon olarak adlandırılabiliyor. Bu yapılıyor evet ama önemli olan böylesi algıya maruz kalan yığınların kendi gerçeğinden kopmaması, bir parça olsun karşı tarafı etkisizleştirebilir.


Gündemimizin aynı gün içinde birçok kez değiştiğini düşünürsek, yaşanan güncel olaylarla ilgili sanal platformlarda da yazılıp çizilenler o derece yoğun ve zengin oluyor. Özellikle Twitter bu konuda en önde. Pek çok konuda birçok şeyi herkes anında yazarak kitlelerle buluşturabildiği için her düşünceden insanın yazdıklarını da bir arada görebilmek mümkün. 

Yazılanlardan ve görsel paylaşımlardan bazıları komik, bazıları esprili bazıları ironik ve bazıları da farkında olmadan komik duruma düşülmüş olduğu için ortaya çeşnili bir mizah potansiyeli çıkıyor. 


Çıkış noktasını; ülkede yaşananlar oluşturduğu için mizah, halk-toplum tarafından üretilebiliyor. Bu anlamda "mizahçılara da pek fazla iş düşmemiş oluyor" diyebiliriz.
Bu potansiyel öylesine etkiliyor ve sarıyor ki bizleri, mizah dergileri ve mizahçılar bu işin biraz gerisinde kalıyor gibi.. 
-----

Kötü Amaçlı Kamuflaj, Aşırı Risk Taşır..



Eğer herkesin bilmediği ve kolaylıkla ulaşamayacağı bir yerde soygun olmuşsa, hırsızın orayı en iyi bilen kişilerden olduğu, yaşanmış birçok istatistik sonucu ortaya çıkmış gerçeklerden biridir. 
Bu da "içerden biri" olasılığını güçlendiren en önemli olgudur. 

Bir zamanlar, çalıştığım lunaparkta, topladığımız paralar açıkta bulunan geniş ve derin bir kapta biriktiriliyordu. Sayısı kayıt altına alınan bir şey satmadığımız için paranın miktarı da belirli bir hesaba dahil değildi. Bazı anlarda orada yalnız kaldığımda, istediğim kadar parayı iç etme fırsatım ve şansım vardı. Üstelik bunun fark edilmeyeceğinden emin olduğum halde. Ancak benim felsefem, duruşum, kendime olan sorumluluğum, kendimle olan yüzleşmem ve yaşama bakış açım gereği böyle bir şeyi asla yapmadım. Oradaki hırsızlığı dışardaki müşteri değil en iyi ben yapabilirdim. 


Yukarıdaki örneğe benzer daha önce de yaşanan olaylara tanık olduk. İnsan ya bir an karşısındaki değerin büyüsüne kapılıp kendi değerlerinden vazgeçebiliyor ya da aslında ulaşmak istediği o değere daha sağlıklı-garantili ulaşmak adına kamuflaj yöntemini seçme yoluna gidebiliyor.

Sonra işler bir an tersine dönüp, gerçekler görülünce, ortaya mizahi bir sonuç çıkması da kaçınılmaz oluyor.
----

Kavga Her Zaman Olabilir, Şiddeti Yerine Göre Ayarlıdır..

Yasaların hakim olduğu bir ülkede kavga videosu..

Halkı yasalarla korunan gelişmiş ülkelerde; yalnız bir kadına gece sabaha karşı dışarda alkollü halde yürürken rastlamanız mümkün. Yasa ve kuralların bilincinde olan hiç kimse o kadına dokunamayacağı gibi, o kadın da bunun farkında olarak özgür ve rahat bir şekilde kendi yaşamını sürdürmektedir. Yani hiçbir insani tehlikeden korkmamaktadır, çekinmemektedir. İşte herkesin yaşama hakkı eşit, herkes o kurallarla iç içe ve saygılı. O kadına dokunana; dokunduğu için 7 gün, onun özgürlüğüne müdahale edildiği için artı 7 yıl ceza verildiği bilinir.


Yukarıdaki video aslında komik değil!.. Yasaların yeterince koruyamadığı ülkelerde yaşanmayacağı için bize komik geliyor. Bizdeki örneklerde; trafikte yol  vermedi diye insan hayatına son vermeye kadar gidebilecek olay yaşanırken, bu video ne kadar da naif kalıyor. Oysa doğru olan yukarıdaki görüntü. Tartışmanın boyutları en fazla bir kaç el işareti, o kadar. Söz dahi yok. Aksi halde hırslarına yenilen, kontrolünü kaybeden ve ilk tokadı atanın mal varlığını elinden alıyor yasalar. Bi'daha kolay gün yüzü görmüyor, damgalanıyor. 
----

Suriyeli'den ATATÜRK Portresi Haberi..

Suriyeli Sanat Tarihçisi Abdulsettar Al SATTUF'tan
Mozaik taşlarıyla ATATÜRK portresi

2011'den bu yana ülkemize gelen sığınmacı, göçmen, mülteci, düzensiz göçmen kategorilerinde kim varsa, sayıları olması gerekenden fazla ve oldukça rahatsızlık yarattığı anlara tanık oluyoruz. Bu fotoğraftaki kişiye bir sözümüz yok. Branşıyla ilgili bir çalışma yapmış olması gayet doğal. 


Twitter'da bu haberin nasıl karşılık bulduğu önemli. Buradan hareketle, insanların bazılarının olaya bakış açılarıyla orantılı olarak, ortaya koydukları ironi ve mizah perspektifi bizim de malzememiz oluyor. Bir kaç kısa tweet'in hepsi de mizah ve ironiden payını almış. Habere karşılık verilen yanıtlara bakalım;


- "Tamam la seni en son yollıycaz!"
- "19 kez izledim"
- "12 kez daha izlersin"
- "manidar"
- "Merhaba size nereden ulaşabilirim"
----

Yırtık Moda..

Terzi Teyze yırtık pantolon görünce dayanamaz elbette..

Bizim gençliğimizde en çok konuştuğumuz ve tartışılan konulardan biriydi "Kuşak Çatışması". Gerçekten de dünya farklı ve hızlı bir gelişme dönemine girmeye başladığı yıllardı. Sözü edilir bir tartışma vardı bu anlamda. Şimdi yine de tartışılsa da, eski önemini yitirmiş durumda. Çünkü artık günümüzde anne-baba ve çocuk internet dünyasının içinde yaşıyor ve kullanıyor. Dijital dünyayı birlikte soluyor.

Bu videodaki teyzemiz o kadar sevimli ki.. İnsan diyor ki, "Her zaman kuşak çatışması olsun ama hep bu tatlılıkta olsun!.." Bir de şivenin güzelliği.. Dadından yinmiyor!.. 💖

 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Yorum Gönder

İlginize teşekkür ederiz!

Daha yeni Daha eski